Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2011
SKINNY - odchovy 2011
19. 11. 2011  VRH L7  ZOE SKINNY VELVET + FABIO Z DOBRÉ VODY
Tak tentokrát se to Zoe povedlo! Strach jsem o ni měla, protože kynula a kynula - a stále nic. Už jsem se bála, že jich zase bude moc. Zoe využila odpoledne, kdy jsme nebyli doma - a překvapila nás úspěšným vrhem. Porodila čtyři morčátka, všechna živá, z toho tři pořádné obříky. Jsou to tři holčičky a kluk. Barevně to bude zřejmě následovně:
1. samička aguti zlatá s červenou, 108 g
2. samička aguti zlatá, asi též s trochou červené, 102 g
3. samička aguti zlatá, 74 g
4. samec, aguti zlatá, 108 g
Zoe měla do poslední chvíle velký zájem o jídlo, pohublá není, ale vlivem březosti se jí uvolnila kyčel. Doufám, že se jí zase vrátí do původního stavu, už vím, že někdy, když jsou miminka velká, nebo když je jich hodně, se to stane. Teď jde o to, aby se miminka dobře dostala k cecíkům, aby je samice nezalehla. Již včera jsem ji přistihla, jak plnou vahou stojí nejmenší holčičce za krkem, mládě bylo celé přidušené. Tak jsem jí to v boxu trochu "uspořádala". Té menší holčičky by byla škoda, je moc hezká - a malá je pouze ve srovnání s velkými sourozenci, porodní váhu nízkou nemá.
Naštěstí jsem dnes po ránu, tedy po přestálé noci, kdy jsem měla obavu, zda Zoe některé z mláďat nezalehne, našla všechny v pořádku. Tak musíme doufat, že to pod svou velkou, ležící maminkou miminka dobře zvládnou.
 
Foto 19. 11. 2011 - Zoe s miminky

Lemon - konec listopadu 2011

Lisa - konec listopadu 2011

Liva - konec listopadu 2011

Lucy - konec listopadu 2011

Pozn. z 30. 12. 2011 Na fotografiích ještě "pomačkaná" miminka (Zoe šetřila nohu, tak se po nich vyloženě válela, často jem je zpod ní vyndavala celá zapařená) nádherně přibývala. Dvě holčičky, opravdu parádní Liva a Lisa, již našly svůj domov, Lemon a Lucy zůstali u nás.

22. 12. 2011

Liva a Lisa se loučí. Do nového domova odcházejí spolu!
Foto 22. 12. 2011
 
11. 11. 2011  VRH J7  GLADYS SKINNY VELVET + IZÁK SKINNY VELVET
Tak všem, kterým jsme slibovali tříbarevná miminka, se hluboce omlouváme. Ač oba rodiče tříbarevní, dnes tedy překvapili! Dvě nádherná, sněhobílá miminka! Absolutně jsem to nečekala. Tolik jsem si již dávno přála kvalitní bílá skinny morčátka, taková ta silná, se širokými hlavami - a jsou na světě. Kluk a holčička, 89 a 96 g! Ani tomu nemohu věřit, nechci se ani radovat moc nahlas, abych ještě něco nezakřikla. Vždyť tato miminka vznikla z "nehody", protože Izák, se kterým Gladys dlouho nemohla zabřeznout, ji nakryl ve chvíli, kdy porodila své jediné miminko, tříbarevného Yvara! Nikdo neočekával, že bude rodit, nebylo to na ní znát, a tak to bylo velké překvapení. Doufala jsem, že nakrytá není, ale stalo se - a snad ji miminka příliš nevyčerpají, porod i březost zvládla dobře. Poslední dny byla schovaná pod pelíškem a pod ním i porodila. Věděla jsem, že bude s největší pravděpodobností rodit dnes, ale při pokusu pelíšek odebrat, se zatvářila tak, že jsem si to vůbec nedovolila. Miminka měla být tři - to třetí se ale asi nějak nepovedlo. Našla jsem ho zadupané do podestýlky, okousané. Vážilo 48 g a bylo zřejmě tříbarevné. Opravdu netuším, proč ho samička tolik okousala. Jestli ho chtěla "uklidit" spolu s placentami a obaly, netuším. Tak jen aby teď již vše fungovalo, jak má!

Zdá se, že zatím vše funguje, jak má. Foto 12. 11. 2011

Neskuteční bělásci

Chlapeček Jasan

Holčička Jasněnka

Po prvotním velkém překvapení - čekali jsme tříbarevná morčátka - se zdá být vše jasné. Svou roli v tomto vrhu zřejmě sehrála krásně bílá babička z otcovy strany Xara, stejně bílá prababička Grace a  možná i bílá praprababička Darla!

 
26. 10. 2011  VRH I7  XAYA SKINNY VELVET + AARON SKINNY VELVET (Morče Šampion ČR)
Dcera našeho Šampiona ČR Xaye Tesoro porodila jedináčka - obrovskou černou holčičku, vážící 125 g! A má ji taktéž se Šampionem ČR - Aaronem, takže se narodila úplná morčecí celebrita! U porodu jsem nebyla, ani to nevypadalo, že se Xaya již chystá rodit, takže byla dosud se samečkem v boxu - chtěla jsem je oddělit v pátek. Tak nevím, zda se nestala "nehoda". Teď již odděleni jsou a já doufám, že prvorodička Xaya zvládne kojení stejně dobře jako porod. Její miminko vypadá jak čtrnáctidenní, na maminku zatím kouká trochu nedůvěřivě - ale snad se spolu brzy sžijí a vše bude, jak má být.

Xaya má miminko. Foto 26. 10. 2011

A nevěřícně na něj "zírá". Foto 26. 10. 2011

Miminko Ixa 8. 11. 2011
 
22. 10. 2011  VRH CH7  ARANKA SKINNY VELVET + VAMOS Z DOBRÉ VODY
Po dlouhém očekávání porodila v noci Aranka čtyři obříky - tři kluky a holčičku. Ve čtyři ráno již bylo vše očištěno a neuvěřitelná čtveřice se měla čile k světu. Vypadali skutečně jako již týden staří.  Stříbrný Vamos je drátěnka - a tak dvě z mláďat mají chlupatější hlavy. Poté, co se mu s Jezabell narodili stříbrní geňáčci, očekávala jsem stříbrné i ve vrhu s Arankou. Tady ale se narodili dva kluci, snad aguti zlatá (112 g a 101 g), jeden nádherný, dále černý kluk s chlupatou hlavou (103 g) a pěkná černá holčička (100 g). Byla jsem z miminek nadšená, i z toho, jak to Aranka dobře zvládla i s otlačenou přední nohou (bohužel). Ještě ráno se všechna miminka hemžila kolem maminky, která se ládovala okurkou. Neskuteční obříci, zvláště ten velký, nádherný samec, takový ten se širokou hlavou a velkýma očima!
No jenže se člověk nemá radovat předčasně - příroda to zařídila jinak. V 10 hod. dopoledne jsem šla novou rodinku vyfotografovat - a právě ten nejkrásnější obřík (112 g) ležel pod maminkou již bez života. Taková škoda! Neumím si to vysvětlit jinak, než že ho samice zalehla. Možná se nemůže tak dobře o bolavou přední nohu opřít, já opravdu nevím. Takové nádherné mládě!! Opět jsem nevěřícně v ruce držela to mrtvé tělíčko, ještě byl vláčný, teplý a vypadal jako živý, věděla jsem ale, že vše je již marné. Kolikrát přežijí mláďata miniaturní, u kterých bych to ani neočekávala.. Tohle zdravé, krásné mládě se mi obzvlášť líbilo - a není.
Takový je prostě morčecí život.

22. 10. 2011 Aranka s miminky

Dva kluci a holčička, foto 24. 10. 2011



Původně největší mládě z vrhu - sameček, který hned po narození běhal po boxu, tak byl silný. To je opravdu velká škoda.

Černá samička, foto 15. 11. 2011, REZERVACE

Černý Champus je trochu chlupatější, po tatínkovi, ale moc pěkný.

Chilli, listopad 2011

Chilli se loučí - bude dělat společnost Archiemu. Foto prosinec 2011

 
21. 10. 2011  VRH H7  UNIVERSE Z DOBRÉ VODY + EDMOND SKINNY VELVET
Uninku jsem napřed přidala ke Gelbovi, krémovému samci, ale nezabřezla s ním. byl to už poněkud nerudný stařík, nakonec Uninku kousnul, chudinku. Utekla před ním pryč z boxu a ochranu hledala u Edmonda. Dala jsem ji nejdříve do boxu k starším samičkám a ošetřovala jsem jí kousnutí, ale napadlo mě, že s Edmondem by spolu tvořili pěkný pár. A oporavdu - moc jim to spolu slušelo a prožívali šťastné morčecí období.
Přesně jsem nevěděla, kdy Uninka zabřezla, ale ve chvíli, kdy už jí byl pořádný kus, jsem Edmonda oddělila. No a ono stále nic, už byla úplně obrovská. Je to drobnější samička, tak už jsem o ni měla strach. Dnes po krmení si najednou lehla na bok a zadní nohy natahovala za sebe. Vypadalo to, jako by dostala křeč, ona ale se připravovala na porod. Kdysi jsem již jednu samičku takto rodit viděla. Je to neobvyklý způsob - ale funguje!
Uninka naprosto s přehledem a velice šikovně přivedla nasvět čtyři bílé (zatím) potomky - dva kluky (94 g, 80 g) a dvě holčičky (91 a 71 g). Vzhledem k tomu, že Uninka je droboučká samička, narodili se jí pěkní obříci! Jací budou, nedokážu ještě posoudit, Uninka má tmavé uši, tak se domnívám, že čistě bílí nezůstanou. Již dloho si přeji obnovit chov bílých v kvalitě, kterou jsme mívali, dosud se mi to ale nezdařilo. Miminka jsou navíc trochu víc ochlupená. Líbí se mi jedna z holčiček. Předem píšu, že ty nejlepší bychom si chtěli ponechat do chovu.

Uninka rodí, foto 21. 10. 2011

Další miminko je na světě, foto 21. 10. 2011

Bílé holčičky - foto 24. 10. 2011

Bílí kluci - foto 24. 10. 2011

Tak konečně po dlouhé době bělásci! Zatím jsou všichni čistě bílí - k tomu jsem ovšem, vzhledem k maminčiným černým uším, skeptická. Všechno chce čas - Uninka je úžasná! Drobná samička - a všechna čtyři miminka krásně prospívají!
 


Sourozenci.

Poznámka z 10. 11. 2011 Uninka vše zvládala naprosto skvěle. Měla i pro všechny dostatek mléka. Přesto jedno z miminek, nejmenší holčička, začalo najednou za ostatními zaostávat. Začala jsem dokrmovat, ale nepomohlo to. Zůstali jen tři. Ti se mají čile k světu, jsou to již pěkní obříci. Ale bílí asi nezůstanou, u dvou již vidím tmavnoucí uši. Mrtvá holčička zřejmě albínka byla - škoda.

Poznámka z 29. 11. 2011
Již se potvrzuje, že se nám narodili pěkní himalájci!

Sameček Holland, listopad 2011

Samička Hellada, listopad 2011
 
11. 10. 2011  VRH G6  CELINE SKINNY VELVET + WILL (čokoládový skinny sameček)
Tak se po delším očekávání dnes brzy ráno Celine narodili tři "kluci jako buci". Celine je trochu pohublá, ale vcelku vypadá v pohodě. Měla jsem o ni strach, Celine byl již v létě rok a miminka dosud neměla. Je to samička z posledního vrhu po "Maďarovi" Odíkovi of Golden Cave a "Maďarce" Orsolyi of Golden Cave. Dlouho byla "miminko" - po oddělení od Orsolye byla smutná a strádala, tak jsem je opět sloučila a časem k nim přidala Akyntose Happy Cavia. Dost jsem o toto spojení stála, ale Akyntos byl vždy málo plodný. Spolu s Celine a Orsolyí se ale chovali jako rodina s dítětem. Lehávali v pelíšku, Celine mezi Orsolyí a Akyntosem, prostě idylka, která trvala celou zimu a jaro. Akyntos žádnou ze samiček nenakryl. Nakonec jsem je přece jen rozdělila, a to především právě proto, že Celine měl být již pomalu rok, na samičku opravdu ten nejvyšší čas k zabřeznutí.
V červenci dostala tedy nového ženicha - Willa. Nadšená z něj tedy rozhodně nebyla, dávala to dost najevo. No ale nakonec se přece jen spolu sžili a Celine v létě konečně zabřezla. A protože jsem přesně nevěděla, kdy se tak stalo - když počítám zpátky, vycházelo by mi to na den transportu na chatu :), poměrně brzy jsem ji od Willa oddělila. Trochu mě znepokojovala, protože stále seděla a moc se nepohybovala. Tak jsem si dnes při pohledu do boxu opravdu oddechla. Na světě jsou tři opravdu hezcí cvalíci, dva černí a jeden černý s bílou. Snad Celine péči o ně dobře zvládne. Poslední dny méně jedla, teď to ale vypadá, že má obrovský hlad, což je dobré znamení. Držme palce. Je to opravdu moc krásný vrh, dědeček Odík a babička Orsolya se nezapřou.
 
Celine a její tři synové, foto 11. 10. 2011


G7 - 1, sameček, černý s bílou, foto 12. 10. 2011, váha 89 g


G7 - 2, sameček, černý, foto 12. 10. 2011, váha 84 g


G7 - 3, sameček, černý, foto 12. 10. 2011, váha 84 g

Ž černých kluků jsou skuteční krasavci, foto 27. 11. 2011

Ti se opravdu povedli!
 
Více článků...
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes349
mod_vvisit_counterVčera412
mod_vvisit_counterTento týden2133
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc16043
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2208350

Online (20 minutes ago): 5
Vaše IP: 54.198.146.13
,
Dnes: Bře 29, 2024

Copyright 2009 by MaraXa