Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Nemoci JAK SE ZBAVIT PARAZITŮ V CHOVU
JAK SE ZBAVIT PARAZITŮ V CHOVU
(Napsáno 23. 10. 2011)

Dříve než vám všem předáme naše zkušenosti, chtěla bych na našich stránkách poděkovat MVDr. LADĚ HOFMANNOVÉ, Ph.D., Parazitologie - VFU Brno , bez jejíž nezištné pomoci a cenných rad bychom náš chov nezvládli ozdravit, protože s amatérským přístupem bychom nevěděli jak na to, a veškerá naše snaha by tak přišla vniveč. Pod jejím trpělivým vedením se nám to podařilo a s jejím laskavým souhlasem bychom se s vámi chtěli podělit o cenné rady.

Poté, co jsme zjistili, že se nám do chovu dostaly giardie a hynula nám některá odstávčata (píši o tom podrobně v předchozím článku - viz níže), byli jsme z toho hodně nešťastní. Miminka se rodila zdravá, ale nedlouho po odstavu začala chřadnout a hynout. Nedalo se jim pomoci - zdravá, krásná morčátka - a během pár dnů z nich byly ubohé, kůží potažené kostry. Pitva (poděkování MVDr. NÁGLOVI, SVÚ Praha, za lidský přístup, pochopení a rychlou informaci) prokázala masivní výskyt giardií ve střevech. Namnožily se tam tolik, že všechnu výživu morčátku "sebraly". Morče do poslední chvíle žebralo o potravu, mělo zvýšenou potřebu pít, a přesto bylo čím dál hubenější. A když se nám v letních vrzích takovýchto případů objevilo více, a dokonce jsme zjistili, že podobnou kalamitu řeší ještě v dalších dvou CHS, neváhali jsem již ani chvíli a veřejně jsme vyhlásili nemoc v chovu a karanténu. Nějak jsem byla vnitřně přesvědčená, že toto je jediná správná cesta, jak se s daným problémem vypořádat. Protože naše do té doby řadu let "netknutá" CHS měla najednou vážný problém.

Po zveřejnění potíží jsme byli až dojatí zjištěním, kolik má naše CHS příznivců. Byli jste s námi ochotni bojovat za záchranu našich morčat - a to leckdy nejen dobrým slovem.
Výčet nabídek pomoci nám by byl poměrně dlouhý - mnohokrát vám všem děkujeme. Ráda bych zveřejnila vaše jména, ale byli jste tak skromní, přáli si zůstat v anonymitě s tím, že vaše pomoc nestojí za řeč.... Odměnou i vám všem snad budou zase alespoň fotografie a příběhy našich opět zdravých morčátek, o která jste se spolu s námi v uplynulém období tolik báli!

Velice cenné pro nás bylo doporučení (a přišlo zároveň z několika stran), abychom neváhali a spojili se s MVDr. Ladou Hofmannovou, Ph.D. z VFU - PARAZITOLOGIE v Brně.
Sebrala jsem tedy odvahu a napsala jsem dlouhý dopis, přiložila pár fotografií....
Paní doktorka o našem případu již byla informovaná, ihned zareagovala - a věnovala nemalé úsilí a spoustu svého času na to, aby pomohla naši CHS ozdravit.
Domníváme se, že její rady a zkušenost by mohly pomoci leckomu z vás, proto si je nechceme nechat pouze pro sebe.
Dovolila jsem si proto z jejích doporučení a odpovědí na mé otázky sestavit tento článek.

Takže nejprve několik informací o tom, jak fungují GIARDIE:

Giardie jsou potenciálně přenosné na člověka, děti, které nemají plnou imunitu, mohou být teoreticky i od morčat nakaženy.

Giardie mají velmi malé cysty, které se mohou držet a šířit ve zvířeném prachu.

Giardie mohou být při masivní infestaci příčinou průjmů, nevolností a vlivem dehydratace hl. u mláďat způsobit úhyn.
(Na mou otázku, jak je možné, že rozbor trusu u uhynulého morčete neodhalil nic, teprve pitva ukázala masivní giardiózu střev, přišla tato zajímavá odpověď: Při perakutních stavech nemusí na vylučování giardií dojít.)

PARAZITOLOGICKÁ PITVA - uhynulé morčátko je ntné na pitvu zanést okamžitě (nemrazit!!), po několika hodinách po smrti je již střevo lyzované a nic by se nenašlo. Giardie parazitují na povrchu střevního epitelu, kde se množí binárním dělením, a ty, kterým nevyhovují podmínky uvnitř hostitele, se rozhodnou zacystovat. (Tyto cca 10 mikrometrů velké cysty se potom dají diagnostikovat v trusu morčat. Bobečky ale nesmí být zaschlé, z těch by se nic nepoznalo.) Giardie dokáží jako "koberec" pokrýt sliznici tenkého střeva, a zabránit tak vstřebávání všech živin a působit průjmy. URČITĚ JE DOBRÉ GIARDIE VŽDY LÉČIT
!

Ovšem POZOR! Při preventivním podávání metronidazolu (Entizolu) se giardie stanou rezistentní, rezistence může vzniknout i na fenbendazol, albendazol.. Nehledě na to, že Entizol je antibiotikum a jeho podávání může přispět k rozvoji patogenních bakterií ve střevě!

OPATRNĚ S PREVENCÍ: NEVYROBIT REZISTENTNÍ KMENY! (VIZ TÉŽ NÍŽE - U LÉČBY KOKCÍDIÍ - ČTĚTE POZORNĚ!

U mláďat navodí giardie průjem, dehydrataci, avitaminózu. Dehydratace je ostatně u mláďat velice rychle smrtelná bez ohledu na původce. (Vše může být i naopak: Zaútočí bakterie a díky nim se ve střevech začnou množit giardie... Výsledek je stejný.)  

Dospělá morčata mohou být bezpříznakoví nosiči!!
V netknuté populaci by prvonákaza mohla způsobit vážné příznaky.

Giardie jsou oportunní parazité, t. zn., že vážné problémy způsobují většinou až za spolupůsobení jiných patogenů nebo při narušené funkci imunitního systému.

Pokud je problém "pouze" parazitárního původu (i kdyby se jednalo o smíšenou infekci) - dá se vyřešit (Moje pozn.: Raději se všemožně snažte podobné situaci předejít. Nikdo si nedovede představit, jaká je to ve velké CHS nesmírná práce dát vše opět do pořádku.)

PRAKTICKÉ RADY
Proto u nově příchozích morčátek vždy
DODRŽTE KARANTÉNU
V rámci karantény jsou doporučena dvě koprologická vyšetření u nově koupených morčat. I pokud je první vyšetření negativní, tak s odstupem dvou týdnů udělejte ještě vyšetření druhé, které vyloučí dobu, kdy jsou paraziti v morčeti a jen se ještě neprojevili stádii detektovatelnými v trusu. Teprve pokud jsou obě koprologická vyšetření negativní, je to OK!

Pokud si chcete udělat kontrolu celé Vaší CHS, sbírejte bobečky buď z jednotlivých boxů (pokud jich máte méně), nebo si rozdělte morčátka na skupiny - třeba dospělí samci, dospělé samice, mladá morčátka, březí a kojící samice a pod. Každou skupinku si označte a stejně tak igelitový pytlíček (nejlépe uzavíratelný), do kterého budete bobečky sbírat. Sbírají se po třech dnech po sobě, nejlépe z vyčištěných boxů. On totiž není bobeček jako bobeček! Já jsem se např. domnívala, že když seberu v boxu bobečky z několika posledních dnů, bude to tak nejlepší. Jenže toto je omyl! Takový vzorek vám vyjde negativní, ze zaschlých bobečků se nic nevyčte! No a vy budete mít zkreslený výsledek, respektive naprosto bezcenný výsledek!
Chtěli jsme ale naprosto přesně zjistit, jak na tom naše morčátka jsou, a tak jsme pro to udělali maximum i v tom "obyčejném" sbírání bobků.
Bobečky jsme sbírali pouze ty měkké, ještě lesklé - prostě nejčerstvější, od každého zvířete každý den několik kusů. Ty jsme hned uzavřeli do igelitového pytlíčku, ten jsme dali honem do chladu. Lze i trochu navlhčit, vzorek zakápnout vodou, aby nevyschl. Po třídenním sběru rozhodně neotálet - a co nejrychleji, raději doporučeně - dobře zabalený a zajištěný vzorek odeslat do spolehlivé laboratoře.
Je dobré se svěřit do rukou odborníkům, někomu, kdo se danou problematikou zabývá.

Rozhodně je důležité vědět, že i když se vám jakýkoliv parazit (morčátka mohou mít giardie, kokcídie, roupy...) objeví v chovu pouze ojediněle, přeléčit se musí celá CHS, nikoli jen pozitivní morčátka! A to i v případě, že napadené morče už třeba v chovu ani nemáte! I když se vám vaše morčátka jeví jako naprosto zdravá a vesele hopkají po výběhu, přesto byste, pokud jste zodpovědní chovatelé, kteří nechtějí sobě ani jiným způsobit v chovu jakékoliv problémy, měli VYHLÁSIT KARANTÉNU. A to skutečně i v případě, že sami žádné problémy nemáte. Pokud vám ale např. z okolních CHS hlásí, že vaše morčátko jim způsobilo potíže, dokonce tuto zprávu dostáváte z více CHS - potom je opravdu krajně nezodpovědné prodávat morčátka nebo je půjčovat na krytí a pod. Vaše "zdravé" morče totiž může být bezpříznakový přenašeč, který v jiném, dosud zcela zdravém chovu, může svou pouhou přítomností způsobit naprostou katastrofu! A stejně tak může působit nemalé potíže neodborné, chaotické přeléčování morčat např. Entizolem!! Vede to k tomu, že pokud se vaše morčata od takovéhoto "odolného a zdravého" jedince nakazí, nebudou na ně potom běžně dostupné léky účinkovat, protože vznikly již nové, rezistentní kmeny. Pokud jsme se dozvěděli, že CHS má morčata zdravá proto, že je přeléčovala preventivně Entizolem a Aldifalem, který jim dávala do napáječek - co na to říci? Je to, jako byste svým dětem do čaje přidávali antibiotika, aby byly zdravé.....

OPATŘENÍ PŘI KARANTÉNĚ - dle návodu MVDr. Hofmannové, Ph.D. 

1. Žádné nové morče nepořizovat a žádné morče nepouštět ven z CHS (neprodávat, nedarovávat, nepůjčovat, nevystavovat)

2. Pozastavit odchovy, nepřipouštět žádné další samičky

3. Provést parazitologické vyšetření trusu všech skupinek morčat, která bydlí spolu
(Trus se sbírá do igeliťáčků tři dny, udržuje se v chladu - ideální je ledničková teplota.)

4. Do výsledků nepodávat PREVENTIVNĚ žádné léky (Myslí se tím léky proti parazitům - je jasné, že pokud vaše morčátko v tuto dobu nějak onemocní, půjdete s ním k veterináři, který mu nasadí příslušnou léčbu.)

PARAZITÉ SE POMĚRNĚ DOBŘE DIAGNOSTIKUJÍ A ŘEŠÍ, TAKŽE JE VŽDY PRVNÍ NA RÁNĚ VYLÉČIT PARAZITY. POKUD SE ALE VAŠE CHS S PARAZITY DOSTALA DO STYKU, JE NUTNO PŘELÉČIT VŠECHNA MORČATA, I POKUD U NICH VYJDOU VÝSLEDKY NEGATIVNÍ.

Aby vaše morčátka byla parazitů prostá, je naprosto nezbytné zachovat následný postup:
Pozn.: Zde je návod, jak postupovat, pokud se ve vašem chovu najdou různé druhy parazitů naráz. Pokud se např. potřebujete zbavit pouze kokcídií, vyberte z textu pouze to, co se týká kokcídií a pod.

1. POKUD SE VE VAŠEM CHOVU OBJEVÍ GIARDIE A ROUPI
Giardie se dají léčit 2,5% Aldifalem či 2,5% Panacurem 
Aldifal se skladuje při teplotě do 25°C, chráněný před světlem a použitelný je rok od prvního otevření. Panacur se skladuje stejně, jak dlouho ho lze použít v seznamu léčiv nestojí, tak pokud to není uvedeno ani přímo na přípravku, orientujte se podle expirace, která tam uvedena určitě bude.
 
Panacuru je fenbendazol a ten se podává 20mg/kg ž. hm. (= 0,8 ml/kg) 1x denně po dobu pěti dnů.
Aldifalu je albendazol a ten se podává v dávce 10mg/kg.ž.hm (= 0,4 ml/kg) 1x denně po dobu také pěti dnů.

Je vcelku jedno, který z těch dvou si vyberete, ale musí vám to vyjít na pět dní pro léčená zvířata, nemůže se třeba třetí den přeskočit z jednoho na druhý.

Postup: Těhotné a kojící matky s mláďaty do čtyř týdnů věku dejte ideálně do jiné místnosti, tam se léčit nebude, musíte u nich vyčkat do odstavu.
Všechny ostatní bez ohledu na výsledky začněte léčit. Po podání první dávky vše druhý den dokonale vydezinfikujte, celou místnost, všechny boxy, misky napáječky - vymýt horkou vodou, octem odstranit usazeniny, opláchnout horkou vodou, vystříkat Savem, nechat několik minut působit a opět opláchnout horkou vodou. Otřít dosucha čistým hadrem nebo papírovou utěrkou a nastlat čistými hoblinami, čistým senem, doplnit vydesinfikovanými mističkami a napáječkami. Ideální by bylo opravdu mít dvě separé místnosti, např. v té stávající zahájit léčbu, po prvním dni to, co je vydezinfikované a s jednou dávkou v sobě přesunout do čisté místnosti a v té kontaminované, kde se taky pokusíte (ale až nakonec) o důkladnou hygienu a dezinfekci, ponecháte ty březí, kojící a mladinké. V té čisté místnosti podáte další den opět dávku všem, třetí den také a opět box po boxu důkladně vymyjete, vydezinfikujete, místnost vytřete, napáječky a misky vymyjete, čtvrtý den podáte lék, pátý opět a zase vše důkladně vymyjete a vydezinfikujete. Po celou dobu žádné schovávání málo počůraných hoblin, sena nebo nedojedených granulí! 

V takovém to režimu by měly být potlačeni i ostatní paraziti jako jsou Paraspidodery i kokcídie, nicméně POKUD SE VE VAŠEM CHOVU OBJEVILY I KOKCÍDIE po časové prodlevě řekněme týden, kdy budete udržovat opět hygienu a desinfekci všeho co dva dny, tak všem morčátkům nad 4 týdny věku, podáte jednorázově Baycox (musíte koupit roztok u veterináře), který obsahuje účinnou látku toltrazuril a dává se 20mg/kg do tlamičky (=0,8 ml/kg) - stačí jedno jediné podání a po aplikaci ještě dodržet to důkladné čištění všeho naráz obden.

DŮLEŽITÉ VAROVÁNÍ - a to před preventivním podáváním sulfonamidových antikokcidik, jako je SULFADIMIDIN a SULFACOX, a to formou tři dny ano - tři dny ne - tři dny ano jako u králíků. Tím se jen vypěstují rezistentní kmeny bakterií, které postihují dýchací trakt a působí třeba i potraty, abscesy atd. Morčata mají omezené možnosti ATB léčby kvůli citlivé a nezbytné mikrofloře, a když se nedají rezistentní bakterie přeléčit sulfonamidovými antibiotiky, mnoho možností léčby již pak nezbývá. NAVÍC REZISTENTNÍ BAKTERIE MOHOU PŘECHÁZET (OBECNĚ) ZE ZVÍŘAT NA LIDI - A TAM JE TO TEPRVE PRŮŠVIH!!

Pokud toto zvládnete, tak pak už bude stačit u této vydesinfikované a přeléčené skupinky, řekněme po dalším týdnu-deseti dnech každému kápnout Advocate 0,1ml na 1kg ž.hm. (TO V PŘÍPADĚ, ŽE SE POTŘEBUJETE ZBAVIT I PARAZITŮ VNĚJŠÍCH). Advocate je spot on pro psy, opět dostupný pouze u veterináře. Vyplatí se vzít balení pro obří psy, kde je v tubě 4ml roztoku a vychází to cenově nejlépe.

TEPRVE AŽ TOTO V POSTIŽENÉM CHOVU ABSOLVUJETE, MŮŽETE POMÝŠLET NA TO, ŽE "VYPRAVÍTE" MIMINKA DO NOVÝCH DOMOVŮ: 
"Až toto absolvujete, pokud to fyzicky zvládnete a dodržíte karanténu, že ti neléčení budou mimo a budete se jim věnovat vždy až po těch léčených a potom dáte všechno oblečení vyprat, tak pokud byl problém opravdu "jen" parazití, budete mít tu přeléčenou část z krku a zdravou a můžou všichni třetí den po aplikaci Advocatu do nových domovů."

NEZAPOMEŇTE, ŽE BŘEZÍ A KOJÍCÍ  SAMIČKY S MLÁĎATY MUSÍTE DRŽET ZVLÁŠŤ - TY LÉČBU ABSOLVOVAT NEMOHOU. ANTIPARAZITIKA SMĚJÍ MLÁĎATA DOSTAT AŽ PO ODSTAVU!
"K té druhé neléčené skupince - pak, až budou prckové odstavení, to provedete ve stejném režimu, pokud budete chtít po jednom boxu-musíte mít zase nějakou mezimístnost, kdy už to nebude v té neléčené, ale ani to hned nevrazíte do té už čisté."
Mnoho sil!

Po přečtení výše uvedeného se mi téměř udělalo mdlo! Při velikosti naší CHS toto nikdy nemůžeme zvládnout! Pociťovala jsem naprostou beznaděj! Ono ale všechno má své řešení - jen to chce vymyslet co nejlepší postup.
U nás vše vyřešila možnost druhého bytu, kam jsme postupně stěhovali přeléčená morčata. V našem bytě jsme vytvořili ještě onu mezimístnost a po skupinkách vše organizovali. Je to práce náročná a vysilující psychicky i fyzicky - zvláště když trvá již od léta a nelze vynechat - prostě při velikosti naší CHS to ani jinak nejde.
Nikdo, kdo toto na vlastní kůži nezažil, si nedovede představit to napětí, které jsem prožívala po odeslání dalších vzorků - od skupinky asi čtyřiceti přeléčených morčátek. Nikdo totiž předem netušil, zda léky zafungují, zda dávka stačila.
OBROVSKÁ ÚLEVA - VŠICHNI NEGATIVNÍ - MÁ TO SMYSL!!!
A také další velká starost se řeší - mláďata mohou z domu. Sami jsme totiž zarazili nabídku, vyčkávali jsme, jak vše dopadne - a  již odrostlá miminka se nám zde začala hromadit. Byl to krásný pocit vědět, že jsou naše morčátka zdravá, prověřená, že vám je můžeme v klidu svěřit, že víme, že naše CHS rozhodně nikomu žádné potíže nezpůsobí.
Postupně to tak děláme se všemi morčaty - u březích samiček se totiž musí počkat, až odrodí, prevencí mohou mláďata s maminkami projít teprve od čtvrtého týdne věku.
Jsme právě ve fázi, kdy je původní morčecí místnost zcela vyklizená, vymalovaná, původní boxy pečlivě vydesinfikované a kdy se zpět postupně navracejí všechna přeléčená morčátka.
Věřte nám, že po této neblahé zkušenosti si budeme chov pečlivě hlídat, bez karantény neproklouzne ani myš. Jedna taková zkušenost nám bohatě stačila, a myslím, že ještě můžeme mluvit o velikém štěstí, že vše nedopadlo mnohem hůře. Inu chybami se člověk učí.
Naštěstí se našli lidé, kteří nám v dané situaci opravdu nezištně  pomohli, sami bychom to nedokázali - takto pečlivě bychom bez návodu asi nikdy nepostupovali. Svěřit se do rukou odborníkům pro nás znamenalo obrovskou úlevu a naději.
A protože jak paní doktorka, tak i my jsme na vyřešení tohoto problému vydali hodně energie, domnívám se, že rozšířením tohoto návodu, jak se zbavit parazitů v chovu, se vydané úsilí zúročí :) - i ostatní chovatelé dostanou přesný návod jak na to.

A jelikož se paní doktorka Hofmannová touto problematikou dlouhodobě zabývá, sama morčátka chová a je odborník na slovo vzatý, doporučuji všem, kteří mají zájem dozvědět se něco více o střevních parazitech morčat, přečíst si její odborné pojednání na:   
Morčata_Veterinářství.pdf (316,8 kB)
(na článek se lze dostat ze stránek její CHS Festa Forte)

1. 11. 2011 PROTOŽE VÝŠE UVEDENÝ TEXT VZBUDIL POZORNOST - A DOST ČASTO SE PTÁTE NA PREVENTIVNÍ PŘELÉČOVÁNÍ MORČAT - OSLOVILA JSEM MVDR. HOFMANNOVOU JEŠTĚ JEDNOU A POŽÁDALA JI, ZDA BY SE K TOMU VYJÁDŘILA. ZDE JSOU NĚKTERÉ JEJÍ RADY:

Za dobrou prevenci v chovu morčat považuji aplikaci ADVOCATU nebo STRONGHOLDU před nebo po výstavě, aby morčátko "nenakoupilo" ektoparazity a zároveň je tím zbaveno roupů. Podávání benzimidazolů jste správně přirovnala k lití atb dětem do čaje "pro prevenci" to samé antikokcidika. Vyplatí se investovat do dražšího Baycoxu než podávat sulfonamidy, a ještě k tomu špatně. Každý chovatel ví, že morče není králík, ťuká si na čelo, když nějaký začátečních chce morče a králíka kamarádit nebo dá na radu zverimexové prodavačky a morčeti koupí králičí granule. Ale podávat sulfonamidy morčeti stejně jako králíkům, to už jim divné nepřijde, což mě opravdu udivuje. Kokcidióza králíků se s tou jednou málo patogenní eimérií morčat vůbec nedá srovnávat!

Preventivně BAYCOX bych doporučila podat všem odchozím mláďatům z CHS, kde kokcídie mají a třeba vzhledem k dřevěným morčatárnám a máločastému čištění boxů nemohou zamezit nakažení. Ano zde je správné den dva pře odchodem Baycox podat, aby to nešířili.

Podávat preventivně jednorázově benzimidazolové preparáty např. metronidazol, albendazol atd. je naprosto k ničemu.
Tradování nesmyslu-krmím trávou, tak dávám ALDIFAL, je s prominutím blbost. Dává někdo něco preventivně taky proti leptospirám, které jsou na počůrané trávě nebezpečnější než Giardie? (žádné červy z trávy morče nechytne, leda by se v té trávě pásla morčata)

Prevencí je celá řada, za nejpodstatnější považuji hlídat seno, aby nebylo pokakané od koťat kvůli toxoplasmóze, a potom si ohlídat parazity a infekce i plísně přímo od morčat-navrátilci z výstav, krytí, nová zvířata.
A protože nemůžete preventivně podat 3 přípravky proti parazitům a ještě atb a antimykotika, řeší se to všechno až pokud v karanténě pod vlivem stresu z přesunu atp. něco propukne.

Ano, poté co jsou atb přísně na recept, lidé se odnaučili je používat preventivně. Možná k tomu dospějeme časem i s antiparazitiky, nikdo si totiž ani neuvědomuje jako moc je jimi zatěžováno životní prostředí, spodní vody a jak se nám to v potravinovém řetězci pomalu vrací.....
Tohle na své stránky klidně připište. Dneska jsem se snažila studenty naučit, že bezhlavé preventivní odčervování není správné - a ani netušíte kolik energie mě stálo je o tom přesvědčit a domluvit jim, že oni jsou ta nová generace, která ty roky špatně zažité praxe může či dokonce musí změnit.
S pozdravem
LH
 

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes17792
mod_vvisit_counterVčera3301
mod_vvisit_counterTento týden29681
mod_vvisit_counterMinulý týden98759
mod_vvisit_counterTento měsíc174679
mod_vvisit_counterMinulý měsíc18629
mod_vvisit_counterVše2402704

Online (20 minutes ago): 531
Vaše IP: 18.219.213.196
MOZILLA 5.0,
Dnes: Kvě 23, 2024

Copyright 2009 by MaraXa