Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2011 6.1.11 VRH L5 TRACY+LONDON
6. 1. 2011  VRH L5  TRACY SKINNY VELVET + LONDON NAKED OD PIKÁSKA
Tak bohužel ten nový rok nezačínáme nijak slavně. Doslova mě napadá přísloví : "Nechval dne před večerem." Sotva jsme se zálibně dívali, jak naše morčátka prospívají a s napětím jsme se těšili na nové vrhy, jak mávnutím kouzelného proutku je všechno jinak. A moc mě mrzí i to, že kus chovatelské viny na tom bohužel nesu i já sama.
Předevčírem jsem si všimla, že Tracy (poprvé březí samička - spolu se svou sestrou Tiffany zabřezly s Londonem od Pikáska) trochu krvácí. Takové slabé špinění - bylo to vidět na pelíšku. Na porod se mi to zdálo brzy, přesto jsem ji oddělila do boxíku "pro zvláštní případy" na pozorování. Moc se jí nelíbilo, že je sama - druhý den se již žádné špinění nekonalo, ale nebyla jsem si jistá, zda ji mám vrátit k Tiffany a Londonovi, myslela jsem si, aby ji sameček nějak nehonil, tak už jsem ji raději chtěla ponechat oddělenou. Jenže včera, vlastně dnes po půlnoci se strhla bitka mezi samičkami v jednom z boxů. Nová samička - Půlinka, která tu byla na léčení po porodu a které jsme se ujali, se nám teď odvděčuje tím, že se pere a nesnáší se s nikým. Stála jsem tu tedy v noci s poškrábaným zvířetem a nevěděla, kam s ní, protože boxík, který tu mám stále přichystaný pro takovéto "případy", byl obsazený Tracy. Po zkoušení dalších variant umístit někam Půlinku (prala se ovšem všude) jsem po zaváhání (osudném) vyndala z boxu Tracy a dala ji zpět k Tiffany a Pikáskovi. Do odstavného boxu přišla Půlinka. Říkala jsem si, že ráno vše nějak vyřeším. Ještě jsem nakrmila Betynku (podrobnosti v předchozím textu) a v půl třetí ráno (jako již předchozí den) jsem šla spát.
Dlouho jsem to nevydržela - po sedmé hodině jsem šla zkontrolovat, zda žije Betynka a nakrmit ji, ale ještě předtím jsem šla zkontrolovat, jak se zabydlela Tracy. Tři mrtvá miminka jsem našla rozmetaná po boxu, dvě zašlapaná do hoblin, třetí v misce se žrádlem, celé okousané. V rohu se krčila miniaturní živá holčička, které si nikdo nevšímal, v druhém rohu vše pororoval samec. Mně chvíli trvalo, než jsem se vůbec v té polotmě zorientovala a pochopila jsem, jak se věci mají. Největší problém působila Tiffany - stále se drala pod Tracy, mládě, které se snažilo vlézt pod maminku, odstrkávala, dupala po něm, to potom odbíhalo do rohu.. Tiffany jako šílená nadzvedávala Tracy, nikdy jsem ještě nic podobného neviděla. Ona se chovala sama jako mládě a hledala skutečně cecík, aby sála.

6. 1. 2011 Tiffany (vpravo) obtěžuje svou sestru Tracy (vlevo) - mládě zahnala a sama hledá cecík.
Tak jsem zase stála před problémem, kam a koho oddělit. Momentálně je Půlinka ve společném boxu, kde se ještě nepoprala (ale ono to zas přijde), v malém boxíku Tracy s miminkem, které nepatrně přikrmuji (glukopur), než si to maminka srovná v hlavě a začne se o něj starat. Miminko je slaboučké, ale hladové a životaschopné, záleží na mamince. Ostatní mláďata byla příliš malá, stejně by nepřežila.

Tracy se svou dceruškou LENOU (porodní váha 67 g), foto 6. 1. 2011

Tím to ale neskončilo. Tiffany snědla zřejmě něco z placent atd. a dostavila se reakce. Již skutečně vidím, že to tak je, že by se samičky rozhodně neměly nechat rodit v jednom boxu - u té druhé to též vyvolá porod - a pokud je to předčasně, je zle pro mláďata - a někdy i pro samičku. Tiffany sedí od rána v rohu a "potlačuje" (není to přímo tlačení). Nežere, nepije. Vše kolem ní jsem vyčistila, dala silnou dávku vit. C. Někde jsem slyšela, že to může pomoci potlačit stahy. Už jednou se samici po stejné zkušenosti takto stahy podařilo zastavit a za čtrnáct dnů poté zdárně porodila. I u Tiffany mi již připadá, že je to lepší. Ale stále se jí stahy ještě vrací. Snědla již ale opět kus okurky.
Kdyby mi tohle někdo vyprávěl kdysi, kdy jsem neměla ani tušení, že ze mě jednou bude chovatelka morčat - a jak někdy říkám - že se ze mě snad jednou již též stane morče, nevěřila bych, co vše budu s těmi zajímavými tvorečky prožívat. Vždyť ta péče o ně je mnohdy náročnější než péče o mláďata lidská! (Tedy samozřejmě pokud vše funguje, jak má, nemyslím teď nezměrnou péči matek a celých rodin o děti postižené či trpící nějakou vážnou nemocí - to bych se samozřejmě srovnávat nikdy neodvážila.)
8. 1. 2011 - doplnění informací
Co se stalo Tracy, že porodila předčasně (tři tmavá mláďata - pouze 39 g, 44 g a 29 g !), se asi nedozvíme. Vypadala v pohodě před porodem - a je v naprosté pohodě i po něm. A ještě větší záhadou je holčička, jediné mládě, které se zachránilo. Je sice též drobná, její porodní váha je 67 g, ale zcela donošená a životaschopná. A co mě ještě víc překvapilo, je to, že Tracy byla hned po porodu připravená kojit - měla již mléko. A ta maičká toho hned využila, má se čile k světu a přibývá. Je možné, že by mláďata pocházela ze dvou říjí, ze dvou krytí? Ta tři mrtvá by neměla na přežití nejmenší šanci, Lena je hotová, zcela vyvinutá. Takže nakonec přece jen kouzelný pohled do boxu na spokojenou, zdravou maminku s miminkem!
A jsem moc ráda, že si nemusím vyčítat ani své chovatelské pochybení (rodící a březí samička v jednom boxu). Tiffany se zcela "stabilizovala" - stahy, které u ní nastaly, naštěstí nebyly tak silné, že by vyvolaly porod. Tak jsem vydechla - moc bych si to jinak vyčítala.
9. 1. 2011 Tak bohužel jsem to zakřikla - ráno jsem v boxu našla dvě malá miminka tmavé barvy (41 g a 42 g) - vrh M5. Ani nebyla vyndaná z obalů. Tiffany se mi zdála v pořádku, i když - a to i před porodem, měla trochu průjem, či spíše měkčí bobečky. Tak kde hledat příčinu neúspěšných vrhů? Těžko říci - raději obě samičky preventivně přeléčím.
12. 1. 2011 Malá holčička Lena se mi včera zdála nějaká chladnější. Dala jsem ji na váhu - ubývá! Ale proč? Sedí od maminky trochu stranou. Ta ale mléko má, proč nesaje? Vždyť se tolik snažila! Zatím jsem nikterak nezasahovala, ale teď jsem měa pocit, že miminko odchází. Pro začátek jsem jí předložila jen vodu s glukopurem - přímo se na stříkačku vrhla, žádné nechutenství! Tak jsme udělali "borisovku". A ona pila a pila, zcela vyhladovělá. Přitom ji ale často vidím u maminčina cecíku! Tak nevím, jak tohle půjde dál. Přikrmuji ji - čeká na to.   
 

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes242
mod_vvisit_counterVčera417
mod_vvisit_counterTento týden1614
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc15524
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2207831

Online (20 minutes ago): 6
Vaše IP: 44.222.104.49
,
Dnes: Bře 28, 2024

Copyright 2009 by MaraXa