Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
Novinky


9. 12. 2010 NOVÉ PŘÍRŮSTKY DO CHOVU
Moc jsem již byla na nová morčátka zvědavá - a ode dneška jsou tady, neplánovaně o něco dříve. Ještě sála od maminek, ale protože Samantě po včerejším porodu, při kterém přišla o miminka, začalo zatvrdávat hromadící se mléko (viz kapitola Odchovy 2010, vrh K5), domnívala jsem se, že by jim ještě nějakou dobu mohla dělat maminku, a tak by pomohla i sama sobě. Samantha je bohužel odmítla. Miminka přijela z ... a je s nimi počítáno do chovu pro barvy čoko a oranž. Podařilo se vytvořit dvě dvojice. Genová samička Yveta (čoko -oranž) + čokoládový skinny sameček. K již dříve příchozí genové samičce Vanese (čoko - oranž - bílá) přibyl oranžový skinny sameček. Tak jen doufám, že se jim tu bude dobře dařit a že jim pro začátek pomůže starostlivá péče skinny samičky Vanesy a její dcery Ziny. Samotným bylo totiž smutno. Teď se již  vesele prohánějí ve velkém boxu s dalšími miminky (matkou je Vanesa) - Isabelkou a Isidorem.
Fota a bližší údaje postupně doplníme.
10. 12. 2010 Ráno jsem nová miminka zvážila - a měla jsem radost. Oranžový chlapeček přibral ze 178 g na 189 g, genová holčička z 227 g na 235 g. Jen čokoládový sameček zůstal zhruba na váze, ze 191 g pokročil na 192 g. Přece jen je ale o čtyři dny starší než ti druzí a vcelku samostatný. Jen maminku a společenství ostatních potřebují všichni. Byla jsem moc ráda, když se posléze má domněnka vyplnila - na vlastní oči jsem viděla pít oranžového samečka, potom i čokoládového, od Vanesy.

Zdá se, že si budou rozumět, foto 9. 12. 2010


Velká "rodina" - foto 10. 12. 2010


Nová "maminka" a "sestřička" - foto prosinec 2010

Poznámka ze 4. 1. 2011 Celá rozšířená rodinka nadále dobře prospívá. Kluci již byli odděleni do samostatného boxu, k holčičkám přibyly dvě nové čoko skinny samičky. Nadále lze jejich fotografie sledovat v kapitolách Chovní samci, Chovní samice.
 
5. 12. 2010  PŘÍJEZD KLUKŮ NA NÁVŠTĚVU
Poslední dobou se nějak stává zvykem, že věci nijak neplánujeme - a ony se dějí. Naše CHS zažívá ve svém dosud poklidném a ospalém životě "převratné změny". Na žádost naší spřátelené CHS Z DOBRÉ VODY u nás najdou dočasný domov dva černí kluci - HARVEY OD KAZBUNDY a FABIO Z DOBRÉ VODY. Chvíli jsme si lámali hlavu, kam je dáme, ale brzy nám to samozřejmě došlo - k našim samičkám přece! Ať je nějaká změna! A tak chceme jejich majitele, pana Bc. Milana Rytíře ujistit, že jsme to naopak my, kdo mu děkuje, že naše samičky byly tak nečekaně připuštěny. Doufáme jen, že se jim samečkové zalíbí - a po počátečním rozruchu v boxech se vše zklidní. Kluci jsou moc hodní - ale holky trochu protestují. Tak budeme držet palce, aby vše dobře dopadlo. Pokud ano, zažije naše CHS opravdový babyboom.

FABIO Z DOBRÉ VODY


HARVEY OD KAZBUNDY

Dovětek ze 6. 12. 2010 Tak žádný babyboom nebude, naopak, naše samičky asi chtějí být staré panny. Oba nápadníky odmítly. To byla mela, hned první den oba kluci utržili šrámy, což je nám opravdu moc líto. A to se miloučký, hezoučký Fabio samičkám tak hezky dvořil, i zkušenější Harvey dělal, co mohl. Kdepak! Nic platno. Chudáci kluci, to si opravdu nezasloužili. Do půlnoci jsme vše přeskupovali v boxech - a nabídli klukům náhradní řešení, byť ne tak dokonalé, jako se jevilo to předtím. A to jsem se ještě pana Rytíře ptala, zda jsou hodní, zda samičkám neublíží! Nějakého rabiáta na ně, který by je srovnal. Jedná se o Fatimu a Villu, jsou to dcery hodňoučké Ropy. Takové krásné holky, to mohla být miminka! Poté, co nápadníky zmasakrovaly, si spokojeně hoví v pelíškách. Ani vidět je nemohu, žraloky! Fatima chce určitě zas a pouze Ebonita - toho už si ale vydupala Ghana. A Villa je Ebonitova dcera, tak to nejde, z důvodu úspory boxů jsem je chtěla připustit společně. No a půjčit někde nepříbuzného krasavce s tím, že ho mé hysterky rozsápou?!! Stačil ten nervák včera...  
 
23. 11. 2010 VANESA SKINNY ELEGANS
Dějí se věci nečekané. Opravdu by mě před pár dny ještě nenapadlo, že budeme mít nové morčátko, genovou samičku, která se shodou okolností bude též jmenovat Vanesa a též bude z CHS Skinny Elegans. Prostě teď doma máme dvě Vanesy Skinny Elegans. V PP jsme zjistili, ž jejím dědečkem je údajně náš Goro Skinny Velvet a pradědečkem náš Derrick z Cavia Zahva. Je to ale celé nějak popletené, údaje nesouhlasí, čím víc v PP pátrám, tím víc chyb v něm nacházím. A když docházím k překvapivému zjištění, že otcem Vanesiny babičky Meggy Quest Moravia je naše samička Darla Skinny Velvet, přestala jsem celý PP brát vážně.  Doputovala sem přes dvě chovatelské stanice, již dvakrát měla miminka, a dostala jsem ji v rámci "chovatelské výpomoci". Vážně jsem žádný další přírůstek do chovu neplánovala, ale čoko - oranž - bílé kombinaci jsem neodolala. Je to hezká, drobnější samička, a ačkoli jsem čokoládovou barvu prozatím v chovu neměla, myslím, že ji má pěkně tmavou. Každopádně z ní mám radost - to ostatně z každého morčátka, ale dlouho jsme neměli žádné chlupáče, člověk si na nich ty barvičky, které u skinny morčátek leckdy jen tuší, může lépe prohlédnout.
Tak tady jsou první fotografie - v umělám osvětlení - průběžně přibydou další.


Vanesa Skinny Elegans, foto 23. 11. 2010, váha 705 g


Vanesa Skinny Elegans - zleva, foto 23. 11. 2010


Vanesa Skinny Elegans - zprava, foto 23. 11. 2010


Vanesa se seznamuje - Fatimě se moc nelíbí, že jí sedí někdo v pelíšku. A ještě k tomu "chlupáč" - to ještě nikdy neviděla. Foto 23. 11. 2010

Když Vaneska přišla, byla úplně ztuhlá. Prostě se vůbec nehýbala a nechala s sebou jakkoli manipulovat. I v novém pelíšku seděla jak "pecka". Nemám ráda smutná morčátka, a tak jsem to riskla. Jenže - v prvním boxu ji nesnesla Debbie - to jsem předpokládala, ta nesnese nikoho. V druhém boxu byla zase Vaneska pěkně agresivní (aha, také to umí) na Jezabell. No a teď trochu trnu, co se děje v největším boxu - Fatimě se to moc nezamlouvá.


A již opět sebevědomá Vaneska, foto 24. 11. 2010 (denní světlo)
 
17. 11. 2010 NOVINEK JE VÍC NEŽ DOST
 V posledních dnech bylo v naší CHS opravdu rušno. Po letech k nám "přišel na návštěvu" - krytí sameček z jiného chovu. Jmenuje se LEONARDO a dělá společnost naší Victorii. Námluvy probíhají zatím klidně, tak uvidíme, jak vše dopadne.

Tak tenhle kluk s "pihovatým" zadečkem, Leonardo ..., k nám přišel na námluvy. Vzadu se poněkud mračí Victoria. Foto 17. 11. 2010

Na oplátku tu máme ke krytí dvě genové samičky, no je tu opravdu veselo.

Říkala jsem, že Edmond je ještě miminko. No on nás ale velmi rychle přesvědčil, že už je z něj chlap.
Zatím nevím, jak se jmenuje samička, tak jí říkám "Kremrole." Foto 17. 11. 2010


Tahle genová holčička, Betynka ..., je moc milá holka. Ale jen když má Nathana pouze pro sebe. Jinou samičku nesnese. Foto 17. 11. 2010


Tak takhle si tu už delší dobu pohádkově žijí náš Izák s Princeznou z Kouzelné pohádky. No ale stále nic, jsou to lenoši! Foto 17. 11. 2010

Dnes od nás odešel krásný tříbarevný sameček DAVE. Jsem hrozná - nemohla jsem se s ním rozloučit :), je to takový komunikativní obřík, v necelých třech měsících váží již 755 g! No ale v CHS Z DOBRÉ VODY na něj již čeká několik samiček, bude se tam mít určitě dobře - a já ho budu vídat na stránkách této CHS.

Dave před odjezdem, foto 17. 11. 2010

No a naopak nám z CHS Z DOBRÉ VODY přibyla dvě morčátka. Holčička UNIVERSE, která se narodila bílá, se posléze rozhodla, že to trochu "vylepší", takže si načerno nabarvila uši a nos, na nožičky ale pozapomněla. No necháme to na ní, třeba nám v chovu ještě něco zajímavémo předvede.

Universe Z Dobré Vody, po příjezdu ještě trochu nejistá, foto 17. 11. 2010
Dali jsme ji do boxu k samičkám Debbie a Gemmě, ale bohužel, Debbie, potvůrka, ji tak stresovala, že jen seděla v rohu a strachy pištěla. Tak to teď (18. 11.) zkoušíme ve velkém boxu, kam jsme vypustili Jezabell s Černinkou - Fantazy a Elvírou. Universe jsme k nim přidali. Moc se radovala a skákala, ale trocha napětí je tam též, tak uvidíme.

No a potom jsem si dovolila jeden chovatelský "rozmar" (a neříkejte, že úlet :)). Prostě se mi zalíbil tenhle "dráteník". No a proč by si chovatel nemohl pořídit mazlíka, že? A VAMOS je opravdu úžasný! Možná, že za pokus by to stálo, asi jedno nakrytí zkusíme. Má pěknou barvu a vypadá to, že z něj vyroste pohledný sameček. A ještě jedna zajímavost.. Při pohledu do jeho PP jsme zažili další překvapení: Jeho pradědečkem je náš slavný Derrick z Cavia Zahva, jedno z našich prvních skinny morčátek. Tak vidíte, vlastně se nám do rodiny vrací pravnuk. Tak teď jen pro představu první fotografie:

Vamos Z Dobré Vody - no labuť z něj asi nebude, ale je prostě úžasný! První foto 17. 11. 2010

Vamos má štěstí - už je v boudičce! A Lesley ochranář své svěřence hlídá jako oko v hlavě.
 
12. 11. 2010 Očekávané novinky v naší CHS
Tak nám pomalu dorůstají "miminka", některé holčičky jsou již takřka na vdávání, kluci už si nevěsty též brzy zaslouží. Tak teď jen, jak to všechno do budoucna naplánovat, aby se to líbilo nám i morčátkům. Stále vymýšlíme nové varianty - a zjišťujeme, že ač je tu adeptů na ženění i vdávání spousta, sestavit vhodné nepříbuzné páry opravdu snadné není. Zvlášť nám moc schází mladý Laos Naked od Pikáska, který by teď byl potřeba jako ženich pro Victorii. No nějak to uděláme, uvidíme, jak vše dopadne. Kdyby náhodou někdo ze čtenářů měl v záloze pěkného černo - červeno - bílého samečka, tak nám dejte vědět :).
Je již naprosto jasné, že zabřezla Vanesa (S Championem). Je to již starší samička a bude to její poslední vrh. Zatím o tom raději vůbec moc nechci mluvit, po předchozích událostech u mě spíš převládají obavy, jak to dopadne, než nějaké těšení se.
No a brzy nám přibyde nová holčička. Původně to měla být posila do chovu bílých, ona ale změnila rozhodnutí a začala se přebarvovat na himalájku. Každopádně vhodného partnera do budoucna tu pro ni mám, z jednoho geňáčka zřejmě bude himíček se včemi znaky, tak už se na ni těšíme. Snad k nám přicestuje již příští týden. Potom doplním podrobnosti.
O tom, že tu s námi bude krásný sameček Xay Tesoro jsem již psala. Překvapením ale jistě bude i další sameček :). O tom ale také později.
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes395
mod_vvisit_counterVčera345
mod_vvisit_counterTento týden1563
mod_vvisit_counterMinulý týden2051
mod_vvisit_counterTento měsíc6972
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2216368

Online (20 minutes ago): 15
Vaše IP: 3.144.202.167
,
Dnes: Dub 18, 2024

Copyright 2009 by MaraXa