Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
Novinky


DUBEN 2018
PRAHA LETŇANY - CAVY SHOW FOR PETS 2018 (Čtyři výstavy ve dnech 12. - 15. 4. 2018)

Yashica BDW Skinny Velvet - baldwinka z našeho chovu nám dělá opravdu velkou radost.
12. 4. 2018 i 13. 4. 2018 získala obhájila 1. místo v kategorii Nejlepší baldwin a skončila se stejným počtem bodů jako morče s titulem BIS.



14. 4. 2018 obhájila titul nejlepší baldwin, ale tentokrát i titul BIS Best in Show). Zdoběna BDW Skinny Velvet (v majetku Timey Kroftové) získala krásné místo druhé. Děkuji Kroftovým za to, že na výstavě mohla být i Yashica. Já jsem se bohužel osobně dostavit nemohla. Ovšem výsledek předčil mé očekávání - toto samozřejmě potěší každého chovatele.

 15. 5. 2014 CAVY SHOW FOR PETS 2018 Nevěřila bych tomu, ale stalo se. Yashica BDW Skinny Velvet i dnes ve velké konkurenci počtvrté zvítězila, získala nejen titul nejlepší baldwin, ale i nejlepší morče v kategorii B -  BIS (Best in Show). Bude z ní šampion ČR, díky ní a Zdoběně naše CHS získá označení bronzová, no a na závěr jsem se dozvěděla, že Yashica dostala i titul NÁRODNÍ VÍTĚZ. Naše CHS vystavuje jen výjimečně, proto máme skutečně obrovskou radost z úspěchu našeho morčátka! Byly to náročné čtyři dny - Andreo, Timeo a Martine, děkujeme!!!
V tuto chvíli je již Yashica doma a dohání, co zameškala - sedí u misky a cpe se.


Yashica na stupni nejvyšším, tolik cen, dokonce nároní vítěz, jsme opravdu moc pyšní, je to radost.
 
BŘEZEN 2018
Rychlá informace ze 17. 3. 2018 - MALÁ PRAŽSKÁ VÝSTAVA MORČAT

Foto 17. 3. 2018 - Yashica Skinny Velvet (černá vpravo) ještě u Edy, který ji vystavil.

Na poslední chvíli jsem poslala Yashicu na výstavu do Modřan. A ona to tam zvládla na jedničku. To se ví, že mám obrovskou radost!!!
VÝSLEDEK:
1. NEJLEPŠÍ BALDWIN
2. NEJLEPŠÍ BEZSRSTÉ DOSPĚLÉ
3. NEJLEPŠÍ BEZSRSTÉ MORČE CELÉ VÝSTAVY - BIS (BEST IN SHOW)
4. KARTIČKA ČEKATELE

Yashica se dnes vrátila domů ověnčná tituly - foto 19. 3. 2018
 
NOVINKY V ROCE 2018

První novinka již na začátku roku 2. 1. 2018
Po chvíli váhání jsme do chovu přibrali nového baldwina. Byl to náš společný samec ze společného projektu s CHS Rambíkův sen. Ale nyní již v chovu světlých baldwinů budeme pokračovat pouze my. A tak se tento tituly ověnčený, sympatický sameček přestěhoval k nám.



Ukázka toho, co tento cestovatel, původem z Polska, zažil s Edou na výstavách.

Xavier MyLove po příjezdu k nám 2. 1. 2018

 
NOVINKY V ROCE 2017

20. 12. 2017 Událost v naší CHS. Do naší sbírky netradičních morčecích druhů přibyla skupinka MORČAT DIVOKÝCH. Jsou krásná a je to úžasná možnost pozorovat předky našich domestikovaných morčátek. Děkujeme tímto CHS CUY KOZÍ HRÁDEK za jejich poskytnutí - a samozřejmě též Edovi (CHS Rambíkův sen), bez kterého by se toto neuskutečnilo nemohli bychom je dnes unás obdivovat. Sice nám při otvírání krabice samec bleskurychle vyskočil a schoval se za sušičku, naštěstí se dal dost snadno chytit a dát do uzavřeného boxu. Samičky byly klidnější. Tak snad si u nás tříčlenná skupinka brzy zvykne.

Toto je původní fotografie z CHS Cuy Kozí Hrádek, tři z morčat jsou nyní v naší CHS.

Holčička je docela milá. Na fotografii je část Edy :) s jednou ze samiček. Foto 20. 12. 2017

Zatím trochu vystrašená skupinka, foto 20. 12. 2017




 

V roce 2017 jsme se zaměřili hlavně na odchovy po importovaných morčatech z r. 2016 (náš společný projekt s Andreou Kroftovou). Na světě je již hezká skupinka nově odchovaných, z nichž někteří slaví své první úspěchy na zahraničních výstavách.



Září 2017, Colours of Autum 2017

No a nechci opomenout ani našeho domácího mazlíčka, Naivku z Rambíkova snu (jejím otcem je náš Jaro Skinny Velvet), kterou vystavoval Eda Nováček v létě v Toulcově dvoře. Teď je již zase zpátky u nás - a připravila nám překvapení. U Edy zabřezla a narodila se jí dvě krásná miminka s BG (viz Baldwini - Odchovy 2017).


Naivka v Toulcově dvoře, srpen 2017

NEČEKANÁ NOVINKA
V říjnu 2017 jsme do chovu morčat zařadili novou barvu - BLUE (dánská modrá). Tímto děkuji MVDr. Denise Vítkové, že mi do chovu svěřila dvě morčátka ze svých prvních odchovů po rodičích importovaných z Dánska.

Daenerys Cavia Bohemia, blue - bílá, foto v říjnu 2017
Samička bude zařazena do chovu baldwinů, již jsem ji přifala k samečkovi.
Ženich Umberto BDW Skinny Velvet (černý s bílou), foto z května 2017, teď, v říjnu 2017, je to již pěkný obr.


A toto je Petyr Cavia Bohemia, blue - bílý. Jee to zatím ještě miminko, které si bude užívat dětství ve společnosti staršího samečka - baldwina, který ho přijal. Ve společnosti mladých samečků se totiž Petyr snažil dominovat.

Petyr zprava, říjen 2017
 
NOVINKY V ROCE 2016

I když se našim věrným příznivcům asi již zdálo, že naše CHS již snad ani neexistuje, snad je potěším sdělením, že jsme stále tady a že se naše řady  morčátek dokonce opět rozrostly o novou krev.
Ale pauza tady byla, hned z několika příčin, hlavní byly ty zdravotní (mé, nikoli morčátek). O těch dalších se rozepíšu někdy jindy v nějaké samostatné kapitole.
A protože již naše CHS existuje hodně dlouho (chov skinny morčat jsme zakládali v r. 2004, předtím dcera chovala ještě morčata plemene rex), dostali jsme se v chovu i do méně radostných fází, kdy morčátka postupně dožívají. Nebo ještě nedožívají, ale stávají se z nich spíše mazlíci, protože již postarší samičky nepřipouštím. Ze samečků, dříve i bojovných, se postupně stávají kamarádi, kteří se k sobě tulí.
Tak nějak jsme se rozhodovali, jak budeme v chovu postupovat dál. Zda jen třeba nenecháme morčátka dožít... Jenže chov bez miminek je tak smutný. A nepřipustit alespoň mladé samičky by byla škoda. A já si to nakonec bez nich ani nedovedu představit, stala se již nedílnou součástí našeho života.
Takže nakonec jsme se rozhodli pro kompromis. Budeme postupně snižovat počet morčat, respektive nebudeme jejich počet obnovovat již v takové míře. Ale nějaké vrhy budou, už kvůli zachování některých vzácnějších barev, také v chovu baldwinů budeme pokračovat. Prostě aby smutek z odchodu staříků střídala i nějaká radost. A tu jsme si v letošním roce udělali již několikrát (viz kapitola Baldwini nově v našem chovu).
A také se brzy pochlubíme novými přírůstky z jiných chovů.

V letošním roce naše řady obohatila skinny samička Adele z Dobré Vody, za kterou děkuji Ing. Milanu Rytířovi. Jsem moc ráda, že se nám společnými silami podařilo "vzkřísit" barvu aguti stříbrnou u skinny morčat a že s potomky našeho skinny samečka Jonáše  dosáhla CHS Z DOBRÉ VODY úžasných výstavních úspěchů. No a já jsem byla poctěna mnohokráte výstavně oceněnou samičkou Adele. Naši chovatelskou CHS obohatila titulem MORČE GRANDŠAMPION. Nyní je s ženichem a čekáme, zda z toho něco bude.

Adele a její bratr Armani - jedna z fotografií z četných výstav

S ženichem Xafirem již u nás doma.

Čerstvou novinkou je také baldwin z Dánska, který k nám 13. 6. 2016 po dlouhé cestě konečně přicestoval. Dostal se k nám shodou okolností. Poté, co tak nějak sešlo z importu z Ruska, což mě docela mrzelo, se naskytla možnost (tímto děkuji Tomáši Kmentovi) získat dalmatince, o kterého jsem již dlouho stála, z Dánska. Trochu jsem váhala, protože jsem věděla, že není úplně dokonalý (chovatelka inzerovala jeden zálomek a já jsem viděla, že nemá předepsanou lysinku), ale při pohledu na něj jsem stejně neodolala. Ze mě stejně nikdy nebude pořádný chovatel, já si opět vybrala především srdcem. Au Naturel´s Ojvind 3 mě prostě oslovil. Jenže ta dálka!! Nakonec ale vše dobře dopadlo díky výborné spolupráci (ještě jednou díky Tomáši Kmentovi a Andree a Martinovi Kroftovým), kluk je doma! A je skvělý! Je to úžasně pozitivní, zvídavé morčátko, zálomek nezálomek, je náš a nemůžeme se na něj vynadívat. Tak se s vámi alespoň podělíme o první fotografie.

Au Natural´s Ojvind 3 v CHS SKINNY VELVEt 13. 6. 2016

Je vážně skvělý!

A ještě velké překvapení: Aby Ojvinovi nebylo smutno, čekala tady na něj ruská nevěsta FANTASY HEIDI

Ojvind s Heidi 13. 6. 2016

"...hlavně nesmí býti smutno"...
V NAŠÍ CHS TO OPĚT ŽIJE :)

19. 7. 2016
Dnešek je pro naši CHS z chovatelského hlediska opravdu významný. Přijely totiž další posily do chovu "puntíkatých". Já jim totiž již dávno nemohu odolat, o jejich chov jsme se pokoušeli již kdysi dávno s dcerou, která chovala plemeno rex. Kdo dalmatince má, ví, jak je těžké odchovat jedince s výstavními parametry. Já to beru tak, že každý "puntíkáč" je prostě originál, některému příroda puntíků nadělí hodně, jinému málo, některý lysinku má, jiný nemá :). Ani se mi nesnilo o tom, že se nám letos poštěstí tolik nové krve. Jak jsem již psala, k mému prvnímu "puntíkatému" baldwinovi mi dopomohl Tomáš Kmenta. Ojvind k nám přijel z Dánska a stále se na něj nemohu vynadívat:

Ojvind 19. 7. 2016
Ani jsem nedoufala, že by se podařilo získat ještě další nepříbuznou krev do chovu, ale nemožné se dnes stalo skutkem. Baldwiny dalmatiny totiž neobdivujeme jenom my, ale máme společný zájem s CHS AndyMar. Proto jsem se domluvila s Andreou Kroftovou na další spolupráci, respektive je to její zásluha, že sem až z Ruska přibyla další čtyři morčátka, naše společná. Andreo, díky, moc se Ti to povedlo, mám velkou radost.
A zde se již noví baldwinci představují:

SkinnyK Lord, baldwin, foto 19. 7. 2016
Pozn. z 20. 11. 2016, kdy jsme se radovali z nádherného úspěchu tohoto skvělého morčátka! Dovolila jsem si okopírovat z FB bezprostřední dojmy Andrey Kroftové a fotografii její dcery Timey se všemi oceněními za Lorda. (Ostatně není to Lordův první úspěch, bodoval již v létě v Praze na výstavě v Toulcově dvoře, toto jeho kvality jen potvrdilo.)
"COA 2016 je u konce, Timča si veze ocenění na nejlepšího baldwina výstavy, nejlepsiho baldwina adulta a nejlepsiho mladého vystavovatele. Lord je Dánský šampion. Těšíme se na jeho malé baldíky ze společného projektu s chs Skinny Velvet Evy Eva Tiefenböcková a děkujeme Diana Atrakhimovich za zajištění importu a chs SkinnyK za svěření Lorda do péče. Velké díky i Evě za péči o Lorda při krytí."
Fotka uživatele Andrea Kroftová.
Timea Kroftová s oceněními, foto 20. 11. 2016



Wrinkle Ivy - samice se svými dvěma dcerami:

Piggy Wiggy Oprah

a

Piggy Wiggy Olivia

Všechna fota 19. 7. 2016
No a chovnou skupinku doplní:

Marlon BDW Skinny Velvet, baldwin, samec, foto 19.7. 2016

Kaliopa BDW Skinny Velvet, baldwin, samice foto 19. 7. 2016

Milan BDW Skinny Velvet, BG
Doufáme, že se všem bude dobře dařit a těším se na vzájemnou chovatelskou spolupráci
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes150
mod_vvisit_counterVčera417
mod_vvisit_counterTento týden1522
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc15432
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2207739

Online (20 minutes ago): 15
Vaše IP: 3.94.102.228
,
Dnes: Bře 28, 2024

Copyright 2009 by MaraXa