Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
Ti, kteří odešli


HANNIBAL SKINNY VELVET
Narozen: 26. 10. 2007     Vrh: H2      Reg. č.: S 1098/09
Barva: černo - červeno - bílá
Matka: Charlotta Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 689/06
Otec: Romeo Skinny Elegans  Barva: aguti zlatá - červená s bílou  Reg. č.: S 1083/09
Foto ze dne: 6. 1. 2010  Váha: 1336 g (6. 1. 2010) - 1210 g (27. 11. 2010)
Poznámka: Tenhle sameček - to byla od začátku krása! Nemáme sice výstavní ambice, ale tehdy jsem to chtěla zkusit. Už byl i přihlášený - a těsně před výstavou, při čištění boxů, se k němu dostal Michell. Našeho "manekýna" pokousal, byl z toho absces, léčení, injekce ATB. Dodnes má na své krásné kůžičce vidě vpichy. Ale myslím, že žije spokojeně i bez eventuelního možného titulu. Vychovává svého syna Xanadu a synovce Velveta - a tváří se hrozně důležitě.
4. 11. 2010 Tak jsem kluky přece jen rozdělila - stařík Hannibal má nevěstu (Gladys) a Velvet také (Quillu)! Vlastně za to může Gladys s Ghanou. Tyto dvě sestry, dříve velké kamarádky, se spolu najednou vůbec nesnesly. Každá seděla sama v boxu a v naší CHS to pomalu začalo vypadat jak v hotelu s mnoha jednolůžkovými pokoji. Tento stav pochopitelně nemá rád žádný chovatel, zvlášť, když už odděleně drží některé ze samců. Ovšem násilné slučování a stresování (či pranice) nespokojených morčátek k ničemu nevede, a tak chovatel jen se "zaťatými zuby" čistí a udržuje nadměrné množství boxů a nadává podobně, jako já holkám:" Ty troubo, mohlas být se samičkami ve velkém boxu a probíhat se po rampičce, teď tu sedíš sama a trucuješ!" Na čas tento stav řeší připuštění k samečkovi. JENŽE!! Když jsem vymyslela stěhovací vícesměnu (akce "KULOVÝ BLESK) a písemným návodem v ruce se jala vše realizovat - byla jsem záhy poučena, že takto tedy ne!!! Holky doslova dupaly a skákaly vzteky, Aaron skončil pokousaný, Pikásek chtěl strachy vyskočit z boxu, no a já tam seděla téměř plačky a smlouvala se samičkami, koho že tedy chtějí za manžely, když ne ty dva krásné kluky. No a nakonec jsem se musela smířit s tím, že si vybraly samy - Ghana Ebonita a Gladys staříka Hannibala (sice trochu cvakala, potom ale přehodnotila situaci a začala se k němu tulit, potvůrka!). No a aby Velvetovi, který z toho byl úplně vyvedený z míry, nebylo smutno, když ještě nikdy nebyl sám, přidali jsme mu do boxu hodnou a mírnou Quillu, se kterou si hned padli do noty! Boxů ale samozřejmě neubylo, pokud samičky zabřeznou,
bude jich naopak ještě víc! Prostě "Chovatel míní, morčátka mění." Tak ale hlavně, že jsou všichni spokojení! A já nakonec také, když vidím ty spokojeně vrkající "holubičky".
Poznámka z 31. 8. 2011 Hannibal nám odešel v létě na chatě. Škoda, byl to jeden z našich nejmilejších. Ale najednou byl stále hubenější, lezly mu kyčle, pospával. Večer  se ještě naposledy trochu najedl. Byl chladnější, v pelíšku jsem ho přikryla. Ráno jsem ho našla na stejném místě, již ale nebyl. Odešel za svými kamarády pod borovici. Ještě nedlouho před svým odchodem se ale vzchopil. Jsou po něm na světě pěkné holčičky, s Victorií zplodili tři krásné potomky - vrh CH6. POdrobněji si o tom, jaký tento vrh byl zázrak, můžete přečíst v kapitole CHovní samci v poznámce u samečka jménem Charon.
 
Hannibal
 
CHARON SKINNY VELVET
Narozen: 26. 5. 2011      Vrh: CH6     Reg. č.: S 1651/11  
Barva: červená s bílou a černou 
Matka: Victoria Skinny Velvet  Barva: černá - červená - bílá   Reg. č.: S 1102/10 
Otec: Hannibal Skinny Velvet  Barva: černá - červená - bílá   Reg. č.: S 1098/09 
Foto ze dne: 26. 11. 2012   Váha: 743 g (14. 9. 2011), 1219 g /26. 11. 2012)
Poznámka ze dne: 16. 9. 2011 Tak přece jen to vyšlo! Nádherný Hannibal nebyl nikdy moc plodný samec. V žádné potomky z jeho strany jsme již nedoufali. Byl to již trochu neduživý stařík. Proto jsme k němu dali Victorii, samičku, která po předchozím vrhu těžce onemocněla. Měla zápal plic, byla na tom tak špatně, že již ležela na boku mezi zahřívacími láhvemi. Byla chladná, nedýchala. Už asi nežije, myslela jsem si - a vyndala jsem ji z boxu. Přece jen jsem ale ucítila slaboučký tlukot srdíčka. Zahřívali jsme ji a masírovali, ožila nám, byl to zázrak. Krmili jsme ji stříkačkou, píchali dlouho ATB. Dostala se z toho bez následků, jen velice pohubla. Chuť k jídlu měla ale náramnou. Po této události jsem ji již chtěla vyřadit z chovu, tak jsem ji přidala do boxu ke klidným důchodkyním. Bylo ale po klidu! A byla to právě Victoria, která rozpoutávala "líté boje." Nejinak tomu i bylo při každém pokusu dát ji k ženskému osazenstvu naší CHS. A tak mi napadlo dát ji k již dlouho "neplodnému" staříkovi Hannibalovi. Oba se od počátku tvářili nadmíru spokojeně. Hannibal ožil - žil totiž sám, protože ke stáru začal být nesnášenlivý a nikoho vedle sebe nesnesl, samička se mu ale na první pohled líbila. Victoria se uklidnila a opět zkrásněla. Po nějaké době se mi zdálo, že se Victorii vybouli bok a myslela jsem, že se jí udělal absces po píchání ATB, nebo že jí prostě něco je. Byla jsem z toho smutná. Tolik úsilí jsme věnovali její záchraně - a jí roste asi nádor!! Mně to opravdu vůbec nenapadlo! Považovala jsem to za nemožné! Vždyť stařík Hannibal mohl špatně na zadní nohy, a i v mládí téměř nebyl plodný! Nemožné se ale stalo skutkem a Victoria přivedla bez sebemenších potíží v květnu na svět tři miminka - Chmuru, Chiméru a Charona! Pečlivě je kojila, po porodu ani nepohubla a se svými dcerami nyní vesele hopká v boxu. Hannibala již nemáme -od léta spí svůj věčný sen na chatě pod borovicí. To, že se s námi rozloučil třemi krásnými potomky považujeme skutečně za zázrak!

Charon 26. 11. 2012, váha 1219 g
Charon odešel náhle, z plné síly na akutní dýchací potíže 13. 1. 2013. Překvapilo nás to, byl to takový radostný, čilý sameček. Někdy si myslím, zda nejsou nemoci u morčátek trochu dědičné, jeho předci odcházeli podobně - u Oda kdysi zjistili slabé srdíčko a výpotek u srdce. I Charonova maminka Victorie na toto trpěla. U Charona tento stav trval dva dny. Po lécích to ale již vypadalo dobře. Komunikoval, bral si ode mě i jídlo, zdálo se, že vše se zase upraví. Potom to přišlo náhle - začal lapat po vzduchu a vlastně během několika okamžiků byl konec. Ani se mi tomu nechtělo věřit, stále vypadal jako živý. Nebyl nijak vyhublý, nevypadal nemocně, ani nebyl chladný.
Stejně to byl zázrak, že jsme ho měli - viz výše. A naštětí se stihl i rozmnožit. Máme po něm krásné potomky, i když tento přímý potomek nádherného Hannibala a Victorie nám bude určitě chybět.
 
ZUZA  SKINNY VELVET - mládě
Narozena: 8. 9. 2011     Vrh: Z6      Reg. č.: S 1666/11     
Barva: červená 
Matka: Elvíra Skinny Velvet  Barva: aguti zlatá - červená s bílou  Reg. č.: S 1107/10 
Otec: Ynx..  Barva: oranžová  Reg. č.: S 798/10
Foto ze dne:
Poznámka ze 14. 11. 2011 Pěkná červená holčička, zatím mládě. Se svými oranžovými sestřičkami Zeldou a Zewou si zatím pod dohledem maminky Elvíry užívá bezstarostné dětství.

Zuza, listopad 2011
 
Zuza 4. 1. 2012, váha 736 g
Poznámka z 9. 1. 2013 Samička Zuza nás opustila v lednu 2013, ve chvíli, kdy jejím dvěma krásným miminkům bylo teprve čtrnáct dní. Vše se zdálo být v naprostém pořádku, ona i mláďata dobře prospívali. Potom ale přišel nešťastný průjem a velké vyčerpání. I když se průjem podařilo zastavit a dávali jsme podpůrné léky, samička chladla a již se nevzpamatovala. Mláďat se ujala Amanda, ale nekrmí je. Dokrmujeme "borisovkou".
 
GELB SKINNY VELVET
Narozen: 9. 10. 2007     Vrh: G2     Reg. č.: S 0806/09
Barva: krémová
Matka: Grace Skinny Velvet   Barva: bílá, červené oči  Reg. č.: S 688/06
Otec: Monti Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 1095/09 
Foto ze dne: 17. 10. 2009  Váha: 1120 g (17. 10. 2009) 
Poznámka: Kdysi jsem volila, zda si ponechat krémového samce jménem Yellow - jel nakonec do Německa, či Gelbíka. Trvalo mi to týden, a dodnes se mi po tom přátelském ušatci stýská. Když je prodáváme rovnou z "hnízda", je to v pořádku, ale běda, když na nás již jukají, panáčkují, pískají a pod. Tak mi, promiň, Gelbíku, že místo, abych psala o tobě, vzpomínám na Yelouška. Prodej je pro mě stále nejproblematičtější součást chovu.
Poznámka z 20. 10. 2010
Gelb se odstěhoval k naší babičce mezi mazlíky a dělá společnost starému genovému samečkovi Ctiradovi. My se na něj totiž opravdu zlobíme. V létě pokousal našeho hodného, důvěřivého Xanadu tolik, že ten i po dlouhém léčení podlehl abscesům. A stejně tak jsme přišli i o Arnolda. Nevíme, proč Gelb začal být tak agresivní. Sám se ale potom trápil, pískal v boxu, nechtěl být sám. Našel azyl u dříve dost nesnášenlivého Ctirada - tiskne se k němu a je jak beránek. No je to asi naše vina, co se stalo, necháváme našim morčátkům dost volnosti - ale Gelb se předtím choval snášenlivě, takže nikdo z nás takovou změnu v jeho chování nepředpokládal - Gelb prostě přeskočil do vedlejšího boxu a oba kamarády ošklivě pokousal.
Poznámka ze 17. 10. 2011 Gelb ukončil svůj morčecí život 15. 10. 2011 V závěru života byl již slabý a špatně udržel tělesnou teplotu. Nějakou dobu pomohla vyhřívací dečka. Vždy ještě "naskočil". Poslední den svého života měl ještě velkou chuť k jídlu. Potom si prostě lehl - a vychladl. Gelb byl rváč, ale zároveň velmi vnímavý a zábavný společník. Bude nám chybět.
A ještě dovětek z 30. 12. 2011. Často se nás ptáte, kolika let se skinny morčátka dožívají. Děláme si určitou statistiku - je zajímavé, že po některých předcích se dožívají více, z jiných zdrojů méně let. Zdá se, že existuje i něco jako dědičná dispozice k určitému typu onemocnění. Gelb je z pěti sourozenců - čtyři morčátka z vrhu jsme si nechali. A to jsem je jako miminka přikrmovala "borisovkou", vstávala k nim v noci, ani jsme neodjeli na dovolenou, než jsem je vypiplala: Gerda, Graciella, Gracián, Gelb a Gremlin - ten jediný od nás odcestoval do Německa a nic o něm bohužel nevíme. Ale Gerda, Graciella a Gracián jsou stále u nás. Gerda byla jednou nemocná, hlavičku od té doby nosí trochu do strany a na zádech má tukovou bouličku - ani jedno jí však nevadí v jejích aktivitách. I Graciella, nejmenší mládě z vrhu, o které jsem měla pochybnost, zda vůbec přežije, se stále těší pevnému zdraví. O zvídavém Graciánovi ani nemluvě. A myslím si, že kdybychom u Gelba nemuseli léčit abscesy, které si přivodil svou nesnášenlivou povahou - pral se i na "stará kolena", tak tu ještě s námi byl také. Tato morčátka měla opravdu dobrý základ.
 
Gelb 
 
GERDA SKINNY VELVET
Narozena: 9. 10. 2007     Vrh: G 2     Reg. č.: S 0830/09
Barva: bílá, červené oči
Matka: Grace Skinny Velvet  Barva: bílá, červené oči  Reg. č.: S 688/06 
Otec: Monti Skinny Velvet  Barva: aguti šedá - krémová  Reg. č.: S 1095/09 
Foto ze dne: 22. 10. 2009  Váha: 1107 g (22. 10. 2009)
Poznámka: Velká, šikovná samice. Člověk by ani neřekl, že je to sestra drobné, křehké Gracielly. Odpočívá po letním vrhu. Škoda, že se ti bílí momentálně líbí méně než morčátka tmavá. Gerda se v boxu mezi tmavými morčaty krásně vyjímá. V nabídce je její dcera Quinta.
2. 2. 2010 Chovatelský záměr přidat Gerdu k bílému Cyrilovi a Xaře nevyšel, proto je opět se sestrou Graciellou u Ramona a léčí si šrámy, které jí uštědřila Xara v boji o Cyrila (ten se krčil v rohu).

Gerda
20.7. 2012 Dnes nás opustila ve věku nedožitých pěti let Gerda. Je nám to moc líto, do našeho chovu neodmyslitelně patřila. Měla ale nádor, který ji nikterak netrápil a se kterým žila již dlouho. Operace by byla riskantní. Kdyby se nešťastnou náhodou Gerda nezranila přímo v místě nádoru, asi by tu s námi byla dál. Léčba ale nepomáhala, rána se nehojila, a i když Gerda do poslední chvíle přijímala potravu a zdálo se, že nikterak netrpí (např. bolestmi), začala strádat tělesně. V posledních dnech ztrácela kondici a tělesnou teplotu, byla "bledá" a slabá. Přesto ještě večer měla radost z papriky a pochutnala si na čerstvé travičce a bylinkách. Byla ale již celkově pomalejší, snad poprvé v době krmení nestála na zadních a zvědavě nevyhlížela z boxu. Ráno již nebyla.. Přestože odešla pokojně v úctyhodném morčecím věku, je mi z toho opravdu smutno, vždyť s námi byla tak dlouho. Máme ještě jejího bratra Graciána - ale vždycky jsem si myslela, že to bude právě zdatná Gerda, která tu s námi zůstane ještě dlouho.. Bohužel to dopadlo jinak.   
 
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes537
mod_vvisit_counterVčera453
mod_vvisit_counterTento týden2158
mod_vvisit_counterMinulý týden2051
mod_vvisit_counterTento měsíc7567
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2216963

Online (20 minutes ago): 7
Vaše IP: 3.14.132.214
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa