Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
SKINNY - odchovy 2012



19. 10. 2012  VRH K9  NORMA SKINNY VELVET + JUNGLE JIM VANDULKA
První vrh po našem novém samečkovi se vydařil, narodila se čtyři pěkná  miminka, zdá se, že v barvách čená - bílá a černá s bílou. Ráno již bylo hotovo - dvě holčičky a dva kluci obklopovali maminku, z povzdálí na ně dohlížela teta Hlavička.
Jelikož dnes jedeme morčátkům pro další zásobu sena, fota a podrobnosti přidáme někdy později. Jsem moc ráda, že se vrh povedl, a že tedy můžeme v klidu odjet. Norma již v posledních dnech byla "na rozsypání", stále jsem ji chodila hlídat. No a ona si takto dobře poradila sama.

Hrdá matka Norma - no a opravdu má být na co pyšná. Foto 20. 10. 2012

"Strakatá miminka" z vrhu K - 2 kluci a 2 holčičky, foto 20. 10. 2012
Mláďata se zdají být v barvě černá - bílá, ale vzhledem k tomu, že Norma je tan černý - bílá, musím počkat, zda to tak opravdu zůstane (matka Normy, Hlavička, je černá - bílá, otec vrhu, Jim, je bílý s černou a červenou).

Korzár, foto 17. 11. 2012

Korzár zprava, foto 17. 11. 2012

Kent zleva, foto 17. 11. 2012

Kent zprava, foto 17. 11. 2012

Kornélie, foto 17. 11. 2012

Komtesa, foto 17. 11. 2012
 
14. 10. 2012   VRH J9  DOLORES SKINNY VELVET + WHITE
Tak to máme konečně za sebou, Dolores i já - neboť mám na tom své zásluhy, musím se pochválit :). Dolores, dcera Uninky, o kterou jsme v létě tak nešťastně přišli, mi totiž dělala starosti. Od chvíle, kdy jsem ji byla nucena oddělit od samečka, jen posedávala, byla taková "trpná", no a moc jí nechutnalo. Ani paprika, okurka, nic, vše okolo ní zůstávalo ležet. Břicho veliké. Až příliš na malou, drobnou samičku. Vždycky, když jsem šla okolo boxu, hladila jsem ji po hlavičce. Neutíkala, snad na to dokonce i čekala. Dnes jsem i pohmatem zjistila, že se porodní cesty hodně otevřely. Ovšem Dolores seděla stále ve svém dolíčku, jako malá slepička na vajíčkách - a stále nic. Teprve pozdě večer jsem si všimla, že porod začal - přišla jsem právě k prvnímu mláděti. To již bylo venku, pěkné, živé - to jsem si oddechla. Dolores ho dlouho, předlouho čistila, teprve potom, jen tak mimochodem, porodila mládě druhé. Se vším si poradila, jen jsem zpovzdálí vše kontrolovala. Pauzy mezi jednotlivými miminky byly opravdu dlouhé - a břicho stále veliké. V průběhu nekonečného čištění druhého mláděte najednou porodila mládě třetí. A nic - nevšímala si ho, stále se starala o ta první dvě. Zbystřila jsem - dosud byla samička velice šikovná a k ničemu mě nepotřebovala, tak co teď? Mám se do toho vložit? Čas utíkal v neprospěch mláděte.. Tak už jsem na nic nečekala a protrhla jsem blánu na čumáčku. Mládě se již trochu dusilo, ale ještě to rozdýchalo. Dolores by ho opravdu byla nechala v obalu. Ještě nějakou chvíli si ho nevšímala, no a potom konečně pochopila, že má děti tři. To se ovšem již dralo na svět čtvrté, před ním ovšem ještě vyšla ven placenta, která zkrvavila již očištěná miminka. No a Dolores si všímala placenty a opětného čištění již tolikrát očištěných mláďat - protržení obalu a rozdýchání čtvrtého miminka bylo opět na mně. Ale zvládla jsem to, ostatně nebyl to můj první porod :). Bohužel boule na břiše chudinky Dolores dávala tušit, že ještě nejsme u konce. Po poměrně dlouhé době se Dolores ještě jednou napnula k vytlačení pátého, posledního miminka. Tady byla opět velice akční a vše zvládla sama, naprosto dokonale.
Pět živých miminek a vyhublá samička.. Ne apatická, ale přesto taková chudinka zubožená. Ňa jedné straně radost a úleva, na druhé starost, jak tolik dětí Dolores zvládne. Lepší je, když jich je méně. Aby to nakonec špatně nedopadlo. Před očima mám Uninku. Bohužel se nám nepodařilo odchovat ani její sirotky..
Jedno z mláďat se zdá být menší, poněkud chladnější než ostatní. Všichní lezou pod maminku. Ta po nich dost neurvale šlape, ostatně i v průběhu porodu už kolem sebe neměla prostor, měla jsem strach, že mláďata zamáčkne.
Jestlipak je ráno najdu všechny - jsou to tři kluci a dvě samičky, jedna chlupatější.
(Váhy: kluci 56 g, 59 g, 72 g a holky 70 g ,75 g). Zatím je tedy za námi porod, vyhráno ale ještě zdaleka není. Přinejmenším se bude muset dokrmovat.
První fota:
 
Dolores rodí. Foto 14. 10. 2012

VRH J9 - tři samci a dvě samičky

Těsně po porodu - půlnoc 14. 10. 2012
Poznámka z 20. 10. 2012 Tak je o jednoho chlapečka méně. Od začátku byl divný, stále polehával někde stranou, chladnul, potom již ležel na boku. Třikrát se mi ho podařilo "nastartovat" dokrmováním a následnou masáží srdíčka, zápasili jsme takto tři dny, než to vzdal. Ostatní mláďata "rozdojila" maminku a zdá se, že se jim daří dobře.
30. 10. 2012 Tak bohužel s bílými miminky se moc nedaří. Již jsem doufala, že čtyřem zbylým nic nehrozí, potom ale přišla pohroma. Zcela nečekaně jsem v boxu našla mrtvého jednoho z chlapečků. Den předtím jsme jim čistili box, vše se zdálo být v naprostém pořádku - no a druhý den najednou tohle. A odpoledne se mi nezdál ani druhý sameček, posedával, krčil se, i samičky vypadaly pohuble - Dolores přestala kojit. Měla měkké bobečky, mláďata byla potřísněná, vypadala po chvíli hrozně. Šlo to velice rychle. Malý sameček dostal akutní průjem. I jedna ze samiček měla potíže. A zatímco u Dolores stačila dávka Bio Lapisu, aby se vše rychle upravilo, samečkovi jsem již pomoci nedokázala. O malou holčičku jsem bojovala několik dní - a snad se to povedlo. Obě zbylá mláďata ještě dokrmuji, ale již zase sají od maminky a vše se zdá být opět v pořádku. Jen jich z původních pěti jsou jen dvě. I když mě to samozřejmě mrzí a je to velká škoda, jsem ráda, že to dopadlo alespoń takto. 

Jane, foto 17. 11. 2012  

June, foto 17. 11. 2012
 
8. 10. 2012  VRH I9  ELVÍRA SKINNY VELVET + YNX



Babyboom, říjen 2012

Neděste se, to nejsou všechno miminka Elvíry, jen se ta nově narozená pomíchala s těmi od Anuschky - samičky jsou spolu v boxu. Je to nádhera, dva krásné, zdravé vrhy. Kluci jsou v převaze, je jich šest, holčičky jen dvě.

Snad se nám samičky odměňují za ten tříměsíční pobyt na venkově, no komu by se nelíbilo pobíhání ve venkovních výbězích, spousta šťavnaté travičky, zelenina od farmářů a celé nové kolo sena!

Máme radost, ne vždy se vše tak krásně podaří. Miminka se spolu prohánějí po boxu, obě samičky se dělí o radosti i starosti s potomky, je to nádherné divadlo.

Barvy a portréty jednotlivých morčátek až někdy později.
Stále ještě se teprve zabydlujeme, bylo potřeba jet uklidit morčecí domek, vše vydesinfikovat, zazimovat... dá to práci.

13. 10. 2012 - tak konečně se představí jednotlivá miminka:

I9 - 1, samec černý - červený, 96 g, foto 13. 10. 2012

I9 - 1 zleva VOLNÝ

Ištván, foto 17. 11. 2012

Ištván, foto 17. 11. 2012


I9 - 2, samec červený, 95 g, foto 13. 10. 2012
Zatím nenabízíme

I9 - 3, samec čoko - oraž, 107 g, foto 13. 10. 2012
Zatím nenabízíme

Iron, foto 17. 11. 2012


I9 - 4, samička červená, 111 g, foto 13. 10. 2012
Zatím nenabízíme



 
8. 10. 2012  VRH CH9  ZEWA SKINNY VELVET + WILL
Tak se Zewa konečně dočkala. Dlouho jsem měla pocit, že snad ani březí není, jeden den břicho měla, druhý den zas ne. Už to bylo dlouho, co jsem ji od Willa oddělila, no a ona stále nic.. Seděla sama ve velkém boxu - a nudila se.
V pondělí ráno po příchodu k morčátkům jsem stále slyšela pískání některého z mláďat. Nejprve jsem myslela, že je to u baldwinů (mimochodem se budou svlékat všichni čtyři, to je úžasné!), potom mi ale napadlo podívat se o patro výš. Ano, bylo to u Zewy! Opuštěné miminko sedělo v rohu a velice křičelo. Samice si ho vůbec nevšímala. Dokonce jsem musela odstřihnout pupeční šňůru se vším, co se na ni nabalilo. Miminko bylo rozrušené a pokoušelo se mě kousnout, což nebývá obvyklé. Kluk, tříbarevný (barvu upřesním později) byl opravdu velmi vzteklý. Což tomu bych se jen zasmála, mně vadilo něco jiného. Přední nožičku má trochu stočenou. Nejdříve se mi zdálo, že je to jen otok, ale možná to bude vývojová vada. Sice mu nijak nebrání v pohybu, ale v pořádku to asi nebude, uvidíme. Zewu s jedináčkem jsem přendala do malého boxu - a ta se nad ním konečně ustrnula. Chromíček se přisál a saje a saje a krásně přibývá. Asi to bude pěkný, velký sameček - až na tu nožičku.

Zewa s Chromíčkem. Foto 14. 10. 2012

Chromíček je krásný silný sameček - (barva zřejmě aguti zlatá? (po několika dnech to vypadá spíše na aguti oranžovou - bílou) - upřesním - je po oranžové samici s bílou a čokoládovém otci), ale má zřejmě vývojovou vadu levé přední nožičky. Nikterak mu to nevadí, krásně přibývá. Umí i pěkně běhat, do chovu si ale, myslím, že by nebylo dobré ho zařadit. (I když jsem se již informovala, oč se jedná - no a názor odborníka je, že se nejedná o genetickou vadu, ale že při porodu dojde k poškození úponů šlach, ovšem stejně se to spravit nedá. Mám v chovu již jednoho samce s v mládí zlomenou nohou, který přesto krásně nakrývá a je zcela v pohodě, ovšem jedná se o nohu zadní. Tady si netroufám předpovědět, jak bude sameček v tomto směru šikovný.

Kdyby tedy někdo z vás, kteří čtete tyto stránky, měl zájem hýčkat toto morčátko jako mazlíčka ( nebo v případě, že se skutečně nejedná o vývojovou vadu, ale pouze o poškození úponů šlach, to s tímto samečkem zkusit i v chovu), napište nám. (Pozn. CHROMÍČEK JE JIŽ REZERVOVÁN.)


Chromíček má zkroucenou levou přední nožičku, chodí po nártu.
Foto 14. 10. 2012

Škoda té vady, je to krásně strakaté morčátko, moc se nám líbí.

Chromíček 16. 10. 2012 - barva se jeví již spíše jako aguti oranžová, pěkně tmavá - bílá

Chromíček zprava, foto 16. 10. 2012

Chromíček, na přání nových majitelů Chromiko, před odjezdem do nového domova.

A ještě jednou zprava. Miloučký, zcela bezproblémový sameček, velké, silné mládě. A v novém domově se prý také hned zabydlel. Foto 10. 11. 2012
 
29. 9. 2012  VRH BA2 ELIŠKA CAVIA BOHEMIA + YEMI ANDYMAR
Narodili se nám čtyři baldwinci! Podrobnosti a fota v kapitole Baldwini. 
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes387
mod_vvisit_counterVčera254
mod_vvisit_counterTento týden1495
mod_vvisit_counterMinulý týden3133
mod_vvisit_counterTento měsíc10037
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2219433

Online (20 minutes ago): 11
Vaše IP: 3.145.69.255
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 25, 2024

Copyright 2009 by MaraXa