Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
BALDWINI - odchovy do 2016



28 2. 2016  VRH BDW M1  FÓBIE Z RAMBÍKOVA SNU + XENÓN ROSTOV
xenon 858 g.jpg - 45.90 Kb
Xenón Rostov - otec vrhu, černý dalmatin BG + Fóbie z Rambíkova snu, která se tvářila, že dětí bude mít snad deset.

Naštěstí se moje obavy z mnohočetného vrhu nepotvrdily a Fóbie zcela bez problému porodila dva obříky s váhou 125 g a 113 g.

M1 - sameček, dalmatin NS

Dalmatinek zprava, foto 15. 6. 2016

Milan zleva

Milan zprava, foto 15. 6. 2016


M2 - ?, angl. crested, černý s červenou

Pravděpodobně se začíná svlékat. Foto 4. 3. 2016

Marlon 15. 6. 2016


Fóbie má stále náramnou chuť k jídlu, mléka má na rozdávání, tak snad bude vše, jak má být.

 
10. 8. 2015 VRH BDW L1 FIFINKA+NELSON
10. 8. 2015 VRH BDW L1 FIFINKA Z RAMBÍKOVA SNU + NELSON ANDYMAR
Největší překvapení letošního léta! Naprosto utajené mládě!
Ale pěkně popořádku. V zimě mi Andrea Kroftová zapůjčila ke krytí baldwina Nelsona. Mým přáním bylo především rozmnožit genovou baldwinku, zcela nepříbuznou k mým baldwinům, se zcela nepříbuzným samcem. Jakákoli mláďata by potom byla vítanou posilou do chovu. Nelson se snažil, seč mohl, ale nebylo to nic platné. Nakryl "pouze" baldwinku Fóbii, která naopak využije k nakrytí každou vhodnou příležitost:). Když se tedy koncem května blížil termín jejího porodu, oddělila jsem Nelsona a zkusila k němu přidat další genovou samičku. Blížil se již i termín našeho letního stěhování na venkov, no a já jsem Andree nechtěla nadále samečka blokovat, i když mi říkala, že ho momentálně nepotřebuje, že je mi k dispozici. Ovšem každé stěhování má i svá úskalí a zákon schválnosti bývá neúprosný. Obávala jsem se odvézt Nelsona na tak dlouhou dobu, a tak jsme ho Andree s díky vrátili. Genové samičky se mu sice nakrýt nepodařilo (ba ani jiným samcům před ním), ale zůstaly tu po něm tři krásné holčičky, které se podařily Fóbii. Nechala jsem ho s genovými samičkami až do poslední chvíle, no a na závěr jsem k nim do boxu přidala i "nabručenou" Fifinku, která se v boxu nějak hašteřila se svou dcerou a kamarádkou. S Nelsonem si sice okamžitě padli do oka, ten se ale vzápětí stěhoval zpátky do své rodné CHS Andymar. Podotýkám, že byl navrácen 2. 6. 2015, tento den již ke krytí zcela jistě neměl příležitost.
Dny plynuly a bylo zřejmé, že žádná z genových samiček březí není.. Mláďata - baldwinčata z předchozích vrhů krásně rostla, říkala jsem si, že musím udělat nějaká nová fota. Při té příležitosti jsem všem i stříhala drápky, vždy těm, kteří spolu bydlí v boxu. Došlo i na Fifinku, nedávno, někdy koncem července. Opravdu to na ní nebylo vědět, ani jsem vlastně nic neočekávala, byla k Nelsonovi jen "na chvíli" odložená! Jenže v ruce se mi něco pohnulo. To přece není možné! Druhý den "se mi zdálo, že se mi to jen zdálo". Tak jsem číhala tak dlouho, než jsem pohyby zřetelně zahlédla. Kdybych nestříhala ty drápky a mládě se právě nepohnulo, určitě bych to přehlédla. Od té doby byla Fifinka pod stálou kontrolou. V závěru březosti mládě evidentně rychle přibývalo, v břiše leželo napříč, moc jsem se obávala, jak to Fifinka zvládne, obzvláště v těch tropech!! No a spočítejte si, jak dlouho mě napínala! Poté, co jsem o prázdninách žádný baldwinní přírůstek vůbec neočekávala, přivedla dnes před 2. hod. noční bez problému na svět nádherného obříka - kluka s porodní váhou 156 g!!!
Fifinku jsem kontrolovala snad každou hodinu, no a protože se v těch vedrech moc spát nedalo, byla jsem ještě vzhůru a všude jsem větrala. K morčátkům jsem přišla právě ve chvíli, kdy již bylo mládě na světě a Fifinka se svou kamarádkou Barbie ho zkušeně čistily. Sameček trochu "škytal" a ještě se trochu potácel, ale byla to radost, viděla jsem, že je vše v naprostém pořádku. Přinesla jsem porci zeleniny, aby se obě samičky, Fifinka i její porodní asistentka:) osvěžily, a využila příležitost, abych udělala několik prvních fotografií ještě mokrého mláděte.
A ještě rada pro začínající chovatele a častá otázka, zda ponechávat samičku, která má rodit, v boxu či kleci s ostatními samičkami. Po zkušenosti bych to moc nedoporučovala, přítomnost ostatních může být rušivá, od březích by se měla oddělit vždycky, aby se nevyvolal předčasný porod u ostatních samiček. Ale jsou i výjimky, mezi které patří Barbie. Fifinka je na ni zvyklá, no a tato zkušená starší samička je opravdu dobrou pomocnicí. Vím, že porod nikterak nenaruší, proto jsem ji s Fifinkou ponechala. Ovšem Fifinčinu dceru Jasmínu jsem po zjištění, že je Fifinka březí, pro jistotu oddělila.

Ale teď již to, na co všichni čekáte asi nejvíc, první fotografie.
Představuje se Leonardo BDW Skinny Velvet:).
(Tohoto obříka si ponecháme do vlastního chovu, je to silné mládě, v předcích nenalézám ani vzdálenou příbuznost.)

Fifinka s obříkem, první noční foto 10. 8. 2015

Leonardo, porodní váha 156 g, foto 10. 8. 2015

Leonardo po narození, ještě mokrý, foto 10. 8. 2015

Obřík Leonardo, foto v noci 10. 8. 2015

Leonardo ve dne 10. 8. 2015

No a poté, co Fifinka v rohu v klidu dojífala placentu, a Leonardo se uložil mezi maminku a "tetu" Barbie, jsem usoudila, že se mohu jít uložit i já. Předtím jsem se ještě venku nadýchala čerstvého nočního vzduchu a šla jsem nabrat sílu na další tropický den:).
Přeji všem chovatelům, aby i oni zažili se svými morčátky co nejvíce takovýchto radostných okamžiků!

Fifinka s Leonardem, foto 10. 8. 2015

A tady již až na pár chlupů svlečený Leonardo.

Foto 28. 9. 2015

Leonardo 28. 9. 2015
 
19. 5. 2015  VRH BDW K1  FÓBIE Z RAMBÍKOVA SNU + NELSON ANDYMAR
V posledním roce jsem připouštěla morčátka pouze ojediněle, proto se o to více radujeme z podařeného vrhu. Fóbie je opravdu výjimečně šikovná samička. Soužití se samečkem a březost si vyloženě užívala, miminka porodila takříkajíc"levou zadní", střežená genovou samičkou Theresií, které se bohužel zabřeznout nepodařilo ani s dalším samečkem. Je to škoda, mohla jsem mít do chovu zcela nepříbuzné baldwiny, ale přírodě člověk prostě neporučí. Bude z ní tedy nádherný mazlíček a starostlivá "teta". Miminka i Fóbii brání takřka vlastním tělem, dnes mě pomalu nechtěla nechat vysypat v boxu misku. Byla z celé události rozrušená mnohem víc než kliďas Fóbinka. Té se to moc povedlo. Ráno se kolem ní v hemžily tři holčičky v barvách červená s bílou a jedna překrásná červeno - bílá.

Fóbie s dětmi tak, jak jsem je ráno 19. 5. 2015 našla.


K1 - samička baldwin, 89 g.
 Narodila se již s opadaným čumáčkem. Foto 19. 5. 2015 ZŮSTÁVÁ DOMA


K1 28.5.2015

K1 28.5.2015 Váha 153 g


K2 - samička baldwin, crested, 91 g. Foto 19. 5. 2015 PROZATÍM ZŮSTÁVÁ

K2 28.5.2014 Váha 164 g

K2 28.5.2015


K3 - samička baldwin, 101 g. Foto 19. 5. 2015  REZERVACE

K3 Foto 28.5. 2015

K3 28.5.2014 Váha 158 g


Nelson AndyMar, otec vrhu K1, baldwin, červený s bílou. Foro 19. 5. 2015
 
11. 3. 2015  VRH BDW J1  FIFINKA Z RAMBÍKOVA SNU + FILOU ANDYMAR

Fifinka 10. 3. 2015

Tak jsme se konečně dočkali! Tyto dva poslední vrhy jsou pro mě opravdu téměř zázračné. Bude to právě rok, kdy k nám Eda Nováček přinesl miminka - sirotky, které moje samice sice přijala, ale nekojila. Toho jsem se nakonec ujala já, vypiplala jsem je na umělé výživě. Popravdě řečeno, znovu bych to dělat nechtěla, už na to ponocování nemám. Zpočátku jsem k nim vstávala po dvou, potom po třech, po čtyřech hodinách. Ve vrhu byl jeden kluk a tři samičky. O jednu, již vypiplanou, krásnou, tříbarevnou, jsme přišli. Uhynula zcela nečekaně na akutní průjem. Dlouho mě to mrzelo... Zbylé dvě samičky, Fifinka a Fóbie, se vrátily do domovské CHS k Edovi, Fóbie v létě zvítězila ve své kategorii na výstavě v Toulcově dvoře. Byly to pěkné, silné samičky, měla jsem z toho radost.
Koncem léta se ale Eda rozhodl, že baldwiny chovat nebude, a oslovil mě, zda bych o ně neměla zájem. I když jsem v tu dobu z různých důvodů snižovala stav morčátek a prakticky neuskutečňovala žádné další odchovy, po kratším čase na rozmyšlenou mi bylo jasné, že holky najdou svůj domov u nás - vždyť už tu vlastně doma byly. Nebyla to pro mě "cizí" morčátka, ale pořád ještě "moje holky". Eda mi je předal opravdu krásné, vykrmené. Jen boudičku, kterou jim přidal do výbavy, jsem jim záhy sebrala - byly v ní stále zalezlé a pařily se, máme tu dost teplo. Eda si přál, abych je rozmnožila, na což byl právě nejvyšší čas. Jenže maminka Fifinky a Fóbie byla připuštěná právě s mým samcem, holky tedy byly s našimi morčaty příbuzné. Naštěstí nám vypomohla Andrea Kroftová, tímto jí ještě jednou děkuji za zapůjčení samců Fondyho a Filoua.
Kluci byli ještě mlaďoši a velkých holek se trochu báli. Fóbie se s větším samečkem záhy sžila, ale Fifinka napřed svého partnera příliš "nemusela", později ho vzala na milost a spíše ho považovala za své mládě než za ženicha. Vždyť také se připuštění konalo v říjnu a Fifinka porodila 11. března! Prostě si počkala, až sameček více zmužní.
Všechno ale nebylo tak jednoduché. Brzy po připuštění dostala Fifinka vodový průjem, opravdu to byl boj o přežití. Nic nepomáhalo, hodně zhubla, bylo to zlé. Pomohla až ATB. Měla jsem z toho dost nervy. Fifinka to naštěstí zvládla a vše se zdálo být v pohodě. Na ŠTědrý den jsem potom viděla, že ji sameček nakrývá. A byl dost šikovný, myslela jsem, že by to mohlo vyjít. A právě, když se blížil termín předpokládaného porodu, Fifinka dostala znovu průjem. Jenže teď již měla v břiše miminka, bála jsem jí dávat léky, zkoušela jsem pouze Bio Lapis. K tomu měla dietu, nedostávala zeleninu. Vůbec to nevypadalo dobře, krásná Fifinka byla stále celá upatlaná, pohublá... Nakonec to přece jen zvládla. Dělala jí docela dobře umělá výživa Rodicare Instant, dále si brala ovesné vločky, ze zeleniny snesla pouze mrkev a celer, po veškeré jiné zelenině se jí průjem vracel. Ale krize byla překonána, miminka se nadále v břiše hýbala a Fifinka již neměla unavené, zapadlé oči. Ty jsem spíš měla já, jak jsem ji pořád sledovala a kontrolovala ve dne v noci. Fifinka už z toho byla celá vzteklá, vždycky mručela, když jsem se přiblížila, dávala mi najevo, ať už jí dám konečně pokoj. Když už byla opět čistá a sama přijímala potravu, tak už jsem ji pochopitelně nezvedala a snažila jsem se, aby měla co nejvíce klidu a pohody.
Přišel den předpokládaného porodu - a nic se nedělo. Ani v dalších dnech. Uplynul další týden, břicho se zvětšovalo, Fifinka byla opět "zdravá a žravá". Nevím, kdy vlastně zabřezla, zda přenášela (třeba se mohl termín porodu opozdit vzhledem k tomu průjmu a hubnutí), nebo měla další říji brzy po té na Štědrý den. Miminka přišla na svět 11.3. Já jsem přišla již k hotovému. Porodilala na pelíšek, ten byl zcela nasáklý krví. Právě vycházely obří placenty a v boxu seděla dvě velikánská morčátka, jedno černé s bílou nožičkou (110 g), druhé černo-bílé (130 g). Později jsem zjistila, že to jsou samičky. Fifinka vše zvládla skvěle - a nadále to zvládá, kojí.
Uff, to jsem si oddechla. Vždyť to, řečeno s trochou nadsázky, byla vlastně roční anabáze - od porodu samotné Fifinky až do jejího zdárného prvního vrhu. Ta mláďata jsou opravdu drahocenná (holčičky nebudou na prodej). Jsem moc rída, že tentokrát snad nebudu muset "kojit" a že vše dobře dopadlo.

A teď již se představí malé samičky:


Krvavý porod 11. 3. 2015

Fifinka kojí


Samička J1 - váha 130 g, foto 11. 3. 2015

J1 zleva 17. 3. 2015


9.4.2015 Striptýz je již téměř dokončen


J1, foto 17. 3. 2015 zprava (Škoda, že příroda samičce nenadělila to krásné černo- bílé střídání i z této strany:))

I tak je moc krásná - foto 17. 3. 2015


9.4. 2015

J1, foto 17. 3. 2015 zepředu


Samička J2 - váha 108 g, foto 11. 3. 2015

J2, foto 17. 3. 2015 zleva

Proměna je již prakticky dokonána. Foto 9.4.2014


J2, foto 17. 3. 2015 zprava



J2, foto 17. 3. 2015 zepředu



VRH J2, dvě samičky, baldwinky, foto 11. 3. 2015

Filou AndyMar, otec vrhu J2
 
1. 2. 2015 Fóbie + AndyMar
1. 2. 2015  VRH BDW I1  FÓBIE Z RAMBÍKOVA SNU + FONDY ANDYMAR
Po dlouhé době se v naší CHS narodila miminka. Vrh byl plánovaný. Z vypiplaných miminek Fóbie a Fifinky vyrostly krásné baldwinní slečny, které by bylo škoda nechat "ležet ladem". Jenže všichni naši samci s nimi byli víceméně nějak příbuzní. Za zapůjčení "nové krve" proto musím poděkovat Andree Kroftové. Zapůjčila dva mladé samečky z léta, každá holka dostala jednoho. Zprvu to nebylo ideální. Holky se na ně "šklebily", takoví mlaďoši jim ještě prostě neimponovali. Kluci ale rostli jako z vody, obzvláště sameček, se kterým byla Fóbie, říkáme mu "Červený". Nejprve nesměle povrkával, ale tento vrh je důkazem, že svou povinnost splnil velice dobře. Obě morčátka se sžila a krásně se k sobě tulila. Sameček zdvojnásobil svou váhu, a tak jsem se mohla radovat z pohledu na dva opravdu pěkné baldwinní exempláře. Oddělila jsem je spíše preventivně, nevěděla jsem, kdy má Fóbie rodit. Najednou ale začala přibývat opravdu rychle. Vlastně jsem 28. 1. oddělila samečka a 1. 2. se již narodila miminka. A ne jen tak ledajaká! Říká se, že baldwini jsou o něco drobnější než skinny morčátka, Fóbie ale předvedla dva parádní obříky. Porodila, jak se říká, levou zadní. Miminka si chrání, má opravdu silně vyvinutý mateřský instinkt. A tak se spolu s ní můžeme radovat z krásné holčičky v barvě červená s bílou (porodní váha 123 g) a jejího bratříčka, červeného cresteda (131 g). Ten má zálomek na jednom uchu, ale jinak je to nádherný, zdravý vrh.
Musím poděkovat i dalším, kteří se na něm "podíleli": Edovi Nováčkovi, který mi holčičky přenechal do péče, a Kroftovým, kteří poskytli ženichy.
Měla jsem samozřejmě o krásnou Fóbinku strach, protože za všechna ta léta chovatelské praxe již vím, co všechno se může kolem březosti a porodu stát, Fóbie si ale vedla opravdu skvěle a ani takoví obříci ji nerozhodili. I po porodu zůstala svěží a krásná.
Tak teď již jen několik prvních fotografií.


Foto 1. 2. 2015, v popředí samička

Se starostlivou maminkou 1. 2. 2015

I BDW - samička, první vážení 1. 2. 2015 (123 g)

I BDW - sameček, první vážení 1. 2. 2015 (131 g)

Na výzvědách 3. 2. 2015

I1 sameček zleva 6. 2. 2015, váha 166 g

I1 zprava 6. 2. 2015

I2 samička 6. 2. 2015, váha 146 g

I2 6. 2. 2015 zleva


Pozn. z 13. 2. 2015: Oba malí baldwinci krásně prospívají. Na fotkách je již vidět, jak jim začínají lysat čumáčky a okolí očí.
Miminka rostou velice rychle, je to až legrační pozorovat chudinku Fóbii, která musí dělat všemožné polohy, aby se pod ní baldwinčata vůbec vešla. Jsem moc ráda, že jsou jen dvě. Prospívají parádně.

Kojení obříků 13. 2. 2015

Baldwinčata 16. 2. 2015

Už jim to začlo..

Svlékání pokračuje - sameček 18. 2. 2015

Ivánek:)

No comment :) - samička 18. 2. 2015

Téměř svlečená Ivuška 26. 2. 2015

Otec vrhu Fondy AndyMar, foto 26. 2. 2015

Fondy zleva, foto 25. 2. 2015
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes222
mod_vvisit_counterVčera453
mod_vvisit_counterTento týden1843
mod_vvisit_counterMinulý týden2051
mod_vvisit_counterTento měsíc7252
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2216648

Online (20 minutes ago): 8
Vaše IP: 3.139.104.214
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa