Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů
BALDWINI - odchovy do 2016



NOVÝ BALDWIN BON PARI
18. 10. 2012
NOVÝ BALDWIN BON PARI, RUS - přírůstek do našeho chovu
Ačkoli jsem prvoplánově sháněla novou nevěstu pro Yemiho, dopadlo to jako obvykle - zahleděla jsem se do samce. Takže do našeho samčího ráje přibyde další mužská posila, červený baldwin. Je již postarší, ale moc se mi na fotografii líbí, tak doufám, že nezklame mé očekávání.
No ale jelikož jsem především chtěla udělat radost těm samečkům, ne pouze sobě, tak již jsou zamluveny i nějaké nevěsty :).

BON PARI, import RUS, náš nový chovný samec, který se k nám již brzy přestěhuje z CHS AndyMar.
(Foto převzato ze stránek CHS AndyMar).
 
29. 9. 2012 VRH BDW - B1 ELIŠKA + YEMI
29. 9. 2013   VRH BDW - B1  ELIŠKA CAVIA BOHEMIA + YEMI ANDYMAR
Tak dnes nám Eliška, zvaná Kofča, připravila překvapení. Nevěděla jsem sice, kdy byla nakrytá, takto brzy jsem ale miminka ještě nečekala. Spíše až někdy v říjnu.. A najednou tam byla! V klidu a v pohodě. Yemi ležel na druhé straně boxu a přihlížel. Honem jsem ho odnesla, chudákovi se to vůbec nelíbilo. Pískal a vyčítavě se na mě díval. I mě mrzelo, že nemohu rodinku nechat pohromadě, vypadali tak spokojeně..
Tentokrát to Kofča zvládla mnohem lépe než posledně. Mláďata jsou podstatně větší a životaschopnější. Jsou čtyři - tři kluci a holčička.

Eliška zvaná Kofča je i po porodu čtyř potomků krásná. Foto 16. 10. 2012

Kofča a Yemi, foto 15. 10. 2012
Yemi je již starší pán a odloučení od rodinky ho pořádně sebralo. Při společném fotografování to takto dával najevo. Jinou samičku k němu ale nemám a s kluky, ani malými, se nesnese. Jedna samička je pro něj prostě málo. Dlouhé období je v boxu sám a špatně to snáší. Žádnou vhodnou jsme pro něj zatím nenašli. Pokud někdo můžete nabídnout ještě alespoň jednu nevěstu pro Yemiho v barvě, která by se k němu hodila (Yemi je solid aguti oranžová), prosíme, ozvěte se nám. Novou pěknou samičku do chovu uvítáme.


Po porodu. Foto 29. 9. 2012

Ustaraná Kofča. Foto 29. 9. 2012

Hezká rodinka. Foto 29. 9. 2012

Svlékat se začali všichni, to je úžasné!

Eliška - Kofča tentokrát vše zvládá bez pomoci a všechna miminka po počátečním hubnutí již opět přibývají na váze.


BALDWIN BALTIMORE, sameček, crested, černý s červenou - foto 2. 10. 2012, váha 100 g

Baltimore, největší z vrhu, foto 16. 10. 2012, váha 187 g

Baltimore 4. 11. 2012


BALTAZAR, sameček, crested, solid aguti zlatá s červenou, foto 2. 10 2012, váha 63 g

Baltazar, foto 16. 10. 2012, váha 143  g

Baltazar 4. 11. 2012


BARNABÁŠ, sameček, crested, solid aguti zlatá, foto 2. 10. 2012, váha 79 g

Barnabáš, foto 16. 10. 2012, váha 175 g

Barnabáš zprava

Barnabáš 4. 11. 2012


BARBIE, samička,crested, solid aguti zlatá s červenou, foto 2. 10. 2012, váha 74 g
 
Barbie, foto 16. 10. 2012, váha 144 g

Barbie foto 4. 11. 2012


Kofča se svou svlečenou rodinkou. Foto 31. 10. 2012
 
NOVÝ BALDWIN
10. 5. 2012 NOVÝ BALDWIN V NAŠÍ CHS
Když jsem dnes v noci brouzdala po internetu a vyhledávala si informace o baldwinech, vůbec mě nenapadlo, jak se budou vyvíjet další události tohoto dne.
Vše začalo tím, že se samci Yemimu zhoršila "baldwinní vyrážka". Vím, že je to u baldwinů jev normální, ale Yemi se tentokrát osypal moc, svědilo ho to a vše si za krkem rozškrábal. Nevěděla jsem, co s tím, tak jsem ho zatím alespoň na radu jiné chovatelky baldwinů koupala ve vodě s přídavkem Betadine a promazávala mu kůži Excipialem U Lipolotio.
Napadlo mě, že je takhle nervní od té doby, co jsem ho oddělila od Kofči, která měla rodit a jejíž miminka právě již přes týden piplám. Také jsem si říkala, že mít jednu baldwinní samičku je málo. Kofča teď bude po miminkách dlouho odpočívat - a Yemi bude sám.
Dopoledne jsem napsala paní Kroftové, jestli by se v jejím chovu nenašla pro Yemiho vhodná nevěsta. Na takovou si sice budeme muset počkat (k barvě solid aguti oranžová teď žádná vhodná nebyla), ale řešení se našlo. Barevně se k Yemimu hodila genová baldwinní buff samička z chovu AndyMar, právě vhodná  k nakrytí.
Ještě týž den jsme se pro ni rozjeli, abychom Yemimu udělali radost.

Yemi AndyMar (solid aguti oražová) a jeho nová nevěsta Nessinka AndyMar (buff)

Foto 10. 5. 2012
No samozřejmě jsem si při té příležitosti prohlédla morčátka. Doma máme prakticky samé naháče, tady jsem viděla nádherná osrstěná morčata, především rexe. Jedno hezčí než druhé!
Srdce mě ale táhlo k těm nahatým. No a protože CHS AndyMar se specializuje na baldwiny, mám dokonce pocit, že u nás založili jejich chov, byla jsem moc ráda, že se mohu chovatelsky pokochat něčím, co se hnedtak nevidí. Velice jsem se na to těšila, ještě jsem baldwinů prozatím mnoho naživo neviděla, jsou vzácní. Moc se mi líbili. Prakticky na závěr mi Andrea ukázala tohle "strašidýlko". No a já jsem neodolala. Někde jsem četla, že rychlá rozhodnutí jsou dobrá rozhodnutí. Sameček byl náhodou volný. Je to ještě miminko, vypadá trochu jako kometa. Myslím ale, že bude nádherný a že jsme právě vybrali ženicha pro naši černou krásku.

Doufám, že nikoho z vás nenapadlo říct, že je hrozný :)
Nový přírůstek z chovu AndyMar do naší baldwinní rodinky. Jméno upřesním. Narozen 18. 4. 2012 Je to krásné miminko v barvě solid aguti zlatá a máme z něj velkou radost. 
Foto 10. 5. 2012

Sameček se jmenuje Cliff. Foto je z 2. 10. 2012, váha 666 g
 
2. 5. 2012    VRH BDW - A1   ELIŠKA BDW CAVIA BOHEMIA (genový baldwin) + YEMI ANDYMAR (baldwin)
Tak je to tady! Napjatě očekávaný první vrh baldwinů v naší CHS! Samice Eliška, zvaná Kofča, dnes dopoledne poroila pět miminek, čtyři americké crestedy, jednu hladkou černou samičku. Radost zatím máme i nemáme, miminka jsou příliš droboučká. Přestože byl porod "plánovaný", respektive jsme věděli zcela přesně, kdy k nakrytí došlo, samice je zdravá, přesto jí břicho moc nerostlo. Radovala jsem se, že snad miminek nebude tolik, jeden pětičetný vrh má Kofča totiž již za sebou v předchozí CHS, ale vzhledem k tomu, že Yemi nakrýval a nakrýval, spíš jsem tušila tu horší variantu. Kofča byla sice do poslední chvíle žravá, pomalu vyskakovala z boxu, když jsem šla okolo, zřejmě to ale bylo i proto, že zcela přestala pít z napáječky, a tak vlastně jediný příjem tekutiny měla ze zeleniny a trávy. Obojí konzumovala ve značném množství. Seno a granule zůstávaly ležet.
Po všelijakých "úpravách" v boxu - různé tunely v seně, jámy do hoblin, hrabání a přehazování koečně porodila - opět po svém. Práci jí to žádnou nedalo, ale mláďata vytahovala tak energicky, že doslova létala vzduchem. Již to první se mi zdálo maličké, že taková jsou ale všechna, to je mi líto. Dokonce si udělala při porodu pauzu - domohla se zeleniny - a po konzumaci okurky porodila posledního, pátého potomka.
Bilance je následující:
3 holčičky - 41 g, 46 g, 61 g (ta jediná byla trochu přidušená)
2 kluci - 46 g, 62 g
Absolutně si teď netroufnu odhadnout, jak to s nimi bude dál.
Tak alespoň první fota:

Kofča s miminky, foto 2. 5. 2012
Kofča má miminka. Foto 2. 5. 2012 dopoledne

Tady jsou zatím čtyři. Foto 2. 5. 2012

Tak tady je náš první vrh malých baldwinů. Doufáme, že snad o ně nepřijdeme, že se alespoň některé podaří odchovat. Foto 2. 5. 2012

Jinak se všechno kolem baldwinů teprve učíme. Který z nich se eventuelně začne svlékat, to opravdu zatím netušíme. Teď jde především o to, aby ta drobotina přežila.

3. 5. 2012 ráno Tak zatím jsou stále na světě všichni. Přes den jsem jim dávala pít vodu s glukopurem, pomalu, opatrně. Žádné mládě se při tom nedusilo. V pelíšku vytvořili takové třesoucí se klubko tělíček, samice jim vždycky někam utekla. Pouze dva se za ní snažili dostat, vypadalo to tak, že jsem vždycky po boxu hledala mláďata a nacházela je na různých místech. Jedno jsem dokonce chvíli nemohla najít, bylo pod senem v hoblinách. Samice se klidně rozběhla podívat se, zda jí něco nenesu, rovnou přes miminka, no jak tohle dopadne!
Včera večer jsem tedy vzala malý boxík, vystlala ho velkým pelíškem a všechny do něj "posbírala". To jsou ale pápěrky, člověk ani pomalu neví, že má něco v ruce. Znovu jsem je převážila. Všichni pohubli, to nejmenší dokonce na 37 g. Ani váhy ostatích nejsou nijak "závratné" - 57 g, 45 g, 45 g. Největší mládě má 60 g! Ach jo... Co teď... Přemýšlím.. Vždycky po porodu miminka hubnou, čekají, až se mamince udělá mléko, snaží se ji "rozdojit". Jenže k tomu potřebují mít sílu! Když se narodí velké mládě, nevadí, že trochu pohubne, jenže co tady s těmi, kteří neběhají, protože mají slabé zadní nožičky. Nejsou nemocní, jen  jsou ještě maličcí, třaslaví. Dále je hubnout nechat nemohu. Jdu tedy udělat "Borisovku" a miminka se pokouším dokrmit. Jde to, jsou hladová, všichni polykají dobře, i to nejmenší. Poprvé zkouším jen trošku, pozdě večer, podruhé ještě ve dvě hod. v noci. To se již napijí poměrně dost. Jenže je na to nechci zvyknout - čekali by s krmením na mě, nesáli by od maminky. Však se teď také spokojeně zavrtali do pelíšku a spí. Maminka leží na druhé straně boxu. Zvedám ji a zjišťuji, že mléko již má. Když stisknu cecík, vystříkne do dálky. Tak teď musím miminka nechat trochu vyhladovět, aby vše fungovalo tak, jak má. Ještě asi dvakrát za noc je kontroluji. Odebírám pelíšek, protože samice leží pod ním - sama, mláďata jsou nad ní v pelíšku. Ráno se mi zdá konečně vše v pořádku. Když mě ale Kofča vidí, hned "startuje" přes všechna miminka, staví se na zadní a "žebrá" zeleninu. Stále nepije z napáječky, ach jo. Tak okurka, paprika atd..
Dopoledne miminka vážím, od maminky bohužel nepila. Trochu přikrmím "Borisovkou", abych je udržela na váze. Vzpomínám při tom na Boriska, našeho sirotečka, kterého kaše "Borisovka", kterou pro něj připravil (tedy recept na ni :)) MVDr. Jekl z Brna, doslova vyrvala hrobníkovi z lopaty a která se od té doby nazývá podle tohoto zachráněného miminka, které v dospělosti vážilo 1600 g. Boris byl statný samec, který potom zplodil mnoho zdravých potomků. Proto na "Borisovku" nedám dopustit.
Jenže teď tu mám samici plnou mléka a trochu se s ní potřebuji "dohodnout". Je na čase, aby mláďata od ní začala sát, jinak ji mléko začne tlačit a bude nervózní, začne před nimi utíkat. A tito mrňouskové si ji nedoženou, jako některá mláďata, která takovou "vzpurnou" maminku honí po boxu a nedají pokoj, dokud nedostanou, co chtějí. Ty první dny po porodu mohou být někdy opravdu dost dramatické.
Potřebovala bych, aby alespoň největší mláďata začala pít. Stále doufám, že to zvládnou, no a já se pokusím dokrmovat ta ostatní, která se k cecíkům nedostanou. Chtěla jsem tedy vypozorovat, která mláďata se alespoň pokoušejí dostat se pod maminku, ale copak to jde? I když se vysloveně plížím, Kofča to neomylně zjistí - a hned je na okraji boxu a zajímá ji pouze to, co nesu. Naposledy vyskočila tak prudce, že jsem miminka vyhrabávala zpod vrstvy hoblin.
No a do toho se na mě dívá vyčítavě Coffinka, jak to, že se zabývám ještě někým dalším. Zvykla si na mě za dobu intenzivní péče o ni (viz v kapilole Coffinka, Odchovy 2012) natolik, že jedla pouze ve chvílích, kdy jsem si k ní sedla. Včera jsem se tedy pokusila sloučit ji ještě s jednou samičkou. Sice leží každá na jedné straně boxu, ale Coffinka okamžitě zjistila, že pokud nesní, co jsem jí dala, sebere jí to druhá samice. A k mé radosti od včerejška přibrala. Ale mám s morčátky opravdu o zábavu postaráno v poslední době! Když se ovšem podaří je zachránit, je to krásný pocit. Jenže u těch mrňousků opravdu nevím, tady, myslím, mají šanci jen ti větší. Tak uvidíme, co přinese den...
5. 5. 2012 0:34 Pro samou práci nemám na psaní čas. Malí baldwinci jsou od včerejšího večera čtyři. Přišli jsme o nejslabší mládě. Je mi líto, že jsem miniaturní holčičku, 38 g, nedokázala uhlídat. Ona nebyla nijak neduživá, naopak se moc snažila, měla velkou chuť k jídlu - a já jsem věřila, že to také zvládne. Potom jsem si říkala, co ta Kofča tak sedí přitisknutá do rohu? Ostatní miminka ležela v druhém rohu boxu, bylo to divné. Všimla jsem si, že jedno chybí. Maličká holčička byla bohužel pod svou maminkou, zatlačená do hoblin. Už nedýchala.. Již jsem toto zažila víckrát. Zažila jsem i samici, která vší silou stála za krkem svému mláděti - a dělala to opakovaně. Nevím, zda Kofča měla nějaký takový "úmysl", každopádně se to stalo. Tento vrh mi vůbec dělá velké starosti. Nevím, co si s nimi počít. Miminka jsou hladová, samice je plná mléka, a přesto nepijí. Když už to vypadá, že se některý z nich odváží k cecíku, Kofča mu uteče a lehne si do opačného rohu boxu. Vůbec dnes byla hodně nervní. Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, co jí je. Spousta mléka ji začala tlačit. Vcelku vděčně si mléko nechala odstříkat do kalíšku. To jsem potom dala vypít miminkům, hladově se na ně vrhla. Stejně jako na "Borisovku", kterou jsem jim opět byla nucena dát, déle je nechat hladovět již opravdu nešlo. Ta dvě menší váží jen něco málo přes 40 g. Ale mají se docela k světu, je to nesmírná škoda, že nefunguje kojení. Večer jsem opět odstříkala mléko samici... Asi se z toho již opravdu zblázním. Po více než měsíční intenziví péči o Coffinku jsem si vážně již potřebovala trochu odpočinout, hlavně se vyspat- a teď tohle.
Jenže copak je mohu nechat, když vím, jak jsou hladoví? A ta největší holčička je již docela pěkná...
Všichi jsou sice miniaturní, třaslaví, ale nejsou to nedonošená, neduživá miminka. Až trochu posílí, budou v pohodě. Tedy pokud to zvládnu. Stále doufám, že mi s tím samice pomůže, opravdu bych si to již zasloužila.. Nepřeji si nic jiného, než se pořádně vyspat.. Musím se v noci nesmírně přemlouvat, abych vstala a šla je nakrmit. Ale vím, že čekají, že mají hlad.. Nakonec vždycky vstanu..

Včera to již chvíli vypadalo krásně..

Odstříkané mléko..

Maličké miminko.. Foto 4. 5. 2012

Toto je největší morčátko z vrhu, váha se drží mezi 59 g - 61 g. Foto 4. 5. 2012

Tak copak asi přinese další den...

6. 5. 2012 2:30 Tak bohužel ani dnešní den se baldwinkům příliš nevydařil. Maminka je prostě nechce. Snažila jsem se vyzvědět, jak to bylo s jejím předchozím vrhem v CHS Festa Forte. Tam bylo miminek také pět. Kofča se o ně prý starala dobře. Stejně ale dvě menší uhynula, a to měla porodní váhy mohem vyšší než miminka z tohoto vrhu.

Vrh baldwinů, které Kofča porodila v CHS Festa Forte. Také jich bylo pět, z toho jedna hladká holčička, zbývající am. crestedi. Přežili tři, ale proti našim drobečkům to byli cvalíci.

Kofča si miminek vůbec nevšímá, utíká od nich pryč, lehá si na opačnou stranu boxu. Miminka jsou hladová, třesou se. Řekla bych, že šanci přežít má jediné mládě, největší holčička. Teď právě bdím. Vypadá to, že menší z holčiček špatně dýchá. Moc šancí jí nedávám. A myslím si, že Kofča se od nich tolik odtahuje proto, že již ví, že se jí vrh nepovedl a že to prostě nemá cenu. Já stále doufám, že snad alespoň ta dvě největší mláďata udržím. Největší holčička se dnes pokoušela dostat k cecíku, Kofča od ní ale utekla pryč. Mláďatům jsem dala pelíšek, no a ona jim ho sebrala, teď pod ním leží sama. Miminka se třesou v koutku na opačné straně boxu.
Je to škoda, no bohužel se asi víc dělat nedá.

6. 5. 2012 21:27 Tak jsme přežili další den. Již ani nedoufám, že se Kofča chopí svých mateřských povinností. Pomalu přichází i o mléko. Kdyby miminka alespoň zahřívala, čistila, ale ona je absolutně odmítá! Pochopila bych, že se odtahuje od těch malých, třaslavých, která zřejmě považuje za neživotaschopná, ona ale odmítá i tu největší holčičku, která se již snaží pod ni lézt. Kofča se chová opravdu trochu divně i jinak, je nervní, stále se schovává pod pelíšek, mláďata v boxu ji vyloženě ruší. Stále nepije a jí pouze velké množství zeleniny a trávu. Spokojená byla, dokud s ní byl v boxu Yemi, no ale to se nedá nic dělat. Snažím se ji pochopit, úplně tomu nerozumím. Již jsem zažila, že se samice nestarala o mláďata, která byla "špatná", předčasně narozená a pod. Tato z nějakého důvodu měla velmi malou porodní váhu, vypadají jak vrabčáci vypadlí z hnízda, ale mají hlad a snaží se přežít. Jedno mládě už je vcelku životaschopné. Jen doufám, že je v pořádku Kofča sama, už to, že porodila takhle malá, slabá mláďata, je divné. Také nechápu, proč zcela přestala pít i jíst granule. Když ji chci napojit uměle, spíše to odmítá. Tak dávám alespoň hodně okurek atd..
Ptáte se, jak miminka vypadají. Ono ale vyfotografovat ty třesoucí se "chudinky", které se ještě pořádně neudrží na nožičkách, opravdu moc nejde. Nenechte se ale mýlit - i takováto třesoucí se stvořeníčka dokáží vysát stříkačku na jeden zátah! Spíš musím dát pozor, abych je nepřekrmila, je lépe krmit méně v kratších časových intervalech, aby je trávení moc nezmohlo, velice opatrně, aby se nezalkla, trpělivě. a to třeba ve čtyři hodiny v noci... No to jsem zase dopadla :). Každopádně mám radost, že se držíme v plném počtu, v noci jsem moc nedoufala, že s námi zůstane ta malá holčička, která vdechla vodu do plic, ale krize je překonána.
Tak teď představím ty malé "vrabčáky". Berte to spíše jen jako pokus o fota:

BA1 - 1, samička, černá s červenou, foto 6. 5. 2012. Tak tohle je největší miminko z vrhu. Zkoušela již pít od maminky, ale marně. Bohužel je na mně stejně závislá jako tři zbývající.
Porodní váha 61 g, váha dosažená 6. 5. 2012 večer 77 g!

Největší naděje - samička váží 9. 5. 2012  95 g.

 
BA1 - 2, samička, foto 6. 5. 2012. Barva bude asi solid aguti zlatá, musím se poradit. Tak to je to mládě, které v noci málem umřelo. Vdechlo vodu. Bylo to dost dramatické.
Porodní váha 47 g, váha dosažená 6. 5. 2012 večer 49 g!

Tak o tuhle maličkou holčičku mám stále největší strach. Dnes je jí týden a váží 54 g. Foto 9. 5. 2012


BA1 - 3, sameček, barva černá s bílou (zadní nohy a zadeček), foto 6. 5. 2012. Měl nejvyšší porodní váhu, hodně ale ubral. Nyní to již dohání, opět udrží hlavičku.
Porodní váha 62 g, váha dosažená 6. 5. 2012 večer 58 g.

Tomuto samečkovi říkám "KRTEČEK". Je druhý největší z vrhu a i on již docela pěkně běhá. Foto 9. 5. 2012

Krteček zezadu, foto 9. 5. 2012, váha 77 g.


BA1 - 4, sameček, barva černá s bílou (prsty a přední nožičce), foto 6. 5. 2012. Momentálně nejmenší, zhubnul na 40 g, ale jíst mu chutná.
Porodní váha 46 g, váha dosažená 6. 5. 2012 47 g.

Maličký, ale velice statečný. Tohle miloučké strašidýlko dosáhlo 9. 5. 2012 váhy 54 g. Kéž by se mu podařilo přežít!


Jen pro představu. Takhle to v boxu vypadá "po večerce". Miminka vlevo, Kofča vpravo. A to ještě mají uklizeno. Posléze Kofča sebrala pelíšek i miminkům. Převrátila ho na ně a lehla si na něj. Hrabala v seně a v hoblinách. Foto 6. 5. 2012 večer

7. 6. 2012 22:48 Tak jsme se do dnešního večera dostali zatím stále v plném počtu. A ačkoli všechna miminka přibývají, důvod k velké radosti se zatím nekoná. Všechno je stále otevřené. Řekla bych, že se dá říci, že zatím snad vcelku normální morčátko je pouze jedno - ta největší holčička. Již dosáhla váhy 80 g. Jen je taková opuštěná, stále někde sedí sama.
Tři zbývající močátka se dnes trochu přestala třást. Všimla jsem si ale, že jim nejde běhat. Kofča asi ví, že se nějak miminka nepovedla, proto se od nich odtahuje. Když jsem totiž jedno z mláďat po krmení vracela do boxu, chtělo se rozběhnout, ale tadní nožičky jsou takové jako napůl chromé. Miminka se spíš jakoby plazí, nejde jim odstrkovat se, nanejvýš podivně poskakují. Již jsem žádala o radu, co s tím, zda dodat ějaké vitamíny, kalcium a pod. - a v jakém množství takovým mrňouskům. Už jsem krmila uměle drobounká morčátka, vypiplala jsem právě tak malá, jako jsou tato, podobé problémy se ale nevyskytly. Pokud někdo z nás máte podobnou zkušenost - a hlavně víte, jak se s tímto problémem vypořádat, napište nám :
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  Já stále ještě doufám, že se vše spraví, až ještě víc zesílí. Zkusím dát alespoň vitamin C, někdo radil ještě pangamin. Už je piplám šestý den, tak teď už by mi opravdu bylo líto, kdyby se jim něco stalo. Dnes jsem již i zaznamenala, že trochu okusují seno. Potřebovali už by i něco jiného než jen "Borisovku".

9. 5. 2012 1:38 Stále se držíme v plném počtu. Dá to ale pěknou práci! Dílčí úspěch jsme ale přece jen zaznamenali. Poté, co jsem všechny opět přendala do malého boxíku, který jsem odnesla k naší babičce do vedlejšího bytu, jelikož jsem se potřebovala na několik hodin vzdálit a miminka musel někdo "kojit", se osmělila největší holčička a maminku si v menším prostoru "chytla". Pokoušela se dostat k cecíku a sát, no a Kofča si to dokonce nechala líbit. Nechci to zakřiknout, ale alespoň jedno z mláďat již vypadá a chová se normálně. Váha 90 g je též již velice pěkná.
Ostatní miminka se také snaží, ale jde jim to všelijak. Nadějný je ještě chlapeček s bílýma zadníma nohama, již se též dost rozběhal a váha 70 g je poměrně slušná. Dvěma zbývajícím bleškám to zatím ještě nejde. Zaostávají i váhově. Zítra jim bude týden a váží 51 g a 53 g. Dnes jsem dostala k vyzkoušení nový recept na dokrmování mláďat (tímto děkuji paní Evě Barové, která mě vždycky povzbudí, když to potřebuji, nyní poslala recept na kašičku, s jejíž pomocí se jí podařilo odchovat šesterčata spolu s dalším mláětem z předchozího vrhu!), až seženu všechny ingrediece, vyzkouším ho. Miminkům též dávám vitamin C, MVDr. Hofmanové děkuji za upřesnění dávkování a také za to, že si našla tolik času k odpovědím na mé otázky. Vždyť Yemiho a Kofču mám právě od ní, a i tam samička porodila paterčata, ze kterých přežili tři. Byli ale podstatně větší. Teď prý jsou z nich krásná, velká morčata.

Jestli jsem někomu z Vás nestihla odpovědět, tak se omlouvám. Děkuji též všem za četné pozdravy Coffince a dotazy na ni - budu muset doplnit do článku o ní (Viz kapitola Odchovy 2012, článek Coffinka), že se má dobře, a i když to opět nebylo bez problémů - průjmy - již je opět vše zdárně překonáno a Coffinka pěkně přibývá. Trochu olysala a léčili jsme otlak na nožičce, ale vše se již hojí. Je z ní ochočené morčátko a je na mě velice závislá. Tak z ní mám mazlíčka :). Dokonce se mi zdá, že mě trochu otráveně a vyčítavě sleduje, když stále beru "ty baldwiny". Je z ní takové to morčátko, které neuteče, když ji chcete vyndat z boxu, ona si ode mě nechá důvěřivě naprosto všecho líbit - koupu ji, ošetřuji nožičku, všechno se jí líbí. Nejradši by se celé dny chovala.

No ale tento text je hlavně o maličkých baldwinech. Dnes se dožili jednoho týdne. Kéž by všechna ta snaha - moje i jejich - k něčemu byla! 

9. 2. 2012 21:12 Jsme všichni! Dnes se událo několik zajímavých okamžiků. Již ráno mě čekal úžasný pohled na Kofču obklopenou miminky!

Kofča s dětmi 9. 5. 2012 Konečně je přijala!
Dvě se dokonce snaží kojit, ale bohužel, mléka asi moc nezbylo, mláďata nepřibývají, váha jde rychle dolů. Postě musím nadále pomáhat. Odměnou jsou mi dvě již pěkně prospívající morčátka.

Poté, co jsem miminka nakrmila, tak takto usnula u maminky. Foto 9. 5. 2012

Zbylá dvě - křehoučká a maličká - se moc snaží udržet se na světě. Nejproblémovější je holčička, o tu se nejvíce bojím. Chlapeček je odvážnější. dnes mě dojal pohled na to, jak se snažil pít z napáječky.

Bez komentáře, foto 9. 5. 2012
Je neskutečně maličký - a přece sebral odvahu a pokoušel se pít z toho "obrovského cecíku".
Kéž by přežili!

Pozn.: Dnešní fotografie malých baldwinů najdete výše, u předchozích portrétů, aby bylo možné porovnat.

11. 5. 2012 1:45 Tak před chvilkou bohužel uhynula maličká samička. Je jí škoda, byla hezoučká. Ten její barevný kožíšek mi bude chybět. Stejně jako maličký sameček již vlastě vůbec nerostla. Dnes naopak opět ubrala - přidaly se dýchací potíže. Večer již vůbec nemohla jíst, dusila se. Myslím, že ani chlapeček, který se tolik snaží, nemá moc šancí. Zpočátku bylo mým přáním zachránit alespoň jedno mládě z vrhu, později jsem tajně doufala, že se to třeba podaří všem. Teď již vidím, že snad alespoň dvě.. Největší mládě, holčička již normálě běhá po boxu a již i něco sama pojídá. Tak doufejme, že nám opravdu zůstane, vždyť právě pro ni je určen ženich, kterého jsme jí dnes vybrali (viz výše). Větší chlapeček se též již rozběhal. Zdá se mi, že mu začíná olysávat hlava. Skoro si říkám, chudák, takový byl pěkný :).
13. 5. 2012  0:48 Včera ráno nás opustil i maličký sameček. Moc mě mrzelo, že se mu nepodařilo přežít, tolik se snažil! Dvě nejmenší miminka se prostě přestala dál vyvíjet a všechna snaha byla marná... Na začátku jsem si říkala, že bych byla šťastná, kdyby přežilo alespoň jedno mládě z vrhu, postupně jsem ale doufala, že jich bude víc. Jakoby mi to chtěli zbylí dva vynahradit, začali přibývat, běhat a okusovat trávu, seno i ostatní krmení. Jsou úžasní Kofča je přijala po svou ochranu, jen "kojení" musím obstarávat nadále já.
 
Kofča svou roli matky bere najednou zcela vážně. Foto 11. 5. 2012

Tahle holčička již roste jako z vody, je krásná. Foto 12. 5. 2012

Chlapeček má lysinku na hlavě každým dnem větší. Nejdřív jsem si říkala, že si asi odřel hlavu, jak se snaží lézt pod maminku, teď už si ale myslím, že možná přece jen uvidím, jak se baldwini "svlékají". I když jsem se na to od začátku těšila, přece jen musím trochu souhlasit s manželem, který říkal: "Chudák, a takový byl hezký!" :) Foto 12. 5. 2012

23. 5. 2012 Vždycky jsem si přála vidět, jak se baldwin "svléká". Moc fotografií jsem nikde nenašla, a tak jsem se samozřejmě těšila na náš první baldwinní vrh a doufala jsem, že alespoň jedno z miminek bude "svlékací" baldwin. Když ale vrh dopadl, jak dopadl, přála jsem si ze všeho nejvíc, aby se mi podařilo zachránit alespoń jedno miminko, ať genové, či baldwina. O černé holčičce jsem si od začátku myslela, že bude genová, ti, kteří odcházeli, se mi zdálo, že asi jsou baldwini, jejich srst nebyla tak hladká, byli prostě jiní. Ale jistá jsem si úplně nebyla, zpočátku jsem si i říkala, že si možná sameček odřel hlavu, jak se snažil dostat pod maminku k cecíku.
Uplynulo pár dní - a vše je jasné. Teď již je do boxu radost pohledět! Kofča má kolem sebe dvě pěkná mláďata, rodinka se má k světu. Jen nevím, proč sameček, kdykoli se přiblížím k boxu, zacouvá do rohu a čůrá. Už se to opravdu stalo pravidlem :). Skutečně nevím, čím jsem si to zasloužila. Čtrnáct dní jsem ho krmila, vstávala jsem k němu v noci - nebál se. Je trochu jiný než jeho sestřička - ta je veselá. Říkám jim
Arabela a Afleck.

Afleck v rohu - co myslíte, že právě dělá?:)

Baldwinní rodinka, foto 23. 5. 2012

Opravdu se svléká!

Už máme napůl naháčka - pózuje manželovi v dlaních. Foto 23. 5. 2012 Je takový heboučký - u sousedů mají angorského křečka, nedávno mi ho půjčovali, je to na pohmat podobný pocit.

Opravdové domácí strašidýlko.. Foto 23. 5. 2012

Svlékání pokračuje. Foto 25. 5. 2012
Také nevím, zda jsem správně určila barvu srsti. Je po předcích, kde se často objevuje solid aguti. Chlupy rozhodně jednobarevné nejsou, ovšem ono typické žíhání též nevidím. Smůla bude v tom, že se svlékne dříve, než se dobarví. Tak se budu muset poradit.

Mně tedy připadá krásný - a těm, co ho viděli na vlastní oči se též moc líbí. Manžel se obměkčil a prohlásil, že je tak ošklivý, až je hezký :). Foto 25. 5. 2012

Baldwini jsou trochu jiní než skinny morčátka. Tento je ještě velice drobný, křehký. Myslím si, že i to svlékání trochu prožívá. Jeho genová sestřička je mohutnější a čilejší. Také ji musím vyfotografovat. Stále pozorujeme Aflecka. No vždyť něco takového vidíme poprvé v životě! Foto 25. 5. 2012

Svlékání malého baldwinka se završuje. Foto 2. 6. 2012

 S maminkou a sestřičkou. Foto 2. 6. 2012

Baldwinci 13. 6. 2012

Pozn. z 2. 10. 2012 Zatímco z holčičky je již velká slečna, o malého baldwinka jsme bohužel začátkem léta přišli. Jakoby ho zmohlo to svlékání. Jeho sestřička rostla a mohutněla, on v růstu zaostával. Měl nádhernou hlavičku a byl přítulný. Jeho osud se nám nepodařilo zvrátit.

Z vrhu nám zůstala tato genová holčička, Arabela. Foto 2. 10. 2012, váha 757 g.
 

19. 2. 2012  PRVNÍ BALDWINI V NAŠÍ CHS

Pokud člověk propadne vášni pro nahatá skinny morčátka, je jasné, že ho láká pořídit si i takového supernaháče, jakým je baldwin. A my jsme, pravda, po takovém "konkurentovi" již dlouho pošilhávali. A již jednou to opravdu bylo "na spadnutí".
Nakonec tak nějak z toho sešlo a já jsem si říkala, že to nebudu pokoušet, že máme morčátek hodně, a tak plynul čas.
V prosinci jsme se u nás sešli s Kroftovými, no a mezi řečí jsme mluvili i o jejich baldwinech, no a já jsem se opět zmínila, že by mě to lákalo. Ale stále to bylo míněno, že možná, snad jednou...

Uplynuly snad dva měsíce od toho rozhovoru a přišel mi e-mail od MVDr. Hofmannové, Phd.. Jsem jí velice zavázána za nezištnou pomoc, kterou poskytla mně a mým morčátkům v době napadení parazity v létě a na podzim 2011. Pod jejím trpělivým vedením se nám celý velký chov podařilo ozdravit a vše zdárně překonat.
Bylo zajímavé, že mě oslovila právě v den, kdy i já jsem se jí po delší době chystala napsat.
A její sdělení bylo víc než zajímavé. Psala totiž, že se nadále chce věnovat již jen chovu chlupáčků a že by do mé péče svěřila své dva chovné baldwiny, pár. Říkala prý jí paní Andrea Kroftová, od které sameček pochází, že bych měla o baldwina zájem :). Vlastně to pro mě byla čest, že si pro své dva téměř mazlíky, Yemiho a "Kofču", vybrala jako budoucí domov právě naši CHS.

A tak jako kdysi si ke mně právě přes Andreu Kroftovou našel cestu náš první skinny sameček Soptík, po osmi letech jsme dnes u nás přivítali našeho prvního baldwina Yemiho a jeho družku, genovou baldwinku Elišku, zvanou Kofča. Je to již prověřená dvojice, miminka spolu měli v CHS Festa Forte ukázková. A Yemi prý se předtím množil i jinde, tak snad i my se teď dočkáme pěkných potomků. Byla bych velice zvědavá na to, jak takový baldwin "vzniká". Morčátka se totiž narodí normálně chlupatá - a teprve postupně jim srst opadává, až jim na těle nezbyde "ani chlup".

To ale bych předbíhala událostem, morčátka jsou u nás teprve chvilku, přicestovala vlakem z Brna do Prahy a v tuto chvíli odpočívají, poté co prozkoumali nový box a najedli se.

Vše je teprve v začátcích. Novou kapitolu chovu našich supernaháčků otvírá tato dvojice:

Tak takto jsme se seznámili - 19. 2. 2012 odpoledne
  
První chvíle v novém domově - sameček je odvážnější.

Dokonce mu po cestě vyhládlo.

Teď je již potřeba si odpočinout.

Vybrali jsme jim pěkné místo v "Morčatově" s výhledem z okna :).

Snad se jim u nás bude líbit.

A tady již zcela vážně:



Yemi je slavné morčátko.

Sklízel jeden úspěch za druhým.

Zde jsou jeho nacionále:

YEMI ANDYMAR - baldwin (chovatelka Andrea Kroftová, pozdější majitelka MVDr. Lada Hofmannová, PhD., CHS Festa Forte, od 19. 2. 2012 doma v CHS Skinny Velvet)
Pohlaví: samec
Narozen: 13. 5. 2010     Reg. č.: B 1500/11 MORČE ŠAMPION ČR a GRANDŠAMPION
Barva: solid aguti oranžová
Matka: Alabama AndyMar, baldwin  Barva: aguti zlatá
Otec: Djamiro´s Killian, genový baldwin, import NL  Barva: argente lila zlatá se zlatou a bílou
Váha v den příchodu 19. 2. 2012: 905 g 

Yemi AndyMar, foto 19. 2. 2012
Pro nezasvěcené: "Krupice", kterou má Yemi na kůži, je "normální baldwinní akné", které se běžně objevuje u starších jedinců.
Yemi je zdravý, na baldwina statný sameček s pěknou tělesnou stavbou. Krásná je široká hlava, velké oči a mohutný zátylek.
Baldwini bývají drobnější než skinny morčátka, tenhle do naší morčecí rodiny ale krásně zapadl. A máme opravdu radost, že mu tak chutná hned po příjezdu :).

ELIŠKA BDW CAVIA BOHEMIA - genový baldwin (chovatelka MVDr. Denisa Vítková, majitelka MVDr. Lada Hofmannová, Phd., od 19. 2. 2012 doma v CHS Skinny Velvet)
Narozena: 9. 5. 2011
Pohlaví: samice
Barva: černá s červenou
Matka: Bon Pari Astil´ba, genový baldwin, hladké, import RUS Barva: solid aguti zlatá s červenou a bílou
Otec: Bon Pari HOZE, baldwin, import RUS, Barva: černá
Váha v den příchodu 19. 2. 2012: 990 g

Eliška BDW Cavia Bohemia, foto 19. 2. 2012

Eliška, zvaná Kofča, v den příchodu 19. 2. 2012 Je to již zasloužilá matka, v CHS Festa Forte porodila pěkná paterčata. Tak doufáme, že svůj výkon u nás zopakují. Miminek by ani nemuselo být tolik, hlavně aby vše proběhlo ve zdraví a v pohodě.
Yemi s Eliškou jsou již pár dnů spolu, zda ale již něco proběhlo, nevíme. Domnívám se ale, že nikoliv, protože Yemi se poté, co si po příjezdu trochu odpočinul, začal o Kofču pokoušet. Ta ale vůbec neměla náladu - a pěkně ho zahnala. Tak teprve uvidíme, jak námluvy budou pokračovat.

Dnes morčátka posílají pozdrav do Brna a vzkazují, že cestu i první den v novém domově zvládla skvěle!

Poznámka z 24. 2. 2012
Tak si na sebe pomalu zvykáme. Yemi se zabydlel vcelku snadno. Nebojí se, jíst mu chutná. Umí tak zvláštně usnout, najenou strne a spí, třeba nad miskou. A to tak tvrdě, že až začal přepadávat do strany. Poprvé mě to úplně vyděsilo.
Vyděšená jsem ostatně byla ještě víckrát. Eliška - Kofča se u nás zpočátku bála, a tak se v boxu ukrývala - za pelíšek, pod seno. Dokonce trochu pohubla. Snažila jsem se oběma přilepšovat, jak to šlo, ale včera se mi to už opravdu nezdálo.
Yemi byl spavý a nesnědl všechnu zeleninu, Kofča byla nervózní, taková nějaká neupravená, zadýchaná. No a co teď s tím? Většinou jsou u nás morčátka spokojená, no a těmto se u nás asi nelíbí. Potom jsem dokonce měla podezření, zda samička není nemocná. Přikládala jsem si ji k uchu, zda špatně nedýchá, ale dýchání bylo čisté, jen normálně "funěla". Zvážila jsem ji, ubrala...
Znovu jsem donesla zeleninu, vypadá to, že narozdíl od našich morčátek tato milují mrkev.
Kofča se do ní s chutí pustila, no tak snad je všechno v pořádku.
Později večer mi to nedalo a šla jsem se na naše nové přírůstky znovu podívat. A zatímco Yemi ležel na pelíšku a poklimbával, Kofča se mi zdála jakoby zmáčená a udýchaná. A právě když jsem přemýšlela, co s tím dělat, Yemi se probral...
Velice rychle a zkušeně mi předvedl, co morčátkům je. A nenechal se nijak rušit:
 
Nebylo jim špatně, to jen samička měla říji! Foto 23. 2. 2012

No a rázem morčátka vypadala vcelku spokojeně. Další den se oba pouze pásli a odpočívali.
Tak že bychom se opravdu mohli těšit na naše první baldwinní miminka? A termín by vypadal snad dokonce na 1. máje!! Držme palce!

1. 5. 2012 Sedím doma a pozoruji Kofču. Yemi je již oddělen. Samička evidentně březí je, ale břicho nijak významně "nafouklé" nemá. Čekám, zda se bude něco dít. Zatím mě Kofča jen "zlobí". Üplně přestala pít z napáječky, přitom je v tom vedru, které právě v těchto dnech panuje, nesmírně žíznivá. Tak jen běhám s okurkami, paprikami, salátem, trávou apod., na což se přímo vrhá. Ještě jsem snad nezažila tak hladové morče. Včera se na zeleninu vrhala tak dravě, že mě kousla do prstu. Jsem moc ráda, že jí tak chutná, ale sena a dalšího krmení si moc nevšímá. Je divoká, dnes v boxu hrabala, lítalo seno i hobliny. Možná je to skutečně již příprava na porod. Ať si to v boxu zpřehází jak chce, je aby vše dobře dopadlo, tentokrát opravdu nepoznám, zda je to předporodní stav, nebo jen reakce na to, že jsem z boxu odebrala Yemiho! Kofi je zvláštní samička. Na jednu stranu je divoká, trochu neurvalá, na druhou stranu se ráda pomazlí. Nemá ráda, když se něco mění, i to chvíli trvalo, než si u nás zvykla. Zatím vypadá naprosto zdravě, tak snad nám již brzy nadělí naše první baldwinní miminka, na která se moc těšíme.  

 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 Další > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes218
mod_vvisit_counterVčera417
mod_vvisit_counterTento týden1590
mod_vvisit_counterMinulý týden3109
mod_vvisit_counterTento měsíc15500
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2207807

Online (20 minutes ago): 12
Vaše IP: 18.209.209.28
,
Dnes: Bře 28, 2024

Copyright 2009 by MaraXa