Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Bydlení
Bydlení
16. 3. 2010 MORČATOV

Jarní vrhy se kvapem blíží a jelikož chceme, aby to nakryté samičky měly pohodlné, rozšířili jsme naši CHS o další morčecí novostavbu, kterou jsme nazvali MORČATOV. Každá březí samička bude mít svůj vlastní "byt". Snad naši snahu ocení a odmění se pěknými miminky.

 

BYDLENÍ PRO MORČÁTKA

 

JAK MORČÁTKA BYDLÍ - UKÁZKA

Naše CHS prošla již dlouhým vývojem i co se ubytování morčátek týče. Nakonec jsme zůstali u osvědčených plastboxů, i když i jiné typy ubytování pro morčata, které jsme viděli v jiných CHS, se nám velice líbí. Plastboxy ale asi nejlépe vyhovují našim podmínkám, dají se kompletně umýt i desinfikovat, hobliny a seno se nerozhází okolo, na morčata netáhne, vidí i pěkně ven. A nakonec i problémy s umístěním se dají pěkně vyřešit závěsnou konstrukcí, která se dá v případě potřeby opět rozložit, aniž by zabírala místo. 
Trochu nejasno máme s domečky. Samozřejmě jsme pro morčátka chtěli to nejlepší, tak jsme dříve do každého boxu přidali i domek. Jenže: Je sice pravda, že morčátka úkryty milují - domečky si ovšem oblíbila tak, že je prakticky neopouštěla. V létě jsme pak z domku často dobývali zapařené morčátko, které v něm celý den sedělo na svých výkalech. V jiném boxu potom chtělo být několik morčat společně v jednom domku, ačkoliv v boxu byly domky dva úplně stejné. Neustálé rozhořčené pískání, které se z domku ozývalo, patřilo té samičce, která se v domku nacházela právě vespod. O nebezpečnosti některých výrobků jsme se přesvědčili již před lety, kdy v okénku zakoupeného domečku zůstalo morče zaklíněné tak nešťastně, že jsme ho zachránili na poslední chvíli (pomohla mýdlová voda). Nakonec jsme v létě ještě více nehygienické domečky morčátkům odebrali a nahradili je pouze stříškami. Nyní plánujeme nahradit domečky v boxech většími přístřešky - morčátka by měla mít větší možnost úkrytu i pohybu.
Pokud se dílo zdaří, přidám foto.

 

Dovětek z 15. 11. 2009
Samozřejmě se odebrání domečků (důvody viz výše) morčátkům vůbec nelíbilo. Nechtěli jsme už ale riskovat zapaření, plíseň či otlaky březích samic. Určité inovace jsou v plánu, ovšem bude to chvíli trvat. Nakonec to dopadlo takhle! Sice to také není moc hygienické, ale už jste někdy viděli spokojenější zvířata? Prostě nás zase dostali - už se šijí další pelíšky! 

 



Poznámka: V pelíšku je naše nová samička Ropa. Zřejmě k nám přišla již nakrytá, tak jsme jí chtěli zajistit co největší pohodlí. Z domova byla zvyklá na domeček, takže pelíšek nejprve s respektem obcházela. Když ale viděla, že se v něm zcela negalantně usadil sameček Ozzy, zjednala si pořádek a Ozzíka do něj pustí jen někdy. Ten, aby si to s ní náhodou nerozházel, si nechá všechno líbit a střeží ji jak oko v hlavě!              

 



Poznámka: Tak to je Vanesa (vpředu) s dospělou dcerou Zinou. Obě měly v létě těžký porod, Vanesa měla dokonce oteklou nohu, léčila se, brala antibiotika. Pelíšek si moc oblíbily. Nejprve se v něm střídaly, ale velice brzy je napadlo, že to jde i takhle. Fotografie opravdu není naaranžovaná!

 



Poznámka z 23. 11. 2009 Obavy, že se tyhle dvě krásné holky - Ropa a Orsolya - spolu nesnesou, se naštěstí nepotvrdily. Naopak, asi si vzpomněly na dřívější společný domov u paní Renáty Schwarzové v CHS Reny Destiny a měly radost ze shledání. Kdo se však z toho vůbec neradoval, byl oddělený sameček Ozzy - viz následující foto.

 



Poznámka z 23. 11. 2009 I zvířátka dovedou být smutná. Ozzy stále hlídá pelíšek a nemůže pochopit, že jeho milovaná Ropa už v něm není!

 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes234
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden534
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11335
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203642

Online (20 minutes ago): 10
Vaše IP: 54.205.179.155
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa