Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů Nabídka morčat
Banner
NABÍDKA MORČAT

                                                                       Ilustrační foto

Morčátka odstavujeme a dáváme k novým majitelům, když jim jsou alespoň čtyři týdny a váží minimálně 250 g. Vždy doporučujeme, aby morče nebylo samo, protože jde o společenské zvířátko. Nejlépe se jim daří ve skupince nebo alespoň ve dvojici. Lépe se tak projeví jejich přirozené chování a necítí se smutná a opuštěná ve chvílích, kdy jejich majitelé nejsou právě nablízku. Pro začínající chovatele jsou další rady z mé strany samozřejmostí.



LEDEN 2023 - máme viditelně březí dvě skinny samičky a dvě samičky plemene baldwin, některá miminka jsou již předem zamluvená, uvidíme, jak se vrhy vydaří. Sledujte kapitoly Skinny - odchovy, Baldwini - odchovy, nebo nás kontaktujte:
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript


BALDWINI V NAŠEM CHOVU
Baldwini v našem chovu mají své pevné místo. A i když první skinny morčata se nám začala rodit někdy před dvaceti lety, s baldwiny jsme přece jen otáleli. A nakonec neodolali. Chováme je od roku 2012. Nikdy to nebylo úplně jednoduché. On se málokdo do jejich chovu pustil v nějakém větším měřítku. A také není baldwin jako baldwin. Získávat novou, kvalitní "krev" též nikdy nebylo (a není) nic jednoduchého. Přesto by nám bylo velice líto, kdyby toto neobvyklé plemeno mělo úplně zmizet z chovů - a v posledních letech to tak již vypadalo. Až nyní zaznamenáváme opětné vzplanutí zájmu o tato bezsrstá morčata. I my jsme se je opět pokusili trochu více probudit k životu, ne je jen udržovat, jako v posledních letech. Tak až přijdou dlouho očekávané vrhy - a pokud se vydaří - nejprve si vybereme posily do vlastních řad. No a samozřejmě jsme připraveni spolupracovat i s ostatními chovateli, s některými jsme již v kontaktu. Je to vždycky běh na dlouhou trať, ale věříme, že toto zajímavé plemeno opět najde své místo pod sluncem.




 

Poznámka k nabídce morčat: Naše CHS má již dlouholetou tradici, cca od roku 2001 - nejprve to byla CHS Velvet, později CHS Skinny Velvet, to když jsme spoluzakládali chov skinny morčátek u nás, později přibyl i chov baldwinů. Původním záměrem bylo vyšlechtit z  krátkověkého plemene skinny morčat plemeno odolné, které by se svou životaschopností co nejvíce přiblížilo obvyklému domácímu morčeti. Začali jsme tedy skinny morčata křížit s morčaty osrstěnými, dostávali jsme tak nepříbuzná morčata s genem pro bezsrstá - postupným výběrem těch nejlepších se nám potom dařilo získávat skutečně odolné jedince. Zpočátku jsme si je všechna nechávali do dalšího chovu, případně s chovateli vyměňovali za nepříbuzná morčata, jejich chov se postupně šířil do dalších zemí. Nyní se již těší velké oblibě, mají řadu příznivců a sklízejí úspěchy na výstavách. A i když zpočátku bylo úplně jedno, v jaké barvě se tato bezsrstá morčata narodí, postupným šlechtěním jsme získávali další a další barvy, takže nyní již jsou i tato morčátka na výstavách hodnocena dle běžného standardu. A tak jako v každém oboru, je i za tímto výsledek dvacetiletého chovatelského úsilí a nadšení, bez kterého by takovýto chov snad ani nešlo provozovat.
V současné době již skinny morčátka dělají radost mnohým z vás (baldwini zatím ještě tolik rozšíření nejsou -  mají svá specifika), ani my jsme si je samozřejmě nemohli stále nechávat všechna - a máme velikou radost, že se nám podařilo najít jim krásné domovy a laskavou péči. Po prakticky tříleté pauze, kdy jsme morčátka nenabízeli, ani jsme jich moc neodchovali, se s vámi v letošním roce opět můžeme o některá z nich podělit. Pravidlem ale zůstává, že jsme především šlechtitelská chovatelská stanice, takže prodej morčátek u nás není smyslem chovu. Počet našich morčat ale již nechceme rozšiřovat, a tak, pokud se vrhy vydaří, rádi se s vámi o některá z nově narozených morčátek podělíme. Těšíme se, že nám napíšete i něco víc o vašich chovatelských záměrech. Rádi vám poradíme, pokud s chovem ještě nemáte zkušenost.
 

Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes94
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden394
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11195
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203502

Online (20 minutes ago): 7
Vaše IP: 44.197.251.102
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa