Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2018
SKINNY - odchovy 2018
26. 11. 2018  VRH A14  LEJLA SKINNY VELVET + ZAMBI SKINNY VELVET
Měla jsem o Lejlu takový strach, byla již strašně velká. Bála jsem se, že buď bude miminek moc, nebo budou strašně velká a Lejla je nevytlačí.

Už jsem jí lezla na nervy, jak jsem ji stále pozorovala a strachovala se o ni.
Vyčíhla si moment, kdy jsem musela opustit byt a potom vpodvečer po mém návratu mě očekávalo milé překvapení. Naprosto dokonale a s přehledem porodila čtyři velká mláďata, sama zůstala silná a svěží. Měla jsem takovou radost!!!

Lejla s dětmi

A - jediná samička ve vrhu, černá s bílou, PV 120 g  PEVNÁ REZERVACE

Amos - sameček černý s bílou, PV 117 g, PEVNÁ REZERVACE

A - krásný černý sameček s porodní váhou 120 g mi dělá starosti. Takové silné mládě - a z neznámého důvodu se nepřisál k cecíku. Strádal a hubnul. Krmím ho uměle, ale jde to špatně. Zdá se, že mu vůbec nechutná nic mléčného. Zkouším i jiné možnosti, uvidíme, jak to půjde dál. Je moc hezký. (Absolutně to nechápu - po čtrnácti dnech boje se sameček přisál k cecíku a chová se úplně normálně.)

A sameček čokoládová-bílá, PV 111 g, zůstane doma

Tady je stejný sameček ještě zprava

 
24. 11. 2018  VRH Z13  KELIŠKA Z RAMBÍKOVA SNU + ZAMBI SKINNY VELVET
Očekávaný vrh již osvědčené dvojice se povedl. Na svět přišla čtyři velká morčátka - dva kluci a dvě holčičky. Zdá se, že je vše v pořádku, samička zatím ještě odpočívá, ale miminka se již snaží najít cecíky.

Keliška s dětmi

Jsou to krásná miminka

Žádné z těchto miminek již není volné, částečně zůstávají doma


 
29. 10. 2018  VRH Y13  FRANCISCA SKINNY VELVET + TOMMY SKINNY VELVET
Věděla jsem přesně, kdy byla Francisca nakrytá (kdy k ní Tommy vskočil z vedlejšího boxu a nakryl ji), a tak jsem jen netrpělivě čekala, kdy to bude. Posledně při porodu totiž dvě miminka nerozbalila, a tak jsem chtěla být u toho. Dávala si trochu načas.

Francisca před porodem

Porod se odehrál v noci z 28. na 29. 10. 2018 Samička byla moc šikovná, jen jedno miminko šlo zadečkem napřed a samice prokousla plodový obal u zadečku. Mohu tedy říci, že jsem jedno mládě zachránila tím, že jsem mu uvolnila plodový obal na čumáčku, aby mohlo dýchat. Chvíli vypadalo přidušeně, ale brzy se stabilizovalo. Na svět přišly tři holčičky (černá, 105 g, čokoládová, 109 g a čoko - oranž 97 g) a černý sameček 103 g.

VŠECHNA MIMINKA JSOU JIŽ ROZEBRÁNA, ale kdo je zklamaný a vydrží ještě chvíli čekat, tak jsou viditelně březí ještě dvě skinny samičky - černá a tříbarevná. Již vidím pohyby, ale nevím přesně, kdy zabřezly, se samečkem jsou již delší dobu.


Yeeze, černý sameček (PV 103 g), pevná rezervace

Yeeze, foto 5. 11. 2018, váha 138 g (zprava a zleva)



Ypsonka, čokoládová - oranžová samička, foto 5. 11. 2018, váha 146 g, rezervace

Yvaine, černá samička, foto 5. 11. 2018, váha 147 g - pevná rezervace

Y samička čokoládová, zůstává doma, foto 5. 11. 2018, PV 136 g
 
25. 9. 2018  VRH X13  ABEBA SKINNY VELVET + BOŘIVOJ SKINNY VELVET
Abebu jsem přidala k Bořivojovi, protože mi tak nějak zůstala sama v boxu a nechtěla se kamarádit s jinými samičkami. Zabřezla prakticky okamžitě po připuštění. No a tak se stalo, že když jsme se stěhovali z letního pobytu na chatě, vezla jsem v autě na klíně vysoce březí Abebu jako první ze stěhovaných morčátek. Byla tedy již před příchodem chladných dní a ranních mrazíků zpátky v teple. No a za pár dní se jí narodila čtyři miminka. Počkala si až odpoledne odejdu a vpodvečer v klidu porodila dva kluky a dvě samičky. Jednu z nich, největší mládě z vrhu jsem ale našla bez života. Škoda krásného, velkého miminka,  možná se trochu déle zdrželo v porodních cestách. Zbylí tři i Abeba jsou v naprostém pořádku.


X sameček 92 g, první poněkud nezdařené foto, bude čokoládový

Xamir,čokoládový, foto 2. 10. 2018

Xamir, foto 16. 10. 2018 -  u tohoto samečka se rozhodujeme, za si ho ponecháme do chovu. Čekáme ještě na další vrh,  který je již v dohlednu :).


Xarong, super "drátěnka", barva asi čoko - oranž

Xarong  trochu opadává, neliší se již příliš od ostatních. Tak uvidíme.. Foto 7. 10. 2018

Xarong 16. 10. 2018

Nádherný mazlíček Xarong, foto 16. 10. 2018


X samička, hezoučká, černá s bílými drápky (rezervace)

Xaira 2. 10. 2018 - tato samička je rezervovaná


Otec vrhu Bořivoj
 
20. 8. 2018  VRH W13  FRANCISCA SKINNY VELVET + TOMMY SKINNY VELVET
Nekonečně dlouho očekávaný vrh - Francisca vypadala, že má každou chvíli rodit, již před měsícem.

Březí Francisca byla stále krásná a akční, i když v posledních dnech ji vedro již hodně zmáhalo. Ke konci březosti to již vypadalo na mnohočetný vrh a já jsem se začala obávat, jak vše dopadne. V noci před porodem jsem bděla, zdřímla jsem až k ránu - a ta chvíle jí stačila k tomu, že poroila bez mé asistence - paterčata. Nedopadlo to úplně na jedničku - dvě největší miminka, kluci, nepřežila. Jednoho ani nevyndala z obalu. Ale tři zbývající miminka se kolem ní "batolila" a hledala cecíky. Francisca se zdála zcela spokojená. Je mi sice líto těch dvou zmařených morčecích životů, ale nakonec má tři zdravá miminka, ona je též v pořádku, tak se budu radovat s ní.

Francisca s miminky - dva kluci a holčička (uprostřed), foto 20. 8. 2018

Dva kluci a holčička (vpravo), foto 20.8.2018
 
23. 3. 2018  VRH V13 ABEBA SKINNY VELVET + ZAMBI SKINNY VELVET
Abeba, čilá, čokoládová samička, měla rodit poprvé. Normálně na porod samičky odděluji do samostatných boxů, Abeba ale byla tolik zvyklá na svou maminku Kelišku i její miminka, která mnohdy bránila vlastním tělem, že jsem neměla to srdce ji od nich oddělit. Do poslední chvíle jsem ale váhala, říkala jsem si, aby se něco nepokazilo.. Navíc byl box těsně před čištěním.. V den, kdy jsem ji přece jen nakonec oddělit chtěla, mě předběhla. Vůbec nevím, jak porod probíhal, zda vše zvládla sama, nebo zda jí maminka Keliška pomáhala vyndavat miminka z obalů. Ale bylo to rychlé, nedlouho předtím jsem krmila a Abebu jsem kontrolovala. A tak jsem chvíli nevěřila svým očím, když drobnější samička předvedla toto, dokonale, na jedničku s hvězdičkou!

Vlevo Abeba se svými paterčátky, vpravo její maminka Keliška s částí svých miminek z 8. 3. Foto 23. 3. 2018
Přibylo nám pět miminek - dva čokoládoví kluci (98 g a 90 g) a tři holčičky - černá (87 g, černá s bílou 96 g a černá s bílou 75 g)

V čokoládoví kluci :) Foto 23. 3. 2018

A holčičky - zatím moc fotogenické nejsou, ale myslím, že budou pěkné. Jedna je chlupatější :). Foto po porodu 23. 3. 2018

Museli jsme jim pořídit velký box, aby měli všichni dostatek prostoru. No a místo dvou samiček máme rovnou deset morčátek :).

V samička 1- rezervace (černá s bílou)

V samička 2 - rezervace (černá)

V samička 3 - rezervace (černá s bílou)

V sameček - čokoládový - rezervace

V sameček - čokoládový (zůstává doma)
 
16. 3. 2018 VRH U13  NOBLESA SKINNY VELVET + OUTLOŇ Z RAMBÍKOVA SNU
Trvalo to dlouho, Noblesa byla opravdu již celý týden "na rozsypání". Obávala jsem se o ni, poslední porod měla komplikovaný obrovským mládětem.
V pátek ráno jsem přišla k boxu, no a nebyl to úplně pěkný pokled. Tři miminka evidentně mrtvá, jedno i okousané, krvavé. Radostnější pohled byl na pěkné zdravé miminko, které jediné sedělo vedle maminky. A potom ještě jedno, které jsem zpočátku pojala mezi ta mrtvá, ale slabě hýbalo přední nožičkou. Bylo celé v obalu a nevypadalo moc živé. Studené bylo jako led. Honem jsem z něj stáhla již zaschlé obaly, šlo to ztuha. Bylo strašně moc přidušené, ale trochu ještě žilo. Nevypadalo to ale moc nadějně. Jak jsem tady ale již mnohokrát psala, někdy se zázraky dějí. Ale stane se i tentokrát?

To mládě bylo vážně víc mrtvé než živé, studené jako rampouch. Stopa života tam ale byla. Posuďte sami, vypadá to zcela beznadějně, že? Jenže já jsem prostě takový záchranář... Oživovala jsem, zahřívala, masírovala. Vypadalo to špatně.Ale potom morče začalo být vlažné a začalo lapat po dechu. Jenže padalo, převalovalo se. Nakonec to vypadalo, že jsem ho vrátila do života s tím, že z něj bude ubohý, postižený tvoreček. Nepřestávala jsem doufat a nadále jsem masírovala, zahřívala. Velice převelice pomalu se morčátko vracelo do života, hlavně tepelná regulace ne a ne fungovat. Ale ten zázrak se nakonec přece jen stal!
Tato krásná tříbarevná samička se nakonec úplně vzpamatovala, není nikterak handikapovaná, pije od maminky, prostě chová se jako naprosto zdravé morčátko. Jen ten start do života měla těžký.
Fota dvou sestřiček s maminkou teprve udělám :). Budou to krásné holky.
 
Tak jestli jste nikdy neviděli zázrak - tak tady je, alespoň jeden stogramový :). Mám radost.

A ještě zprava:)

A ještě se sestřičkou. Jsou úžasné!!!

Obě holčičky jsou krásné, zdravé. Foto 19. 3. 2018
 
8. 3. 2018 VRH T13 KELIŠKA Z RAMBÍKOVA SNU + ZAMBI SKINNY VELVET
Keliška nerodila poprvé. Je to silná samička, již zkušená matka. Přesto jsem ráno ze čtyř miminek našla živá jen tři. Krásný černý, vzorně očištěný sameček (107 g) ležel na boku bez života. Asi ho včas nevyndala z obalu, nevím. Zbylá tři mládata čile běhala za maminkou - dva samečci (černý, 97 g, a čokoládový, 110 g) a čokoládová samička (105 g). Mám z nich radost, obnovila se mi i čokoládová barva, čokoládová miminka si ponechám do chovu,na černého samečka je rezervace.

Keliška s miminky, foto 19. 3. 2018

Foto 19. 3. 2018

Tomi, foto 3. 4. 2018 - rezervace
 
4. 2. 2018  VRH S13 HONZÍK BDW SKINNY VELVET (BG, SKG) + EMIL SKINNY VELVET
aneb Když děti rodí děti
Tak to se mi ještě nestalo. "Poslechněte" si ale od začátku, jak zajímavými "oklikami" přišla morčátka z tohoto vrhu na svět.
Kdysi jsme s Edou chtěli oživit chov bílých, respektive Eda si ode mě zapůjčil bílého skinny samce na krytí jedné z jeho hladkých samic. No a z těchto dvou morčat se narodily bílé rozety. Jednu z nich jsem si vzala - ale vůbec ne do chovu, jen proto, že se mi líbila, prostě "na mazlíčka".


A že je to výstavní mazlík dokázala v létě 2017 v Toulcově dvoře, kam ji Edavzal na výstavu.
Jenže.... Eda Naivku "odložil" do boxu ke svému baldwinovi, kterého též vystavoval, no a já jsem po čase "utrpěla šok", když mně najednou ve společném boxu samiček pobíhala na podzim dvě chlupatá miminka a já jsem vůbec netušila, kde se tam vzala a ke komu vlastně patří. Když je začala Naivka kojit, bylo to jasné. Rázem jsme měli Honzíka a Hvězdičku.
Miminka rostla jako z vody.

Toto je Honzíčkův otec, baldwin Xavier MyLove

Toto je Honzíček. Rostl jako z vody, a tak jsem byla nucena ho včas oddělit z boxu se samičkami. Po otci je to genový baldwin.

Samostatně jsem měla bílého skinny samce Emila, kterého jsem považovala za poněkud nesnášenlivého. Byla jsem mu opravdu vděčná, jak krásně Honzíka přijal, dokonce ho přede mnou chránil vlastním těle, schovával ho za sebou a olizoval mu ouško. Honzík se k němu tulil. Ještě jsem žertovala, že je to láska na první pohled.
Oba kluci se dokonale sžili, Honzík krásně prospíval. Jenže při jednom čištění se mi zdálo, že prospívá až moc, byl již širší než delší. A bylo to jasné!!!
Náš malý Honzíček, vlastně teprve odrůstající miminko, je samička! A ještě k tomu březí!!! A se skinny samcem! Úplně všechno špatně, nejraději bych se neviděla. Pohled na Honzíka mě ale ujišťoval, že je všechno v pořádku - a opravdu tomu tak bylo až do naprosto vydařeného a hladkého porodu.


"Honzík" s miminky začátkem února 2018 (107 g, 101 g,96 g, 79 g)

A bylo to opět velké překvapení. "Honzík" je synem genové skinny samičky a baldwina. Zabřezl se skinny samcem . Musel se tedy přenést skinny gen po mamince Naivce, jinak by ve vrhu nemohli být dvě skinny morčátka. Ta jsem tedy opravdu nečekala. Miminka jsou pěkně rozdělená - dva kluci a dvě holčičky, vždy jeden chlupatý a jeden naháček. Je to nakonec radost, ale když si spočítáte, kolik samičce bylo když zabřezla... (naroz. 20. 10. 2017). Naštěstí to bylo velké, silné, zdravé mládě. A taková zůstala i po porodu, vzorně se stará o své cvalíky.

S  - skinny miminka, kluk (vlevo) a holčička (vpravo), foto 17. 2. 2018

S - genová miminka - holka (vlevo) a kluk (vpravo), foto 17. 2. 2018

Sněhurka (bálá skinny) s maminkou, foto 6. 4. 2018

Stydlín - foto březen 2018

 
30. 1. 2018  VRH R13  ADINA SKINNY VELVET + BOŘIVOJ SKINNY VELVET
Vzhledem k tomu, že prakticky pokaždé, když nám někdo napíše o skinny miminka, slyším větu: "Nejraději bychom chtěli morčátko tmavé, nejlépe černé, hlavně ale nechceme s červenýma očima." Je mi to vžycky trochu líto, protože bílá červenooká skinny morčátka jsou též moc krásná, např. v zahraničí jsou velmi žádaná. Mám teď morčat v chovu dostatek, nemíním v tuto dobu rozšiřovat jejich základnu, a tak jsem se rozhodla, že vyhovím zájemcům o ta tmavá. Cíleně jsem proto připustila Adinu, černou samičku po černé matce, a Bořivoje, černo - bílého samečka po otci trikolorovi.
Adina rodila poprvé a všechno zvládla na jedničku. Ovšem výsledek cíleného odchovu tmavých morčat je vskutku zajímavý, posuďte sami. Až jsem se musela smát.

Krásně se to Adině povedlo, pěkná, silná miminka105 g, 104 g, 101 g, 85 g).. Kluk a tři holčičky. Foto 30. 1. 2018
Ale tři jsou bílá červenooká, jen jedna holčička je černá s bílými prstíky na zadní nožičce!

Jedině tato samička je černá (s bílými prstíky). Foto únor 2018

Krásná tlusťoučká miminka, Adina kojí a kojí. Foto 17. 2. 2018

Kdybych já chtěla dvě holčičky - sestřičky, tak neodolám - a vezmu si bílou a černou. To se málokdy sejde v jednom vrhu :).

 
 
 
4. 2. 2018 VRH S13 HONZÍK + EMIL
4. 2. 2018  VRH S13  "HONZÍK" SKINNY VELVET + EMIL SKINNY VELVET
aneb KDYŽ DĚTI MAJÍ DĚTI
Tak tenhle vrh byl pořádné překvapení. A to už od úplného počátku. Překvapením bylo již narození Honzíka... Ale vraťme se.
 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes95
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden395
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11196
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203503

Online (20 minutes ago): 8
Vaše IP: 54.84.65.73
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa