Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů M0RČE DIVOKÉ - odchovy 2018
Morče divoké - odchovy 2018
7. 4. 2018  VRH CA C1 DIVOKÁ CAVIA APEREA 2+ DIVOKÝ CAVIA APEREA 1
Tak toto byl neplánovaný vrh. Vůbec nebylo mým cílem množit malé divočáky hlava nehlava. Chtěla jsem jediný vrh, ovšem samičku jsem získala již nakrytou, což jsem nevěděla. Se samečkem byla ještě krátce, nic na ní nebylo patrné, jen najednou v boxu byli dva malí divočáčci navíc a k tomu čilý tatínek, který, jak se ukázalo, samičku hned znovu nakryl, i když jsem ho okamžitě oddělila. Již bylo hotovo... Tentokrát na ní březost patrná byla. Děsila jsem se, kolik těch miminek asi bude, když v případě, kdy se samičce narodila miminka dvě, nebylo na ní vidět vůbec nic. Termín jsem odhadovala tak kolem 15. dubna. Jenže tím, jak porodila překvapivě a nečekaně druhá samička, která s ní byla v boxu, se zřejmě spustil porod i jí (možná společně pojídaly plodové obaly). V ranních hodinách jsem se šla podívat na miminka, která se narodila pozdě večer. No a to, co jsem uviděla, nebylo vůbec hezké. Ležela v boxu mrtvá.... Jenže v tu chvíli jsem za samičkami zahlédla pohyb. Všechno to bylo jinak, než to původně vypadalo. Ke dvěma miminkům z večera přibyla dvě další - živá, no a v boxu ležela ještě dvě další - neživá.... Nevím, co se dělo. Samice rodila 60. den od nakrytí, což je přece jen hodně brzy. Miminka jsou droboučká, ale již se přisávají k cecíkům. Mám tedy v boxu dvě matky, každá má dvě mláďata, no a ještě  je tam s nimi Angie, "miminko" z dřívějšího vrhu, která vše nevěřícně sleduje. Já ostatně také..
.
7. 4. 2018 Všichni spolu. Vlevo vzadu starší samička, matka Angie (uprostřed vzadu), vpravo vzadu mladší samička. Vpředu jejich čtyři miminka - větší z nich patří k samičce vpravo, menší samičce vlevo. Pohlaví ještě přesně nevím.
(Z tohoto vrhu jsou na světě dvě holčičky - Cecilka, PV 61 g, a Cyrilka, PV 63 g).
 
6. 4. 2018  VRH CA B1  DIVUNA CAVIA APEREA 3 + DIVOKÝ CAVIA APEREA 1
Na samičkách morčat divokých prakticky vůbec není vidět, že jsou březí. Mají jinou stavbu těla, jsou takové hodně ploché. Ale vzhledem k tomu, že samice na samce zpočátku velice stříkala moč (neměla říji a chtěla, aby jí dal pokoj), že box vypadal neustále jak rok nečištěný, a potom již to nedělala, byl to pro mě signál, že se to samečkovi přece jen povedlo. Ovšem když jsem tuto samičku nedávno prohlížela, zdálo se mi, že asi březí není. A tak, jako se to stalo před časem i starší samičce, "než bys řekl švec", v boxu najednou bylo o dvě morčátka víc.
Myslím, že se narodili dva kluci, ale jisté to ještě není.

B 1

B 2
Jsou to hezká, čilá zvířátka, vypadá to na dva samečky, jistá si ale opravdu ještě nejsem.
(Nakonec se ukázalo, že se jedná o samečka a samičku - dostali jména Bára a Budulínek)



 
6. 2. 2018 VRH CA A1  DIVOKÁ CAVIA APEREA 2 + DIVOKÝ CAVIA APEREA 1
Jak jsem již psala v Novinkách, neodolala jsem a do chovu nám přibyla rarita - morče divoké (Cavia aperea). Sameček a dvě samičky. Přicestovali v krabici koncem loňského roku a hned po jejím otevření udělal sameček čest svému jménu. Bleskurychle vyskočil do výšky a zmizel za sušičku. Naštěstí bylo s touto variantou tak trochu počítáno a nevyběhl někde v prostoru, kde bychom ho již asi nikdy nechytili. Takto nám pouze trochu vymetl v nepřístupném místě pavouky, ale poměrně snadno jsme ho opět chytili a vrátili zpět k samičkám, tentokrát již do jeho nového domova, boxu, uzavřeného mřížkou. Pochopila jsem, že divočáky nelze chovat téměř "navolno" jako ostatní morčata, ale musí být řádně zajištěni.
Nejprve to byli pěkní plašani, ale pozvolna si začali zvykat, vyhlížet nás a panáčkovat - samozřejmě kvůli očekávaným lahůdkám. Překvapilo mě, že jsou čistotní, záchod si udělali v rohu, bobečky vrší do pyramidy. Ovšem zpočátku byl box prakticky neprůhledný, a to i okamžitě po vyčištění, jedna ze samic zřejmě stříkala moč na samečka a všude kolem. Takto morčecí samičky dávají samci najevo, aby jim dal pokoj, že nemají chuť, aby je nakrýval, že k tomu není správná doba. Takto se předvedli i ve chvíli, kdy tu ČT natáčela pořad o našich nahatých morčatech. Pana režiséra ale zajímala i tato "pramorčata", tak jen doufám, že se ten téměř neprůhledný box neobjeví ve vysílání. Samičce bylo úplně šuma fuk, že se to nehodí a počínala si jako při hašení požáru. Ostatně i další naše morčátka se v tomto směru při natáčení pěkně předváděla, manžel se musel jít během natáčení převlékat. Pořad Chcete mě se zatím ještě nevysílal, ale opravdu jsem zvědavá, jak to všechno dopadne. Manžel kupříkladu měl na sobě na začátku natáčení džíny světlé, ovšem když ho morčátko, které držel na klíně, pěkně promočilo, převékl se do tmavých.
No ale zpět k velkému překvapení, které nám starší ze samiček nachystala. Ze svého starého domova přijela již nakrytá, no a protože na ní nic nebylo vidět, porod jsme neočekávali. Jen jednoho rána byla v boxu dvě morčátka navíc. Dokonalé kopie těch velkých, krásní, okatí tvorečkové. Trochu mi připomínají horské sviště, obzvláště kyž panáčkují, někdy veverku bez ocásku. Každopádně máme první odchov morčete divokého, kluka a holčičku :).

Malí divočáci s maminkou, foto únor 2018

Mláďata - vpravo samička Angie (tmavší), vlevo sameček Amaru , foto únor 2018
(Zajímavé je, že morčátka divoká dělají bobečky vzorně do rohu - tyto zde patří jejich mamince :))

23. 3. 2018 se mi malou Angie podařilo vyfotografobat na podložce. Už si na mě trochu zvykla, ale pořád jsou to velice plachá, divoká morčáka. Ale nekoušou. Již jsou zvědaví, čekají, co jim nesu, vypadají spokojeně, jen chytání nemají ráda. Ale je to úžasné obohacení - možnost je pozorovat, na vlastní oči vidět "pramorče", ze kterého vzniklo domestikované morče domácí.

 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes204
mod_vvisit_counterVčera300
mod_vvisit_counterTento týden504
mod_vvisit_counterMinulý týden5131
mod_vvisit_counterTento měsíc11305
mod_vvisit_counterMinulý měsíc11172
mod_vvisit_counterVše2203612

Online (20 minutes ago): 4
Vaše IP: 44.220.245.254
,
Dnes: Bře 19, 2024

Copyright 2009 by MaraXa