Novinky

6. 1. 2019 byla na ČT2 v pořadu Chcete mě odvysílána reportáž o nás a našich morčátkách. Kdo by se chtěl podívat https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095970013-chcete-me/218562221300038/

 nebo na https://www.youtube.com/watch?v=EiUd1oyLH4A  a 25.1.2014  v pořadu Hobby naší doby https://www.ceskatelevize.cz/porady/10314241266-hobby-nasi-doby/213562223000039/cast/304475/

1. 10. 2020 Morče divoké v našem chovu také na youtube ve videu Eduarda Nováčka. https://www.youtube.com/watch?v=KgCUd7tDeV8

18. 9. 2023 Po dlouhé době postupně obnovujeme a doplňujeme novinky v našem chovu. Více v jednotlivých článcích, které postupně zveřejníme.

Domů SKINNY - odchovy 2023
SKINNY- odchovy 2023
27. 12. 2023  VRH W15  HYACINTA SKINNY VELVET + UTAH AFTERGLOW

Hyacinta již vypadala jako obrovská placka. Do poslední chvíle ale byla čilá a žravá. Porod samotný zvládala naprosto skvěle, jen jednomu jsem rychle sundala obal z čumáčku. Až to poslední mládě se zaseklo v porodních cestách - samice ho vytlačila ven bez známek života, ochablé a zcela studené. Takové se většinou již vzkřísit nedá. Tady se ale po umělém dýchání a masáži srdce ten zázrak povedl - a krásná okatá holčička se již raduje ze života se čtyřmi dalšími sourozenci, třemi sestřičkami a bratříčkem... Ve vrhu jsou dva černí (samec a samice), jedna samička vypadá, že bude čokoládová, další dvě samice jsou sice dalmatinky, ale NS. Hyacinta hned začala kojit, je to pěkný, zdravý vrh.


Miminka jednotlivě : ještě nejsou moc fotogenická

Wapp, černý samec PV 80 g   Zatím zůstává, ale čekáme ještě jeden vrh, potom se rozhodneme definitivně.

W černá samička, PV 93 g   Zatím zůstává, ale čekáme ještě jeden vrh, potom se rozhodneme

Walerie - čokoládová samička, PV 112 g - tu se nám podařilo oživit, ZŮSTÁVÁ

Walerie 5. 1. 2024



W samička - pozor, není černá - bílá, je to dalmatin černý NS (viz poslední foto - bříško), PV 104 g, VOLNÁ



Wiktorie, samička dalmatin čokoládový NS, PV 109 g     REZERVACE

Wiktorie - čoko dalmatinka - bříško, foto 5. 1. 2024



Dvě sestřičky, dalmatinky (NS) spolu. Foto 4. 1. 2024

Ta samička, která vypadá jako černá - bílá, je ve skutečnosti též dalmatin (viz bříško), i když NS.
Celý článek...
 
17. 11. 2023  VRH V15  WANGELA SKINNY VELVET + CHRISTOPH SKINNY VELVET
Tak o tuhle samičku jsem měla vážně strach, vypadala ke konci březosti taková "zborcená". Obávala jsem se, jak vše dopadne, možná jsem ji i znervózňovala, jak jsem ji chodila pořád kontrolovat, přilepšovat jí vším možným. Uklidňovalo mě, že chuť k jídlu neztratila. Poslední dva dny již byla hodně otevřená, obávala jsem se, že se třeba porod vůbec nespustí, samice seděla s hlavou do rohu, ale prostě to asi byla jen moje obava, protože nakonec zvládla všechno naprosto s přehledem, porodila čtyři miminka, z nichž jedna malá samička porod nepřežila, asi proto, že byla hodně droboučká, vážila pouhých 59 g.  Je jí škoda, byla krásná, tříbarevná. Ostatní tři miminka se měla od počátku čile k světu, hned hledala cecíky a samice je ihned oustila pod sebe, prostě vůbec jsem neočekávala, že všechno bude fungovat tak perfektně. Samice je teď taková drobná, ale čilá, snad ji to kojení příliš nevyčerpá.

17. 11. 2023, Wangela s miminky po porodu

Miminka se narodila krásně baculatá.

Byla opravdu krásná, druhý bok měla bílý. Prostě se to stává..Někdy stačí pár okamžiků, o chvíli déle v porodních cestách, v obalu...

Jediný sameček ve vrhu, čokoládový s bílou, PV 96 g, zůstává v našem chovu

Samička, PV 84 g, čokoládová - oranžová s bílou, REZERVACE

Samička, PV 77 g, čokoládová s bílou, REZERVACE
 
9. 11. 2023  VRH U15  DALILA SKINNY VELVET + ZIKMUND SKINNY VELVET
Tato miminka byla velice očekávaná. Vrátil se nám samec z Německa, no a také zde čekalo již dlouho několik zájemců, protože moc vrhů nebylo. Vím ale, jak to chodí, u skinny samiček nelze nikdy předvídat, jak porod dopadne. Dalila byla již pořádně nafouklá, ale stále v plné síle. Přesto jsem byla trochu skeptická, posledně totiž porodila dva obry, z čehož jeden z nich byl nalezen bez života. Obávala jsem se, aby se situace neopakovala. V posledních dnech jsem ji tedy dost hlídala. Ještě musím zmínit, že tak naštvanou samici jsem dlouho neviděla. Ona prostě chtěla zůstat se Zikmundem. A protože jsem nevěděla, kdy přesně zabřezla, odebrala jsem ji trochu předčasně. Div mě nesežrala, ona byla úplně rozlícená, obracela se k nám zády, házela zadkem.. No a s miminky si to také udělala po svém. Vyloženě si vyčíhla chvíli, kdy tu nebudeme, a potom nám předvedla nádherný vrh čtyř tlusťoučkých miminek. Vše očištěno, bez jediné chybičky, prostě na jedničku s hvězdičkou.
Na svět se teď tedy dívají dva kluci a dvě samičky. Všichni zdraví a deroucí se mamince k cecíkům.


Vrh U, foto 9. 11. 2023

U sameček bílý, PV 95 g, foto 9. 11. 2023, zůstává v našem chovu

U sameček,  barva čokoládová - bílá, PV 109 g, foto 9. 11. 2023  REZERVACE

U samička, čokoládová - bílá, PV 109 g, foto 9. 11. 2023, REZERVACE

U samička čokoládová - bílá, PV 116 g, foto 9. 11. 2023, zůstává v našem chovu

Dalila s miminky, foto 9. 11. 2023
 
24. 9. 2023  VRH T15  FIONA Z NUDAPLÁŽE + VIVALDI SKINNY VELVET

V tuto chvíli porodila poslední březí samička, Fiona. Na svět přivedla dva obříky, kluka a holčičku, krásnou, černou, tu jsme bohužel našli bez známek života, nevíme, co se stalo. Měla PV 113 g. Zůstalo tedy jediné miminko, černo - červený sameček s PV 131 g.

Sameček Twin, černá- červená, foto 10. 10. 2023                 REZERVACE                            
 
                                                      
 
19. 9. 2023  VRH S15  GAGA SKINNY VELVET + CHRISTOPH SKINNY VELVET
Den po své sestře Gemini porodila i Gaga. Vše zvládla perfektně. Oba vrhy jsou opravdu povedené, velká, hezká miminka, obě samice v kondici. Gaga přivedla na svět čtyři miminka, jednoho kluka, 117 g, a tři samičky, 123 g, 107 g a 83 g.
Překvapilo mě, že se v obou vrzích vyskytla i jednobarevná mláďata.

Gaga s miminky

Christoph, otec vrhu

Miminka:

Satchmo, sameček čokoládový, zatím zůstává

Saze, samička černá - zůstává

Simonka, samička pravděpodobně oranžová - bílá má zálomek na jednom oušku.

Stejná samička - Simonka- zprava - v novém domově

Sasanka, samička červená - bílá, zatím zůstává
 
18. 9. 2023  VRH R15  GEMINI SKINNY VELVET + CHRISTOPH SKINNY VELVET
Opět samice úplná placka, před porodem byla obrovská. Ale rodila naprosto v klidu, s přehledem. Jen první dvě mláďata čistila převelice dlouho, možná proto třetí mládě, nádherná černá samička, nepřežilo, bylo přidušené. Moc doufám, že to nebylo proto, že jsem ji při porodu vyrušila. Ale čtvrté mládě jsem naopak zachránila, protože čistila již páté, poslední mládě, předchozímu nevyndala hlavu z obalu.. Ta černá samička (PV 109 g)) mě moc mrzí..
Na světě jsou dva kluci - tříbarevný (PV 124 g) a čokoládový (PV 112 g), a dvě samičky, červená (115 g) a černá s bílou (112 g). Porodní váhy jsou neskutečné, miminka dohromady vážila 572 g!!! Samice je zcela v pořádku.

Gemini s miminky

V popředí dvě samičky, vzadu kluci

Christoph, otec vrhu

Rastík - samec zřejmě čokoládový, dobarvuje se                      REZERVACE
 
 Rastík - sameček čokoládový, již není volný
                           

Rainbow - samec tříbarevný (zřejmě čoko - oranž - bílý) - zůstává

Rozinka - samička červená, zůstává, foto 30. 9. 2023

Rominka, samička černá s bílou, zůstává, foto 30. 9. 2023

Stejná samička zprava
 
26. 8. 2023  VRH Q15  FANTASIA SKINNY VELVET + VIVALDI SKINNY VELVET
Bílá samička Fantasia měla rodit poprvé. Stále jsme se miminek nemohli dočkat, už byla úplně jako placka. Nemám mnohočetné vrhy ráda, samičku to příliš vysiluje.

Nakonec jich bylo šest, tři samičky a tři samečci. Fantasia zvládla porod skvěle, všechna miminka se narodila živá. Tři z nich ale byla slabá, žila jen pár dní. Zůstali tři kluci (PV 94 g, 82 g a 68 g). Jsou krásní a mají se čile k světu.

Quirit Hugo - samec bílý, foto 30. 9. 2023                                NENÍ VOLNÝ


Quatar, sameček, asi himalaya, foto 30. 9. 2023                           REZERVACE

Quatar, foto 10. 10. 2023

 
Qvirk, sameček bílý červenooký, "drátěnka", foto 30. 9. 2023 Narodil se chlupatější, potom opadal, nyní znovu obrůstá. Kro má rád raritu, napište nám. Rozhodně je zajímavý - již NENÍ VOLNÝ


Qvirk foto 10. 10. 2023 . krásná "drátěnka", ale někdy opadají, nedá se říci předem, zda nadbytečné ochlupení zůstane nebo ne.

                                                                                            Quarar rezervace


JIŽ NEJSOU VOLNÍ!

Nejnovější fota Quatara a Qvirka z 13. 10. 2023. Byla bych moc ráda, kdyby kluci mohli zůstat spolu (ale není to podmínkou). Qvirk je překrásná "drátěnka".


Poznámka ze dne: 3. 11. 2023 Qvirk byl v naší Nabídce morčat poměrně dlouho. O všechna další morčátka byl velký zájem, no a Qvirk v Nabídce nakonec zůstal sám - nikdo si ho nevybral. No jo, je to "drátěnka". Ale za to on nemůže, to se někdy stane, i když takto krásná "drátěnka", to je opravdu rarita. No a já už jsem se chvíli přistihovala při tom, že e-maily otvírám s obavou, že si ho nakonec přece jen někdo vybral. On je totiž Qvirk hodně kontaktní a mazlivý. Když neseme zeleninu, raduje se tak, že pomalu vyskakuje z boxu, kde se tulí ke svému tatínkovi a bratříčkovi (ten půjde brzy do nového domova). Dnes při stříhání drápků se tak ke mně tiskl a dělal na mě ty své "psí" oči, že padlo rozhodnutí. Budeme mít MAZLÍČKA, zůstane u nás. No uznejte, kdy se nám zase narodí takhle krásné morčátko? Asi nikdy :)))

 
22.8.2023   VRH P15  ALŽBĚTA SKINNY VELVET + UTAH AFTERGLOW
Alžběta porodila čtyři miminka, ale bohužel dvě nevyndala z obalu. Nepřežil černý sameček (PV 88 g), ani samička, dalmatinka, která měla dokonce i lysinku (PV 80 g). Zůstala dvě mláďata, z nichž to nejsilnější, černá samička dalmatin (PV 101 g), po dvou dnech uhynula. Pozdě mi došlo, že samice zřejmě nemá mléko a mládě zřejmě uhynulo žízní. Zůstal čokoládový sameček (PV 79 g), zpočátku trochu chlupatější, ale již opadal a je opravdu nesmírně roztomilý a komunikativní.

P čokoládový s maminkou v září 2023

Miminka nevyndaná z obalů

Pan Hugo, čokoládový sameček                                           NENÍ VOLNÝ

P samička dalmatinka Byla krásná a silná, ale našli jsme ji v boxu bez známek života. Nevíme, co se stalo.
 
15. 8. 2023  VRH O15  FAUSTINA SKINNY VELVET + UTAH AFTERGLOW
Faustina rodila poprvé. Nebyli jsme ten den doma, když jsme přijeli, ještě žádné miminko na světě nebylo. Chvíli poté, když jsme šli rozdávat večerní krmení, mi manžel najednou volal, že tam jsou miminka a že to nevypadá dobře. Na první pohled to skutečně vypadalo, že tam jsou tři a že se hýbe jen jedno. Zbylá dvě ležela na boku a ... Vzala jsem do ruky jedno z nich, strhla jsem mu obal z čumáčku a druhému také. Obvykle to už nepomůže, když už takhle leží a jsou chladná. V tomto případě se ale stal zázrak, oba samečci začali dýchat. Sice slabě a stále se nemohli zahřát, ale postupně se to zlepšovalo, i ten, co na tom byl hůř, se nakonec srovnal. Tomu jsem ještě ošetřila pupeční šňůru, oloupala jsem z něj zbylý obal. Nakonec se tedy vrh vydařil a na světě jsou dva samečci, dalmatini, PV 134 g a 96 g a černá samička, PV 135 g. Samice je v pořádku a zdá se, že i kojení se daří.

Sameček Ontario, foto 22. 9. 2023

Samička Oliva, foto 22. 9. 2023

Samička Oreiro, foto

Oreiro, foto 22. 9. 2023
 
3. 7. 2023  VRH N15  DALILA SKINNY VELVET + TORVIN SKINNY VELVET
Dalila ještě nevypadala, že bude rodit, proto jsem byla překvapená, když najednou byla v boxu dvě miminka. Jedno bohužel nevyndala z obalu, a tak se nádherný bílý červenooký sameček (PV 111 g) nemohl nadechnout. Zůstal tedy druhý sameček čokoládový - bílý (PV 129 g), o kterého se počátečním zmatku vzorně starala
Nugát
 
16. 6. 2023  VRH M15 YVETTA SKINNY VELVET + UTAH AFTERGLOW
Druhý vrh dalmatinů v našem chovu skinny morčat. Tři samičky, jedna tmavá, 94 g, nevyndaná z obalu, další se nepřisála, ani umělá výživa nepomohla. Zůstává jedna samička dalmatinka, PV 85 g, sameček dalmatin čokoládový, PV 83 g a sameček dalmatin NS 87 g.

Yvetta s vrhem M

Marzipan, foto 22. 9. 2023, je čokoládový dalmatin

Melanie je černý dalmatin, uši drží hrdě vztyčené :)

Miminko Moby - jediný má lysinku, ale jinak je dalmatin NS, foto červen 2023
 
12. 6. 2023  VRH L15  HYACINTA SKINNY VELVET + UTAH AFTERGLOW
Tak jsem se přece jen dočkala prvních puntíkatých skinny morčátek! Nádherný vrh, tři dalmatini, dva kluci a holčička, k tomu ještě celočerná skinny samička, PV 109 g, 113 g. 113 g 122 g. Samice, prvorodička, vše zvládla bravurně, krásně kojí, co víc si přát!

Hyacinta s vrhem L



Sameček Lennon v září 2023

Lenon zleva

Sameček Luke v září 2023

Luke zleva

Lambada, foto 22. 9. 2023

Lambada zprava, foto 22. 9. 2023

Luciana, foto 22. 9. 2023

Luciana zprava v září 2023
 
11. 5. 2023  VRH K15  XALABASTRA SKINNY VELVET + VIVALDI SKINNY VELVET
Xalabastra rodila poprvé a počínala si naprosto skvěle. Všechna čtyři miminka zvládla sama, bez jediné chybičky.  Na světě jsou tři samičky a jeden sameček, všichni zatím bílí. Ale je možné, že se časem zbarví na himalaya.

Porod 11. 5. 2023

Xalabastra se svými krásnými miminky po porodu.
 
BŘEZÍ XALABASTRA

Zatímco na Ximince březost prakticky nebyla vidět, její sestra Xalabastra je už jako placka. Chudák, potřebovala by vykoupat, ale to teď nejde. Tak snad to všechno dopadne dobře.
Foto 6. 5. 2023
 
3. 5. 2023   VRH J15  XIMINKA SKINNY VELVET + VIVALDI SKINNY VELVET
Na Ximince březost téměř nebyla vidět, proto mě překvapilo, že porodila dřív než její sestra Xalabastra. Miminka byla dvě, obě samičky, ale jedno mládě leželo na boku a bylo studené. Zkusila jsem masírovat srdíčko, no a začalo se hýbat. Za chvíli ale opět leželo na boku a chladlo. Opakovala jsem znovu masáž, začalo se hýbat víc, zahřálo se. Za pár hodin jsem již obě miminka, samičky, viděla u maminky u cecíků, tak jsem měla radost. Ještě o půlnoci to tak bylo. Jedna bílá, jedna čokoládová. Ráno jsem se na ně šla podívat, ale bohužel to nebyla pěkná podívaná. Čokoládová samička nežila a byla u hlavy silně okousaná. Netuším, co se stalo, bylo to to kříšené miminko. Třeba se ji samice tím okusováním pokoušela probudit k životu, netuším... Druhé po porodu zase trochu "upravila"ouška. Ale bílé miminko je čilé, stále je vidím u cecíku a zdá se, že je všechno v pořádku..

Ximinka s holčičkou J, PV 80 g

Ximinka s malou Janinkou, foto 6. 5. 2023

Janinka je zatím bílá, brzy bude k odběru - má zálomek napravém oušku. Foto 27. 5. 2023, váha 225 g
REZERVACE


 
15. 4. 2023  Samičky Ximinka a Xalabastra jsou již viditelně bžezí! Otcem obou vrhů bude samec Vivaldi!

Ximinka a Xalabastra, foto 15. 4. 2023

Uprostřed nastávající otec Vivaldi, foto 15. 4. 2023

 
6. 4. 2023   VRH I15  DALIDA SKINNY VELVET + TORVIN SKINNY VELVET
Náš první jarní vrh je na světě!! Zpočátku jsem měla velkou radost, protože prvorodičce Dalidě se zdánlivě všechno dobře podařilo, všechna čtyři miminka byla vyndaná z obalů, hýbala se, ovšem po chvíli jsem zjistila, že jedno z miminek má příliš odkousnutou pupeční šňůru a silně krvácí. Snažila jsem se krvácení zastavit a pupečník podvázat, ale nebylo bohužel kde, krev se valila proudem. A i když jsem nakonec krvácení zastavila, mládě jen leželo na boku a chladlo. Nepomohlo zahřívání, bohužel jsme o toto krásné miminko - samičku přišli. I o zbylá miminka jsem měla trochu obavy, matka se o ně starala až příliš vehementně, bála jsem se, že je ušlape, zalehne, okouše uši.. Naštěstí se brzy zklidnila, teď již všechno probíhá v pohodě...


Torvin a Dalida, rodiče vrhu I

Tady jsem ještě myslela, že je všechno v pořádku.

Vrh I - vlevo samička a dva kluci, foto 8. 4. 2023
Samička je rezervovaná.

Porodní váhy miminek : 106 g - sameček vlevo, 92 g - samička uprostřed, 79 - sameček vpravo

 I1 sameček, foto 12. 4. 2023 - REZERVACE

I2 samička, foto 12. 4. 2023 - REZERVACE

 

I3 sameček, foto 15. 4. 2023 - zatím VOLNÝ

I3 sameček, foto 28. 4. 2023, k případnému odběru od 4. 5. 2023

I3 s ostatními v pelíšku - zatím VOLNÝ


Po poněkud dramatickém začátku se samice zklidnila a o miminka se vzorně stará. Všichni tři krásně přibývají a prospívají.

15. 4. 2023 - vše v nejlepším pořádku. Třetí mládě - I3 - se skrývá za samicí -  jeho foto viz výše.

Vivaldi, samec himalaya, byl oddělen od samiček, které mají rodit, a tak je rád, že má na výchovu malého kamaráda, samečka I3 - zatím VOLNÝ
Je to roztomilé morčátko s velmi přátelskou povahou. Po zrušené rezervaci ještě nemá nový domov.
 
5. 1. 2023  VRH CH15  YVETTA SKINNY VELVET + ZEEZEE SKINNY VELVET
Letošní první vrh se povedl tak napůl. Ivetta bez problému zabřezla a bez problému zvládala březost. Ač drobnější samička, byla i přes to, jak byla březostí celá nafouklá jak balón, stále čilá a žravá. Viděla jsem, že se porod již blíží, hlídala jsem ji, v noci jsem k ní vstávala.. No a jednou, když jsem se právě šla podívat, jestli už nebude rodit, mi zazvonil mobil. Chvilku jsem se zdržela - a to stačilo k tomu, že jsem přišla pozdě. Porod asi šel hodně rychle, naráz zřejmě porodila všechna mláďata - a teprve potom se začala starat, což je špatně. Stačilo těch pár nešťastných minut, kdy jsem telefonovala - a tři mláďata ležela vedle prvorodičky bez života, o čtvrté se přepečlivě starala... Rychle jsem strhala obaly z čumáčků těch tří nehybných, vzala je z boxu a v rychlosti je hodila manželovi do klína, aby mi je pomohl křísit, tři naráz jsem nestíhala.. Oživit se nám ale podařilo již jen jedno. Dva krásní, velcí kluci už to bohužel nedali.. Ale aspoň to jedno se podařilo zachránit, taky to byl sameček. Všichni čtyři vážili nad 100 g, samička zůstala naprosto čilá, plná mléka od začátku, kojení zvládla báječně.

Tak z těchto dvou miminek se můžeme radovat.

Tohle nás bohužel moc mrzí.

Chanelka, foto 5. 1. 2023

Chanelka 4. 3. 2023

Christoph po narození 5. 1. 2023

Christoph 5. 1. 2023

 


Nabízíme

Anketa

Kolika let se dožilo vaše skinny morčátko?
 

Počítadlo přístupů

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDnes26
mod_vvisit_counterVčera597
mod_vvisit_counterTento týden2244
mod_vvisit_counterMinulý týden2051
mod_vvisit_counterTento měsíc7653
mod_vvisit_counterMinulý měsíc17089
mod_vvisit_counterVše2217049

Online (20 minutes ago): 2
Vaše IP: 3.22.70.9
MOZILLA 5.0,
Dnes: Dub 20, 2024

Copyright 2009 by MaraXa